Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Er du også av den typen som alltid foretrekker sjokolade og potetgull framfor gulrøtter og hummus når du kjenner at sulten sniker seg innpå? Det er du i så fall langt ifra alene om, og selv om vi innerst inne vet at det er grønnsakene og de næringsrike matvarene vi har mest godt av, så er vi skrudd sammen på den måten at det er det mest usunne og kaloririke produktene vi fyser mest på.
Men hva er egentlig årsaken til det? Og hvordan kan vi overbevise hjernen til å tenke at det er grønnsakene vi vil ha?
Ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad sier at dette er en tendens mennesker har hatt siden «tidenes morgen».
– Fra naturens side er mennesket utviklet slik at vi har lyst på søtt, salt og fett. Sånn har det alltid vært, og det er fordi «det er det vi trenger for å overleve», sier Bjørnstad.
Disse smakspreferansene er medfødt. Forskjellen fra nå og fra før i tiden, er at våre forfedre måtte jakte etter kjøtt og fisk, og spiste frukt og bær som «naturens eget godteri». Den gangen handlet det om å få i seg mye når man først hadde muligheten, mens vi i dag har en helt annen til-gang på mat med de samme, medfødte smakspreferansene. Nå går vi bevisst på butikken og handler alt vi har lyst på, og når man først blir vant til disse smakene, blir det vanskeligere å slutte med det.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.