Hjortelusflue

Derfor kan du oppleve at det er mye av dem

Synes du det er mye hjortelusfluer i år, kan forklaringen være at du har truffet på en yngleplass. Er du uheldig kan du bli bitt av hjortelusflue.

BITT AV HJORTELUSFLUE? Det er ikke veldig vanlig å bli bitt av hjortelusflue - men blir du det, kan det klø i ukesvis - og opptil et år! Det verste for de fleste, er imidlertid at den er så innpåsliten og kravler inn under klær og i håret. Foto: Shutterstock/NTB
BITT AV HJORTELUSFLUE? Det er ikke veldig vanlig å bli bitt av hjortelusflue - men blir du det, kan det klø i ukesvis - og opptil et år! Det verste for de fleste, er imidlertid at den er så innpåsliten og kravler inn under klær og i håret. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hjortelusflua kommer tradisjonelt sett med høsten - som oftest fra august til oktober. Men i år har den faktisk vært ekstra tidlig ute noen steder:

- Vi har fått rapportert inn noen tidlige funn av hjortelusflue i år, så noen steder var de litt tidlig på vingene, det vil si allerede i juli, forteller Mari Steinert ved seksjon for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet (FHI).

Grunnen for den tidlige sesongstarten for luseflua er ifølge Steinert at været var ganske tørt og varmt på sørøstlandet.

- Men vi har åtte ulike arter av lusefluer i Norge og i noen tilfeller er det andre enn den mer innpåslitne hjortelusflua som kan ha vært oppdaget, bemerker hun.

- Store lokale forskjeller

Om du synes at det virker som om det er ekstra mye hjortelusfluer i år sammenliknet med andre år, er det imidlertid ikke så enkelt å bekrefte. For det er ingen som overvåker bestanden av hjortelusfluer. Og dermed sier FHI at de ikke kjenner til om det har vært noe unormalt med bestanden av hjortelusfluer i år.

- Men det er store forskjeller lokalt, slik at i områder der det har oppholdt seg hjortedyr, som elg, rådyr eller hjort, der vil det også finnes flere hjortelusfluer, sier Steinert, og forklarer:

- Hjortelusfluene formerer seg på vertsdyret - og avkommet detter etter hvert ut av pelsen og ned på bakken og ligger der i et puppestadie fram til august. Derfor kan det klekke mange hjortelusfluer i ett område hvis det har vært soveplassen til en elg eller liknende - og du vil få en sverm etter deg når du går forbi.

Steinert forteller at økologien til populasjoner av insekter er noe mer kompleks og det vil være store stedsvise variasjoner fra år til år avhengig av faktorer som vær og temperatur, forskjeller i nedbør, snøsmelting og tilgang på vertsdyr.

- Det vil si at det er mange ulike faktorer som gjør at det kan være mange eller få dyr forskjellige steder. Og derfor kan man ikke si noe om trenden for i år uten å faktisk ha samlet og testet for ulike variabler. Og det vil være store lokale forskjeller, sier Steinert til Vi.no.

HJORTELUSFLUA: Denne flua er det svært mange av på høsten - og slik sørger du for at du ikke blir deres nye «vert». Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer

Slik kan du beskytte deg

Ifølge FHI kan du bli beleiret av over femti individer av hjortelusfluer om du er skikkelig uheldig. Vanligvis blir ikke mennesker stukket, men om det skulle skje så kan stikket klø i lang tid.

Det største problemet mange føler med hjortelusflua er ifølge FHI den innpåslitne kravlingen i hår og under klær. Den kan bite - men det skjer ikke så ofte. Dersom du blir bitt, kan du oppleve en plagsom kløe som kan sitte i lang tid, fra 14-20 dager - og i ekstreme tilfeller opptil et år.

- Det er ikke lett å beskytte seg mot hjortelusflua siden vanlige myggmidler gir liten beskyttelse. Å dekke seg til kan hjelpe, hvite eller lyse klær er ikke like attraktive for hjortelusflua og det gjelder å plukke dem av seg så raskt som mulig etter at de har landet, før de kommer under klær og i håret. Og gre gjerne gjennom håret med en kam, råder Steinert.

Og med fallende temperaturer faller også aktiviteten til hjortelusa:

- Hjortelusfluene har liten aktivitet så snart gradestokken kryper under 5 grader. Da er de nødt til å ha funnet et vertsdyr for å overvintre og for å kunne reprodusere seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.