Kosthold

Derfor bør menn velge middelhavsdietten

En fersk studie slår fast at middelhavsdietten er kostholdet som gir den beste forebyggingen mot prostatakreft.

PROSTATAKREFT: Dette er den kreftformen flest menn rammes av hvert år. En studie fra Australia slår fast at riktig kosthold kan senke risikoen for å få kreftformen. Foto: NTB
PROSTATAKREFT: Dette er den kreftformen flest menn rammes av hvert år. En studie fra Australia slår fast at riktig kosthold kan senke risikoen for å få kreftformen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kreft i prostata er den vanligste kreftformen blant menn i Norge. Årlig får om lag 5000 personer denne diagnosen, skriver Kreftregisteret.

Blant annet kan et sunt og variert kosthold redusere risikoen for kreft, ifølge Kreftforeningen. Og spesielt ett kosthold kan være gunstig for menn som ikke ønsker å rammes av prostatakreft, nærmere bestemt middelhavsdietten.

Riktig kosthold gir lavere risiko for prostatakreft

En studie fra Australia viser at menn som spiser fargerike frukter og grønnsaker regelmessig, har mindre sannsynlighet for å bli diagnostisert med prostatakreft. Studien er gjennomført av forskere fra University of South Australia.

Forskere sammenliknet prostatakreftpasientenes plasmakonsentrasjoner av mikronæringsstoffer med en sunn kontrollgruppe, og avslørte lave nivåer av lutein, lykopen, alfa-karoten og selen hos prostatakreft-pasientene. De hadde også høye nivåer av jern, svovel og kalsium, i forhold til kontrollgruppen.

Forskerne slår fast at menn med lave plasmakonsentrasjoner av lykopen og selen har økt risiko for prostatakreft, samtidig som de sannsynligvis er mer følsomme for de skadelige effektene av stråling.

Altså bør menn spise mer av de lykopen- og selen-rike matvarene om de vil forebygge kreftrisikoen, og et middelhavskosthold vil tilføre kroppen både lykopen og selen. Det er også greit å være klar over at det å spise mat som naturlig er selen- og lykopen-rike er å foretrekke framfor tilskudd, som gir begrensede fordeler, ifølge tidligere studier, påpeker en av forskerne bak studien.

Hvorfor er middelhavskostholdet så bra?

En viktig årsak til at middelhavsdietten er så sunn, er at den både er rik på matvarer og næringsstoffer vi gjerne kan spise mer av, og at den samtidig ikke inneholder for mye av det vi bør begrense inntaket av.

Middelhavsdietten er kåret til verdens beste kosthold en rekke ganger, og studier har vist at personer som følger et tradisjonelt middelhavskosthold lever lenger, har redusert risiko for kreft, diabetes og hjerte- og karlidelser, og er bedre beskyttet mot demens.

Godt nytt for oss nordmenn er også det faktum at middelhavskostholdet likner mistenkelig på det nordiske kostholdet. Følger du kostrådene til Helsedirektoratet er du allerede langt på vei - den eneste store forandringen du trenger å gjøre er å bytte ut smør og annet mettet fett med olivenolje.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.