Derfor blir magen treg fra 50-årsalderen

Heldigvis er det som regel bare små grep i hverdagen som skal til for å løse problemet. Her er rådene.

IKKE UVANLIG: Fordøyelsen vår blir tregere fra 50-åra. Hos kvinner kan også overgangsalder påvirke fordøyelsen. Foto: Shutterstock NTB
IKKE UVANLIG: Fordøyelsen vår blir tregere fra 50-åra. Hos kvinner kan også overgangsalder påvirke fordøyelsen. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fordøyelsen vår begynner å bli gradvis tregere fra 50-årene. For kvinner oppstår gjerne problemene i forbindelse med overgangsalderen.

- Østrogen er viktig for tarmfunksjonen, og i overgangsalderen produserer kroppen mindre østrogen. I tillegg har østrogen innvirkning på andre hormoner som igjen virker på tarmen. Derfor kan kvinner i denne perioden av livet oppleve både løs mage og forstoppelse om hverandre, sier Lars Eftang, spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi ved LHL-sykehuset på Gardermoen til Vi.no.

Men treg mage er ikke bare et kvinneproblem. Det er også et generelt aldersproblem for begge kjønn.

- Høyere alder fører til at aktiviteten i tarmen reduseres, og dette kan føre til at avføringen blir hardere, tørrere og kommer sjeldnere enn vanlig. I tillegg er mange eldre mindre fysisk aktive og tar flere medisiner hver dag. Det kan også være med på å bremse tarmaktiviteten, sier Eftang.

Kaffe kan hjelpe på magen

- Det er nok et ganske vanlig problem, sier klinisk ernæringsfysiolog og grunnlegger av helsenettstedet BraMat.no Cathrine Borchsenius til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.