Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
41 personer omkommet i drukningsulykker i Norge i første halvår i år, ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk.
Av disse er to av tre 60 år eller eldre. I 88 prosent av av ulykkene, er menn ofrene. To av tre var alene da ulykken skjedde.
Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet, forteller at aldersgruppen 60 år eller eldre har vært overrepresentert på drukningsstatistikken lenge, siden Redningsselskapet begynte å føre statistikk i 2017.
Men i år har andelen eldre i statistikken økt fra et snitt de siste åra på 35 prosent til 66 prosent.
– Det er for tidlig å si hva som er årsaken til at andelen eldre er doblet så langt i år, og om dette er en trend eller en tilfeldig variasjon. Samtidig viser jo beregninger fra Statistisk sentralbyrå at andelen eldre i befolkningen vil øke de kommende tiåra, sier Krangnes til Vi.no.
– De fleste drukningsulykkene blant eldre skjer etter fall fra land, fra fritidsbåt og under bading. I år har dessuten hele åtte menn over 60 år omkommet etter å ha falt gjennom isen.

En risiko å kombinere disse medisinene med alkohol
Vi Pluss- Helsetilstand kan være medvirkende
Hva kan grunnen være for at eldre er overrepresentert i drukningsstatistikken?
Kragnes sier at helsetilstand kan være en medvirkende faktor og forteller om en forskningsartikkel om drukning blant eldre i Australia, som viste til at minst 69 prosent av dem som omkom i drukningsulykker hadde en eller flere underliggende sykdommer.
- For halvparten av disse var sykdommen medvirkende årsak til ulykken, og de vanligste underliggende sykdommene var hjerte- og karsykdommer og demens, fulgt av Parkinson og epilepsi, sier Kragnes.
Hun er ikke kjent med norsk forskning på temaet.

Eksen kan arve pensjonen din. Slik hindrer du det
Vi Pluss- Overvurderer egne ferdigheter
– Det kan også være at noen stoler på ferdigheter de har hatt tidligere i livet, og dermed overvurderer nåværende ferdigheter og fysikk, for eksempel under svømming, sier hun videre.
Muskelkraften blir mindre med alderen, som påvirker evnen til å holde seg flytende og produsere varme.
– Risikovurdering og sikkerhetskultur kan også være en medvirkende årsak, poengterer hun.
85 prosent av alle som drukner er menn, også blant de over 60 år.
- Atferdsforskning peker på at flere menn enn kvinner undervurderer risiko og overvurderer egne ferdigheter.

- Besteforeldre bør tenke seg godt om
Kragnes sier at de ikke har kjennskap til svømmeferdighetene til de omkomne, men forteller at når det gjelder drukningsulykker i forbindelse med bading så ser de at særlig eldre i 70- og 80-åra er utsatt.
- Her kan både fysikk og helsetilstand spille inn. Overvurderer man kreftene og svømmer langt ut, kan det bli langt til land igjen hvis man går tom for krefter.
- Og for en person som faller uventet ut i kaldt vann fra land eller båt, er kuldesjokk en fare. I vann kaldere enn 15 grader blir pusten rask og ukontrollert enten du vil eller ikke. Det er farlig, særlig hvis du havner under vann og puster det inn.

- Alene på hytta oppdager noen par hvor vanskelig de egentlig har det
Vi Pluss- Overraskende
Fra at de over 60 utgjør i snitt 35 prosent av ofrene i drukningsulykker de siste åra, er dette tallet er oppe i 66 prosent.
– At andelen eldre som har druknet så langt i år er nesten dobbelt så høy som tidligere år, er overraskende, uttaler Kragnes.
Hun poengterer at det samtidig har vært en spesiell vinter og vår, der hele åtte personer, som alle var over 60 år, omkom etter fall gjennom isen.
– Redningsselskapet jobber for å forebygge drukningsulykker, og visjonen vår er at ingen skal drukne. Uansett alder rammer en drukningsulykke hardt blant familiene, vennene og lokalsamfunnet som sitter igjen med et stort savn.
Med en aldrende befolkning og økende levealder ser Redningsselskapet et stort behov at organisasjoner, myndigheter og andre aktører som jobber med drukningsforebygging må jobbe enda mer målrettet mot denne aldersgruppen.
- Mange ulykker skjer når man «skal bare»
Siden Redningsselskapet startet med statistikken, har 45 menn og én kvinne over 60 år druknet fra fritidsbåt, inkludert kano og kajakk. Aldersgruppa utgjør 43 prosent av totalt antall omkomne fra båt.
- Kan bruk av redningsvest ha en betydning?
- Redningsvestbruk er lavere blant voksne menn enn blant kvinner, og det er også mange flere menn som er ute i båt og alene i båt. Sjøfartsdirektoratets statistikk for dødsfall fra fritidsbåt for første halvår i år viser at bare 10 av 14 personer brukte vest, sier Kragnes.
- I tillegg skjer nok del ulykker også når man «skal bare» gjøre noe som kan være risikabelt, men som alltid har gått bra før, uttaler hun.
- Eldre: Ta hensyn til egen helse
Redningsselskapet har følgende råd til eldre eller godt voksne som skal ferdes på eller ved vannet:
- Ta hensyn til egen helse, og tenk alltid sikkerhet. Ha et realistisk forhold til egne ferdigheter, og ikke undervurder risikoen enten du skal i båt eller på svømmetur. Pass godt på deg selv – husk at noen der hjemme er glad i deg!
- Bruk alltid redningsvest i båt, og sørg for at du kan varsle om ulykken er ute. Meld fra hvor du drar om du må ut alene, og avtal et tidspunkt for når du skal være hjemme.
- Bad sammen med andre, og svøm langs land.
- Lær hvordan du kan redde andre på en trygg måte om uhellet er ute. Husk at en tørr livredder er en god livredder! Ring etter hjelp (113) og sjekk om det er en livbøye i nærheten eller noe annet flytende du kan rekke ut eller kaste ut til personen i vannet.
- Vi oppfordrer også alle til å friske opp hjerte- og lungeredningskunnskapene. Vi kan alle redde liv!
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.