Aldersdiskriminering i dateapper:

– Derfor juger jeg på alderen på Tinder

– Med min egentlige alder hadde jeg fått flest henvendelser fra de på 70 og 80 år, sier 61-åring.

VOKSEN DATING: Mange skiller seg i alderen 55-60 år. Nettsteder som Match.com og sjekkeappen Tinder gir muligheter for å møte en ny partner. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/ NTB Scanpix
VOKSEN DATING: Mange skiller seg i alderen 55-60 år. Nettsteder som Match.com og sjekkeappen Tinder gir muligheter for å møte en ny partner. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): – De fleste voksne menn på datingsidene ser etter mye yngre kvinner, gjerne 20–30 år yngre enn dem. Jeg ville unngå at de unnlot å kikke på min profil på grunn av alder. Jeg tenkte at en god del ville synes jeg var attraktiv nok hvis de først så meg, sier en 61 år gammel kvinne som ønsker å være anonym til Vi.no.

Hun forteller at hun var ute etter en kjæreste på sin egen alder eller litt yngre. Hun valgte derfor å kutte ti år av alderen sin i datingappen Tinder, der man kan legge inn en profil og møte andre som er interessert i en partner.

Når de aktuelle mennene gikk inn på profilen hennes fikk de vite at hun var eldre og hvorfor hun hadde løyet på alderen. Hennes erfaring var at mange likevel tok kontakt med et smil og at de likte tilnærmingen.

– Med min egentlige alder tipper jeg at jeg hadde fått flest henvendelser fra de på 70 og 80 år. De er ikke i min målgruppe, sier hun.

Mange lyver på alderen

– Det er en klar tendens til at menn vil ha yngre kvinner jo eldre de blir. Kvinner vil ha menn som er litt eldre enn de selv, sier Mons Bendixen, førsteamanuensis ved Institutt for psykologi ved NTNU til Vi.no.

Bendixen og hans kolleger har tidligere forsket på bruk av Tinder for aldersgruppa 19–29 år.

Det er lite forskning på bruk av Tinder for aldersgruppa 50 og oppover, men ifølge Bendixen er våre valg av partnere påvirket av den dype evolusjonære psykologien knyttet til reproduktiv suksess. For en mann på over 50 vil en kvinne på 30 år være mer attraktiv enn en på over 50.

– Det er mange som lyver på alderen på Tinder, sier han.

Kan gi større muligheter

Ifølge Bendixen kan det å lyve på alderen når man over 50+ kanskje gi større muligheter på Tinder. Men han understreker at det kanskje ikke er så lurt å lyve for mye på alderen med tanke på at man kanskje skal møtes ansikt til ansikt.

– Det handler om å tilpasse seg et marked. Tinder er mest aktuelt for dem som søker seksuelle relasjoner av kort varighet. Det er ikke en datingside for kjæresteforhold.

I sin forskning finner Bendixen og hans kolleger også at Tinder-brukerne, tross mange matcher, ikke nødvendigvis dater mer ansikt til ansikt. Kun en liten andel brukere synes å ende opp med tilfeldig sex eller gå inn i et parforhold.

Mulig framtidig datingarena

– Tinder er i utgangspunktet ikke veldig kjent for denne aldersgruppa, men godt voksne har overtatt på Facebook så jeg utelukker ikke at Tinder også blir en arena for dem, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning til Vi.no.

Sexologen kjenner til personer i alderen opp mot 50–55 år som beskriver Tinder som et sted der man «alltids finner noen som vil ha sex».

Sjekking på Wordfeud

Gamnes forteller at det først og fremst er tradisjonelle datingsider på nett som Match.com og Sukker.no som er mest populære for hennes klienter, men at de fleste sosiale arenaer på nett er et mulig sted man kan komme i kontakt med nye mennesker. Både Facebook, Snapchat og Instagram har et meldingssystem som gjør dette enkelt.

– Til og med kryssord-appen Wordfeud kan være en sjekkearena. Jeg har selv opplevd å få private meldinger der. Wordfeud, som overhodet ikke er et sjekkested, kan utnyttes på den måten. Det er bare fantasien som setter grenser.

Sjekking i fjellet

Ifølge Gamnes er turer med Den Norske Turistforening en stor sjekkearena. Melder man seg inn i en idrettsklubb eller et sangkor møter man personer med samme interesse. Dette er et godt utgangspunkt for et varig forhold.

– Ellers kan man møte andre i samme alder på utestedene i byene. Lorry i Oslo er et kjent sjekkested for personer over 50.

Ifølge Gamnes er det mange som skiller seg i alderen 55–60 år etter at den slitsomme småbarnsperioden er over.

– Etter en liten datingperiode sier mange at de ikke vil møte alderdommen alene. De ønsker å finne seg en partner de kan møte alderdommen med.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.