Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Mange vil være enige med oss i at det er få ting som kan måle seg med duften av nybakte boller eller annen hvetebakst. Men for mange vil det å sette tennene i nybaksten medføre mageproblemer som mageknip, oppblåsthet og diaré.
- Det er en en ganske stor andel av befolkningen som mener de reagerer på hvetebakst. Flere og flere unngår å spise hvete og mange tenker de ikke tåler gluten - men i virkeligheten kan det være noe helt annet enn hveten de reagerer på, sier Tora Asledottir, stipendiat ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Hun og en gruppe NMBU-forskere jobber nå med å finne ut av hva det er med kornet, annet enn glutenet, som kan forårsake fordøyelsesplager.
En av teoriene hun ser på, er om man kan bruke andre hvetesorter, som «urhvete», for å fjerne mange av symptomene for de som velger bort gluten på grunn av en «glutensensitivitet» - altså folk som ikke egentlig er glutenallergikere.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.