Bryte ut av forholdet

Derfor går vi fra hverandre

Disse konfliktene klarer vi ikke å leve med.

NÅR DET IKKE GÅR: Det går en grense for alle når det gjelder hvor store problemer man klarer å takle i et forhold. Av og til finnes det ingen annen utvei enn å bryte fra hverandre. Foto: NTB Scanpix.
NÅR DET IKKE GÅR: Det går en grense for alle når det gjelder hvor store problemer man klarer å takle i et forhold. Av og til finnes det ingen annen utvei enn å bryte fra hverandre. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Vi lover hverandre å holde sammen i tykt og tynt når vi gifter oss. Har man som samboere en lang historie sammen, barn og kanskje felles økonomi, er det det gode grunner til å forsøke å bevare forholdet.

Men det går som regel en grense for hva slags utfordringer man klarer å komme seg gjennom i et parforhold. Og noen ganger kan det faktisk føles bedre å forlate partneren.

Årsaker til brudd

- Man bestemmer seg for å bryte ut når man har mistet troen på og viljen til å kjempe for forholdet, og når man føler at det ikke lenger er verdt å kjempe for det lenger, sier Frode Thuen, professor, psykolog og samlivsekspert.

Det skjer gjerne etter at man lenge har følt seg ensom i forholdet, og man lenge har vært den eneste som virkelig har prøvd å kjempe for å få det til å fungere. Helt til man til slutt gir opp, mener Thuen.

Dette er Bente Træen, samlivsekspert og professor i helsepsykologi, enig i.

- Hvis man ofte føler seg veldig ensom i forholdet, og kjenner at du ikke får det som er viktig for deg, er det gjerne grunnen til at man går fra partneren sin. Hvis man ikke får noe som er veldig viktig for en, tenker jeg at å bryte ut og begynne på nytt, selv om man har passert 55 år, er noe som kanskje vil gi økt livskvalitet, sier Træen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.