Bryte ut av forholdet

Derfor går vi fra hverandre

Disse konfliktene klarer vi ikke å leve med.

NÅR DET IKKE GÅR: Det går en grense for alle når det gjelder hvor store problemer man klarer å takle i et forhold. Av og til finnes det ingen annen utvei enn å bryte fra hverandre. Foto: NTB Scanpix.
NÅR DET IKKE GÅR: Det går en grense for alle når det gjelder hvor store problemer man klarer å takle i et forhold. Av og til finnes det ingen annen utvei enn å bryte fra hverandre. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Vi lover hverandre å holde sammen i tykt og tynt når vi gifter oss. Har man som samboere en lang historie sammen, barn og kanskje felles økonomi, er det det gode grunner til å forsøke å bevare forholdet.

Men det går som regel en grense for hva slags utfordringer man klarer å komme seg gjennom i et parforhold. Og noen ganger kan det faktisk føles bedre å forlate partneren.

Årsaker til brudd

- Man bestemmer seg for å bryte ut når man har mistet troen på og viljen til å kjempe for forholdet, og når man føler at det ikke lenger er verdt å kjempe for det lenger, sier Frode Thuen, professor, psykolog og samlivsekspert.

Det skjer gjerne etter at man lenge har følt seg ensom i forholdet, og man lenge har vært den eneste som virkelig har prøvd å kjempe for å få det til å fungere. Helt til man til slutt gir opp, mener Thuen.

Dette er Bente Træen, samlivsekspert og professor i helsepsykologi, enig i.

- Hvis man ofte føler seg veldig ensom i forholdet, og kjenner at du ikke får det som er viktig for deg, er det gjerne grunnen til at man går fra partneren sin. Hvis man ikke får noe som er veldig viktig for en, tenker jeg at å bryte ut og begynne på nytt, selv om man har passert 55 år, er noe som kanskje vil gi økt livskvalitet, sier Træen.

Noen er så modige at de tar konsekvensen av det å bryte ut, mener hun. Samtidig synes Træen at det å ha truffet en annen er en litt lettvint årsak til å forlate partneren sin.

- Man må alltid begynne med å gjøre en personlig analyse om hva er det man trenger i livet sitt og hva er det du får, sier hun.

Kari Anne Wikse-Erøy, parterapeut hos Samtalen.no, ramser opp noen av de vanligste årsakene til at mange går fra hverandre:

  • Tillitsbrudd
  • Opplevelse av manglende støtte
  • Opplevelse av manglende lojalitet
  • Økonomisk utroskap
  • Kommunikasjonsproblemer
  • Opplevelse av kaos og mangel på tro på at det kan bli annerledes
  • Ulikhetene som blir for truende for en selv
  • Opplevelse av å ikke være god nok for den andre
  • Sjalusi
  • Opplevelse av å være kontrollert

- Lettere å gå fra hverandre

Træen tror at det kan føles ekstra komplisert å bryte ut av forholdet når man blir eldre fordi man tenker hvor mange år har man igjen - det er for eksempel ikke så lett å få nye venner og relasjoner som det var før.

- Men vi ser en trend på at dette skjer mer og mer blant de godt voksne. Det handler om at det blir en ny generasjon voksne og eldre. Denne generasjon har vokst opp med flere skilsmisser rundt seg. De har en annen holdning til det å holde sammen i tykt og tynt. Generasjonen er mer innstilt på å ta konsekvensen av et brudd enn den tidligere generasjonen var, mener Træen.

To typer utroskap

Et godt sexliv med partneren, er et viktig limbånd for mange. Om man føler at man hele tiden ikke blir tilfredsstilt, kan dette være en hovedårsak til at man går fra partneren sin også, understreker Træen.

Og er partneren utro, kan det naturlig nok være fryktelig vanskelig å tilgi. Men det hender at man klarer det, likevel.

- Jeg tror at i de tilfellene hvor man klarer å tilgi utroskap så kjenner man på at man fortsatt elsker partneren sin, og at det er verdifullt det man har bygget opp sammen.

- En viktig faktor av å tilgi utroskap er at man også ser sitt eget bidrag til at utroskap oppstod. Jeg tenker jo mer du ser deg selv som offer for den andre, desto vanskeligere vil det være å tilgi utroskap.

Utroskap kan vi se på ulike måter, mener Træen:

- Et engangstilfelle på en reise hvor man ble litt full og ga etter for fristelsen er noe annet enn om man faktisk innleder et forhold med en annen, og dermed får en sterkere følelsesmessig binding til en tredjeperson. Jeg tror at det er lettere å tilgi et rent seksuelt sidesprang enn et forhold på si, sier professoren.

Umulig å holde sammen

Vi er alle ulikt skrudd sammen - noen av oss tåler flere utfordringer i forholdet enn andre, og hva slags problemer og konflikter som gjør at vi ikke orker å fortsette med partneren, kan variere.

Men det er visse konflikter som går igjen hos mange, mener Thuen.

- Det er konfliktene som gjør at kjærligheten, tilliten og respekten for hverandre forsvinner på veien. Det kan handle om husarbeid, økonomi, barneoppdragelse, svigerforeldre eller sex, sier han.

Men tema for konfliktene er ikke nødvendigvis det avgjørende, men heller hva det setter i gang av underliggende følelser og reaksjonsmønstre hos partene, mener Thuen.

- De ødeleggende konfliktene rører ved våre dypeste tilknytningsbehov og får frem våre dårligste sider, på en slik måte at vi begynner å spille hverandre dårlig. Og hvis dette blir et tilbakevendende mønster i parforholdet, ja da vil det etter hvert bli vanskelig å leve med disse konfliktene, understreker psykologen.

...

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.