Apekopper vaksine

Derfor har nordmenn over 47 år god beskyttelse mot apekopper

Koppevaksinen, som var obligatorisk for norske barn til utpå 70-tallet, skal kunne beskytte også mot apekopper - selv mange år etter at vaksinen ble tatt.

KOPPEVAKSINE: Tidligere ble alle barn i Norge vaksinert mot kopper. Men da sykdommen ble regnet som utryddet ble vaksinen tatt ut av barnevaksinasjonsprogrammet. Nå kan de med vaksinen ha noe beskyttelse mot apekopper. Foto: NTB
KOPPEVAKSINE: Tidligere ble alle barn i Norge vaksinert mot kopper. Men da sykdommen ble regnet som utryddet ble vaksinen tatt ut av barnevaksinasjonsprogrammet. Nå kan de med vaksinen ha noe beskyttelse mot apekopper. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2022 er det for første gang rapportert om smitte av apekopper i Europa, en sykdom som normalt sett er utbredt i land i Sentral- og Vest-Afrika.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver på sine nettsider at selv om alle i utgangspunktet kan smittes, vil de som er vaksinert mot kopper, en sykdom som nå er utryddet, være ganske godt beskyttet.

Men hvem er vaksinert mot kopper i Norge - og hvor god regner FHI at beskyttelsen er av denne vaksinen?

- En viss beskyttelse mot alvorlig sykdom

Ifølge Helena Niemi Eide, lege ved avdelingen for smittevern og beredskap, er det usikkert hvor utsatt eldre mennesker er for alvorlig sykdom ved smitte av apekopper.

- Skrøpelige eldre vil trolig ha noe økt risiko for alvorlig sykdom sammenliknet med yngre voksne, som skyldes endringer i immunforsvaret ved økt alder, forklarer Niemi Eida.

- Yngre eldre som er i god helse har trolig en viss beskyttelse mot alvorlig sykdom på grunn av tidligere vaksinasjon, forteller hun, og viser til at de aller fleste født til og med i 1975 og tidligere, er vaksinert mot kopper.

- Vaksine mot kopper var mer eller mindre påbudt, så de aller fleste ble vaksinert. De siste åra før vaksinasjonen ble avsluttet, var det noe færre som ble vaksinert, men vi har ikke gode tall på dette, forklarer Niemi Eide.

KOPPER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer symptomene på apekopper, og hva som skiller dem fra vannkopper. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

- Hvor mye bedre er man beskyttet mot apekopper dersom man har denne vaksinen, enn de som ikke har den?

- Det er litt usikkert, men tidligere data fra Zaire fra 80-tallet antyder at koppevaksinen som tidligere var brukt i vaksinasjonsprogrammet ga minst 85 prosent effektivitet mot apekopper. Nå er det over 40 år siden koppevaksinen ble tatt ut av barnevaksinasjonsprogrammet, og effekten er trolig noe redusert i dag. Tidligere studier av koppevaksinene har vist at personer har god beskyttelse i 10 år. Andre studier har vist at de som er vaksinert tidligere, fremdeles er godt beskyttet mot å utvikle sykdom, selv om det var gått opptil 50 år for enkelte, påpeker hun, og viser til en tidligere artikkel i Tidsskriftet til Den norske legeforening.

- Det er derfor usikkert hvor godt personer som er vaksinert mot kopper er beskyttet mot apekopper i dag, men de har trolig noe beskyttelse, legger hun til.

Hvordan sjekke om man er vaksinert mot kopper?

Er du født i 1975 eller tidligere og lurer på om du er vaksinert? Da kan et koppearr etter vaksinasjon, som det på bildet, avsløre at du er vaksinert.

- Det viktigste er likevel å sjekke gamle vaksinasjonskort. I dag kan man se hvilke vaksiner man er registrert med i det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK, sier Niemi Eide, men her er det normalt ikke registrert vaksiner gitt før 1976.

- Hva var grunnen til at denne vaksinen ble tatt ut av vaksinasjonsprogrammet i 1976?

- Kopper er en virussykdom som bare rammer mennesker. Takket være målrettet vaksinering kunne Verdens helseorganisasjon i 1979 erklære at kopper var utryddet. Når kopper ikke lenger fantes i Norge, var det ikke nødvendig å vaksinere alle barn mot dette. Vaksinen hadde også en del bivirkninger. Det finnes likevel et beredskapslager med koppevaksiner til bruk i visse situasjoner, sier Niemi Eide.

Finnes det vaksine mot apekopper?

Ifølge FHIs nettsider finnes det en vaksine mot apekopper, nærmere bestemt en såkalt tredjegenerasjons koppevaksine som også gir beskyttelse mot apekopper, men beskyttelsen svekkes noe over tid. Vaksinen er godkjent for bruk mot apekopper i USA, men ikke i Europa. Du kan ikke få en slik vaksine om du henvender deg til legen din.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.