Aldring og identitet:

Derfor føler vi oss yngre enn våre jevnaldrende

Gulla Danielsen (75) holder seg ung til sinns ved å holde på med aktiviteter andre synes hun er for gammel til. Psykolog Sissel Gran forklarer hvorfor vi ofte føler oss yngre enn våre jevnaldrende.

SJOKKERENDE. Psykolog Sissel Gran ble sjokkert da hun så «sin egen mor» i butikkvinduet. – Det er en underlig erfaring å få øye på seg selv utenfra, i kontrast til det bildet vi bærer på av en annen – denne andre der inne, som også er oss selv, sier hun. Foto: Astrid Waller
SJOKKERENDE. Psykolog Sissel Gran ble sjokkert da hun så «sin egen mor» i butikkvinduet. – Det er en underlig erfaring å få øye på seg selv utenfra, i kontrast til det bildet vi bærer på av en annen – denne andre der inne, som også er oss selv, sier hun. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ofte tenker vi at vi både ser og føler oss yngre enn våre jevnaldrende. Hvorfor er det slik, og hvordan kan vi oppnå en modigere holdning til aldringsprosessen?

I boka «Inni er vi alltid unge. Aldrings-meditasjoner» har psykolog, samlivsekspert og forfatter Sissel Gran valgt dette diktet av Frode Grytten som introduksjon: «Straks våren er her for fullt, skal han rømme frå sjukeheimen. Han drømmer om å sjå Jæren, Lofoten og Buenos Aires. Han er 91, verda venter.» Gran har skrevet bok om det å bli eldre etter at hun selv forsto at hun ikke lenger var «evig ung». Da hun plutselig en dag så moren sin i sin egen refleksjon i et butikkvindu, gikk det opp for henne at hun var godt i gang med å eldes.

– Som de fleste andre bærer jeg på et yngre selv inni meg, så det å se «moren min» i vinduet, hun som hadde vært død i flere år, kom som et sjokk for meg, sier psykologen.

Gran forteller hvordan vi på best mulig måte kan håndtere aldringsprosessen, men la oss først bli kjent med noen som føler sterkt på kroppen at de er yngre enn det de faktisk er.

Vil «leke» med dem som er yngre

Ålesundkvinnen Gulla Danielsen (75) bringer en sprudlende energi med seg. Den dagen vi møter henne skulle hun egentlig ha vært og spilt golf, men på grunn av et overraskende vær ble treningen avlyst.

– Så da ble det til at jeg løp tre kilometer på mølla i stedet, sier hun og ler.

HOLDER SEG UNG. Gulla elsker å leke, hun bader i sjøen hele året og kler seg gjerne i kjole på vinteren. Foto: Marte Bjørgum
HOLDER SEG UNG. Gulla elsker å leke, hun bader i sjøen hele året og kler seg gjerne i kjole på vinteren. Foto: Marte Bjørgum Vis mer

De lyse krøllene danser rundt isblå, smilende øyne innrammet av svart maskara. Det er tydelig at hun er opptatt av estetikk og skjønnhet.

– Jeg føler meg frisk og opplagt når jeg pynter meg.

Gulla påpeker at hun føler seg ung både i kropp og sinn.

– Jeg liker å «leke» med folk som er yngre enn meg, og liker helst å holde på med aktiviteter som mange kanskje mener jeg er for gammel til. Det holder meg ung til sinns, sier hun.

Gulla er helårsbader, hun spiller golf og reiser verden rundt.

– Mange unge tror at de ikke skal bli gamle, og alderdommen kan komme som en overraskelse. Men jeg mener det handler om ikke å tenke så mye på selve alderen, men heller være sånn som man ønsker å være.

De skumle, runde tallene

Psykolog Gran forklarer at aldringsprosessen starter allerede rundt 30-årsalderen. Det er mange som allerede da oppdager følelsen av at det ikke helt er samsvar mellom det ytre og det indre.

– Vi synes det er skummelt med runde bursdager, 40- og 50-årsdager. Det er en ganske grenseoverskridende tid for mange. Men jeg har snakket med mennesker helt ned i tjueårene som også sier at de føler seg yngre enn det de faktisk er, sier Gran.

Hun sier at ungdomsårene betyr så mye for oss, og at det i den perioden skjer store prosesser med sjelen, kroppen og identitets-arbeidet som vil prege oss for alltid.

– Det betyr jo ikke at folk ikke skjønner at de er den alderen de er. Opplevelsen av tid forandrer seg kraftig jo eldre vi blir. For små barn skjer alt for første gang, men når vi blir eldre legger vi ikke lenger merke til ting på samme måte som før.

Gran sier at når vi er 20-30 år, klarer vi ikke å identifisere oss med vårt kommende, gamle jeg.

– Det er for unge mennesker vanskelig å fatte at vi skal bli gamle og en gang dø, dermed blir det uinteressant å tenke på aldringsprosessen tidlig i livet. Da leves det i nuet, i hamsterhjulet med jobb og familie.

Derfor kan alderdommen komme som en stor overraskelse for mange.

– Det er spesielt når man begynner å kjenne på kroppen at det knirker litt, når håret har blitt litt gråere eller ansiktet litt tyngre. Det er en underlig erfaring å få øye på seg selv utenfra, i kontrast til det bildet vi bærer på av en annen – denne andre der inne, som også er oss selv.

Det er en langsom prosess, forklarer psykologen, men likevel en sjokkerende oppdagelse. Og den kommer ofte rundt førtiårsalderen.

Å trene det er å leke

«Det snør i mai, så det må måkes», er beskrivelsen under ett av Gullas bilder på Instagram. Med rød lue, støvler og i en knesid kjole, poserer hun med en snømåke og et stort glis.

– På Instagram legger jeg ut bilder av livet mitt, og bruker emneknaggen #påveitil76. Det blir mange treningsbilder, og jeg har fått tilbakemeldinger på at jeg er sprek, men også kommentarer om at jeg er «heldig som kan trene». Men det handler ikke om kun flaks i mitt tilfelle, sier hun.

De siste årene har Gulla investert i personlig trener og hun er ofte å finne på treningssenteret med vektstanga på skuldrene.

– Folk bruker penger på det ene og det andre. Jeg bruker penger på min egen helse for å holde meg sterk og ungdommelig, og det er det smarteste jeg har gjort, sier hun.

Se fremover

HOLDER SEG UNG. Gulla elsker å leke, hun bader i sjøen hele året og kler seg gjerne i kjole på vinteren. Foto: Privat
HOLDER SEG UNG. Gulla elsker å leke, hun bader i sjøen hele året og kler seg gjerne i kjole på vinteren. Foto: Privat Vis mer

Det å sette seg mål er visstnok en av de viktigste ingrediensene for å holde seg ung til sinns, skal vi tro Ålesundkvinnen. Gulla og en venninne bestemte seg blant annet for å løpe en mil under Oslo Maraton i 2019.

– Det var utrolig gøy å være med på Oslo maraton, selv om det gikk mye saktere enn vi hadde tenkt siden vi kom rett fra vinklubb i Venezia, sier Gulla og ler så krøllene spretter.

Det er de store målene som holder hjulene i gang, og som gjør at Gulla ikke klarer å identifisere seg med mange på sin egen alder.

– Hvis jeg tenker at jeg skal løpe Oslo Maraton om et år, er det ikke mange dagene jeg kan ligge på sofaen. Men det skal sies, jeg har vært heldig med at helsa har vært god. Ikke alle kan sprette rundt slik, men jeg har tro på at alle kan gjøre noe. Om du klarer å stå på ett ben, deretter står du på det andre, da har du trent både styrke og balanse, sier hun og smiler.

Men også de små målene i hverdagen er viktige, mener Gulla. Hun setter seg derfor delmål for uken og dagen.

– For å ha det bra, tror jeg det er viktig å lage seg mål også i hverdagen. Det er ikke sikkert du når målene du setter deg, men ikke gi deg før du har prøvd. Er det en ting jeg mener er viktig, er det å aldri føle at man er «for gammel» for noe. Aldri slutt å se fremover, du kan alltid lære noe nytt, sier hun.

Før Gulla fyller 80 år, har hun satt seg som mål å lære seg å stå på hodet eller hendene. Og å fly luftballong.

Ikke tid til sutring

– Jeg er ikke noe supermenneske, men det er helt utrolig hvor mye det hjelper på livskvaliteten dersom man tenker positivt. Jeg må si som min mann sa da det var noe som var ødelagt på den nye bilen; når noe blir reparert, kan det hende noe annet svikter. Men blink-lyset virker, iallfall!

Gulla sier hun ikke vil bruke dagen sin på negative tanker.

– Jeg har ikke tid til sutring, spesielt ikke over at jeg blir eldre. Her om dagen gikk jeg tur med hunden, og nikket og smilte til alle jeg møtte. De aller fleste vil gjøre det samme tilbake, så kan man fortsette å smitte hverandre med et smil. Tiden går så utrolig fort, og vi må få på bremsene. Vi kan ikke si «det er så dårlig vær i dag, jeg holder meg inne». Vi kan ikke kaste vekk dagene, iallfall ikke så gammel som jeg har blitt, selv om jeg føler meg mye yngre. Hold på dagen i dag, gå tur i regnet, lek mens du vasker huset eller ta deg et bad i sjøen, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.