Trening i overgangsalderen

Derfor er trening så viktig i overgangsalderen

Hetetokter, leddsmerter, humørsvingninger, energimangel og nedstemthet - alt blir faktisk bedre med styrketrening. For noen kan det ha nesten samme effekt som hormonterapi.

TRENING I OVERGANGSALDEREN: Mange trener mye når de er unge, men blir mindre ivrige jo eldre de blir. Det er en dårlig strategi, særlig når du nærmer deg overgangsalderen, advarer ekspertene. Foto: NTB
TRENING I OVERGANGSALDEREN: Mange trener mye når de er unge, men blir mindre ivrige jo eldre de blir. Det er en dårlig strategi, særlig når du nærmer deg overgangsalderen, advarer ekspertene. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Overgangsalderen er en stor omveltning for kroppen. Da er det avgjørende å ta godt vare på den, sier Anita Prante.

Hun er utdannet jordmor, men har i tillegg tatt utdannelse om overgangsalderen beregnet på helsepersonell i England, og holder nå kurs om overgangsalderen for kvinner i Norge. For tre år siden startet hun Menopause by Anita - en nettside, blogg, Facebook- og Instragram-konto der hun deler informasjon og svarer på spørsmål knyttet til overgangsalderen.

Og skal du ta godt vare på kroppen, påpeker hun, gjelder det å gi den vaner som gjør den godt. Det betyr sunt kosthold, nok hvile og - selvfølgelig - regelmessig trening. Hvordan du bør trene i overgangsalderen kan du lese mer om her.

- Det er kanskje fristende å ligge på sofaen hele dagen, men er det en gunstig vane? Vi kunne kanskje komme unna med det da vi var i 20-årene, men ikke når vi er 50. Nå krever kroppen litt mer kvalitet, sier Prante.

Mister muskelmasse

Det betyr ikke at du må trene til du stuper, spesielt ikke om du ikke er vant til å trene mye fra før.

- Start litt forsiktig, og bygg deg opp litt etter litt. Og finn en treningsform du liker. Om det er yoga, turer i fjellet eller harde intervaller er mindre viktig enn at du faktisk gjennomfører det, sier hun.

For skal du komme deg gjennom overgangsalderen på best mulig måte, er trening noe av det viktigste du kan gjøre, mener Prante.

- Alder og hormonendringer gjør at du mister både muskelmasse og beintetthet i høyere tempo enn før. Trening motvirker dette, og gjør at muskler, bein og ledd styrkes slik at du blir mindre utsatt for skader. I tillegg er trening viktig for å styrke hjerte- og karsystemet, sier hun.

Etter menopausen, det vil si når det er gått mer enn ett år siden siste menstruasjon, øker risikoen for hjerte- og karsykdommer hos kvinner, forklarer Prante. Kondisjonstrening kan motvirke dette.

- I tillegg er trening, sammen med et sunt kosthold, viktig for å opprettholde en normal vekt, sier hun, og understreker:

- Dette handler IKKE om utseendet, men om helse. Overvekt øker risikoen for en rekke sykdommer som kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer. Overvekt øker også risikoen for plagsomme hetetokter i overgangsalderen. I tillegg er trening også bra for følelsen av velvære, og påvirker både selvtillit, selvfølelse og humør i positiv retning. Det handler rett og slett om livskvalitet, sier Prante.

Trening gir færre symptomer

- Fysisk aktivitet er alltid viktig, men det er spesielt viktig i overgangsalderen fordi man mister så mye testosteron og østrogen, og dermed også muskulatur, sier treningsekspert Siv Gunnarsen. Hun jobber som personlig trener hos Sats, og er en av dem som kan mest om trening og overgangsalder i Norge.

- Styrketrening er det aller viktigste. Ikke bare holder det deg sterk og sprek, det kan også bidra til at du får færre symptomer og plager i overgangsalderen. To-tre økter med styrketrening i uka kan faktisk halvere antall hetetokter, sier hun.

Helsedirektoratet lar deg få ditt eget tilpassede treningsprogram, etter alt fra alder til yrke og eventuelle helseplager. Vis mer

Årsaken er at styrketrening trigger kroppen til å produsere østrogen og testosteron, i tillegg til at det frigjør endorfiner - kroppens eget lykkehormon.

- Et vanlig symptom som mange kvinner sliter med i overgangsalderen er nedstemthet. Her kan trening utgjøre en stor forskjell, og for en del kvinner vil styrketrening noen ganger i uka være nok til at de ikke trenger hormonterapi, sier Gunnarsen.

Bedre overgangsalder med trening

Samtidig poengterer hun at mange kvinner er så plaget at hormonterapi er nødvendig - også for at de skal ha overskudd til å trene i det hele tatt.

- Jeg er et godt eksempel på det selv. Jeg hadde en helt forferdelig overgangsalder i starten, jeg fikk alle symptomene, sov nesten ikke om natten og orket veldig lite. Men da jeg endelig oppsøkte hjelp og begynte med hormonterapi, kom energien tilbake og jeg orket å trene igjen, sier hun.

Hun mener det forskes for lite på sammenhengen mellom trening og plager i overgangsalderen, og at det er altfor lite kompetanse blant både fagfolk og folk flest om hvordan trening kan hjelpe.

- Det er jo slik med kvinnehelse generelt, at det ikke blir prioritert. Jeg har stor forståelse for hvor plagsom overgangsalderen kan være, fordi jeg har opplevd det selv. Og jeg er ikke i tvil: Du får en mye bedre overgangsalder med trening, sier Gunnarsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.