Derfor drukner flest eldre

Eldre over 60 år er overrepresentert i drukningsstatistikken, og andelen eldre er doblet så langt i år. - Helsetilstand og overvurdering av egne ferdigheter kan være medvirkende faktorer, sier fagekspert.

STOR ØKNING ELDRE SOM DRUKNER: Eldre over 60 er sterkt overrepresentert i drukningsstatistikken - og er fordoblet i år. Underliggende sykdommer og overvurdering av egne ferdigheter og fysikk, for eksempel under svømming, kan være medvirkende årsaker, tror fagekspert Tanja Krangnes i Redningsselskapet. Foto: Redningsselskapet
STOR ØKNING ELDRE SOM DRUKNER: Eldre over 60 er sterkt overrepresentert i drukningsstatistikken - og er fordoblet i år. Underliggende sykdommer og overvurdering av egne ferdigheter og fysikk, for eksempel under svømming, kan være medvirkende årsaker, tror fagekspert Tanja Krangnes i Redningsselskapet. Foto: Redningsselskapet Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

41 personer omkommet i drukningsulykker i Norge i første halvår i år, ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk.

Av disse er to av tre 60 år eller eldre. I 88 prosent av av ulykkene, er menn ofrene. To av tre var alene da ulykken skjedde.

Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet, forteller at aldersgruppen 60 år eller eldre har vært overrepresentert på drukningsstatistikken lenge, siden Redningsselskapet begynte å føre statistikk i 2017.

Men i år har andelen eldre i statistikken økt fra et snitt de siste åra på 35 prosent til 66 prosent.

– Det er for tidlig å si hva som er årsaken til at andelen eldre er doblet så langt i år, og om dette er en trend eller en tilfeldig variasjon. Samtidig viser jo beregninger fra Statistisk sentralbyrå at andelen eldre i befolkningen vil øke de kommende tiåra, sier Krangnes til Vi.no.

– De fleste drukningsulykkene blant eldre skjer etter fall fra land, fra fritidsbåt og under bading. I år har dessuten hele åtte menn over 60 år omkommet etter å ha falt gjennom isen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.