Derfor kan vi få forskjellig virkning av medisiner

Gener fra neandertalere, som 20 prosent av alle europeere har, kan påvirke hvordan kroppen vår bryter ned flere utbredte legemidler, viser fersk studie.

MEDISINER: Gener fra neandertalerne, som mange av oss europeere har, kan påvirke nedbrytningen av virkestoff i medisiner, viser studie. Foto: NTB
MEDISINER: Gener fra neandertalerne, som mange av oss europeere har, kan påvirke nedbrytningen av virkestoff i medisiner, viser studie. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvordan hver enkelt av oss reagerer på forskjellige medisiner kan variere, og det kan blant annet skyldes gener fra våre tidlige slektninger - neandertalerne, skriver NRK.

Neandertal-gener har innvirkning

Karolinska Institutet skriver i en pressemelding som omtaler studien, at for at et legemiddel skal være effektivt og ikke skadelig, må det gis i riktig dosering. Visse enzymer i kroppen eliminerer medikamenter, og aktiviteten til disse enzymene varierer fra person til person.

Det er her forskere ved Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology i Tyskland og Karolinska Institutet i Sverige har funnet ut at enkelte enzymvarianter gjør at kroppen bruker lenger tid på å få enkelte medisiner ut av systemet - og disse enzymvariantene er nedarvet fra neandertalere.

20 prosent av dagens europeere har disse enzymvariantene, ifølge forskerne.

Påvirker disse legemidlene

De nevnte enzymene påvirker flere mye brukte legemidler, ifølge pressemeldingen:

  • Warfarin/Marevan - blodfortynnende legemiddel
  • Statiner - kolesterolsenkende legemidler
  • Fenytoin - mot epileptiske anfall
  • Ibuprofen - smertestillende middel

Professorene bak studien skriver at håpet er at pasienter får foreskrevet medisiner i riktig dosering, tilpasset dem, basert på genetiske og andre faktorer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.