Unngå frostskader

Derfor er 60-åringers hud særlig sårbar nå

To ting gjør at du som godt voksen må være ekstra forsiktig i kulden.

UTSATT I KULDEN: Særlig ansiktshuden er utsatt i kulden, som blant annet kan føre til sprengte blodkar og i verste fall varige frostskader. Foto: Scanpix.
UTSATT I KULDEN: Særlig ansiktshuden er utsatt i kulden, som blant annet kan føre til sprengte blodkar og i verste fall varige frostskader. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kulda har satt inn, lufta er tørr og stikker litt ekstra på huden. Og det er nettopp huden som er ekstra utsatt i kulden, men godt voksnes hud er vesentlig mer sårbar enn yngres hud.

Passer du ikke på huden din, kan det føre til store smerter og i verste fall varige sår.

​Redusert blodforsyning

- Eldre mennesker har som regel en tynnere og mer ømfintlig hud. Deres evne til å regulere kroppstemperatur, og dermed blodforsyning til huden, kan også være litt redusert, sier lege ved Huslegene, Mads Wangsholm.

Frisk hud er avhengig av en god blodforsyning. Når det blir kaldere minsker blodforsyningen til huden, ifølge legen.

SPRENGTE BLODKAR: Hudpleier Kristine Hodneland forteller at kulden også kan føre til frostskader som sprengte blodkar. Foto: Scanpix.
SPRENGTE BLODKAR: Hudpleier Kristine Hodneland forteller at kulden også kan føre til frostskader som sprengte blodkar. Foto: Scanpix. Vis mer

​- Småskader som gjerne ikke hadde blitt merket med god blodforsyning, kan skape lette betennelser med kløe og rødhet, sier Wangsholm.

Enhver skade som blir påført kroppen er avhengig av en god blodsirkulasjon for å kunne heles, forteller legen.

- Hvis man har redusert sirkulasjon, ved for eksempel røyking, diabetes eller dehydrering, kan skader ta mye lengre tid på å bli bra igjen, forklarer Wangsholm.

​- Kostbart å behandle

- Når det kommer frostskader på huden, dør alle cellene i et område som ikke kan forsynes med blod. Et verst tenkelig eksempel på det er fingre som må amputeres når folk klatrer opp Mount Everest, sier legen.

- Kuldeskader som eldre er utsatt for i det daglige, blir mer diffuse betennelsesreaksjoner på huden, legger han til.

Kristine Hodneland, hudpleier og eier av salongen IK-Hud og helse i Bergen, forteller at kulden også kan føre til frostskader som couperose, det vil si sprengte blodkar.

- De sees som oftest i kinn og rundt nese. Da har man gjerne fra før av litt svake kapillærvegger i blodkarene som gjør at blodkarene brister lettere, sier Hodneland.

Ifølge hudpleieren er dette veldig vanlig på voksen hud som ofte er tynnere og mer sensitiv.

FOREBYGG: Både kvinner og menn bør passe på huden sin gjennom forebygging ved bruk av riktige produkter og å holde seg varm. Foto: Scanpix.
FOREBYGG: Både kvinner og menn bør passe på huden sin gjennom forebygging ved bruk av riktige produkter og å holde seg varm. Foto: Scanpix. Vis mer

​- Den eneste måten å fjerne sprengte blodkar på er med laser. Dette er både kostbart og kan ta lang tid, derfor er det viktig å heller tenke forebyggende, råder Hodneland.

​Slik beskytter du huden

Hodneland forteller at siden kulden tørker ut huden og gjør den dehydrert, er det lurt å bruke ekstra fuktserum, oljer, kraftigere nattkremer og ansiktsmasker på vinterstid.

Ifølge Wangsholm er det det viktigste eldre kan gjøre for å beskytte huden sin fra kulden å holde seg varm, og å drikke nok.

- Man må kle seg riktig etter forholdene. Å holde seg godt hydrert er også viktig, mange eldre drikker for lite. Det fører til sprekking og uttørking av huden som igjen kan føre til skader, forklarer legen videre.

​- Styr unna dyre produkter

Hodneland råder å bruke produkter som er med på å styrke kapillærene og dempe rødhet i huden.

- Det er viktig å bruke produkter som har evnen til å kunne trekke inn i huden. Det er sjokkerende mange merker på markedet som ikke har det. Dette gjelder også dyre merker, advarer hun.

For hudpleieren understreker at det dyreste på ingen måte alltid er det beste.

- Styr unna fancy, dyre produkter som kommer i "gullkrukker". De lover ofte gull og grønne skoger, uten at de virker, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.