Unngå frostskader

Derfor er 60-åringers hud særlig sårbar nå

To ting gjør at du som godt voksen må være ekstra forsiktig i kulden.

UTSATT I KULDEN: Særlig ansiktshuden er utsatt i kulden, som blant annet kan føre til sprengte blodkar og i verste fall varige frostskader. Foto: Scanpix.
UTSATT I KULDEN: Særlig ansiktshuden er utsatt i kulden, som blant annet kan føre til sprengte blodkar og i verste fall varige frostskader. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kulda har satt inn, lufta er tørr og stikker litt ekstra på huden. Og det er nettopp huden som er ekstra utsatt i kulden, men godt voksnes hud er vesentlig mer sårbar enn yngres hud.

Passer du ikke på huden din, kan det føre til store smerter og i verste fall varige sår.

​Redusert blodforsyning

- Eldre mennesker har som regel en tynnere og mer ømfintlig hud. Deres evne til å regulere kroppstemperatur, og dermed blodforsyning til huden, kan også være litt redusert, sier lege ved Huslegene, Mads Wangsholm.

Frisk hud er avhengig av en god blodforsyning. Når det blir kaldere minsker blodforsyningen til huden, ifølge legen.

​- Småskader som gjerne ikke hadde blitt merket med god blodforsyning, kan skape lette betennelser med kløe og rødhet, sier Wangsholm.

Enhver skade som blir påført kroppen er avhengig av en god blodsirkulasjon for å kunne heles, forteller legen.

- Hvis man har redusert sirkulasjon, ved for eksempel røyking, diabetes eller dehydrering, kan skader ta mye lengre tid på å bli bra igjen, forklarer Wangsholm.

​- Kostbart å behandle

- Når det kommer frostskader på huden, dør alle cellene i et område som ikke kan forsynes med blod. Et verst tenkelig eksempel på det er fingre som må amputeres når folk klatrer opp Mount Everest, sier legen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.