God alderdom

Derfor blir livet bedre med alderen

- Etter fylte 50 har vi kommet opp på sletta. Vi kan slutte å klatre og nyte livet, sier Ingeborg Moræus Hanssen (80). Hun har skrevet fem bøker om aldring.

BLIR BEDRE: Det er spesielt i tidlig alderdom at livet kan føles bedre, sier aldersforsker. Ill.foto: Colourbox
BLIR BEDRE: Det er spesielt i tidlig alderdom at livet kan føles bedre, sier aldersforsker. Ill.foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Alderdommen er ingenting å grue seg til. Tvert imot er det veldig mye som blir bedre! Det mener den tidligere kinodirektøren Ingeborg Moræus Hanssen (80), som har skrevet fem bøker om aldring etter at hun pensjonerte seg. Hun holder også stadig foredrag om temaet.

For de fleste er åra mellom 60 og 80 de aller beste i våre liv, sier hun.

- Følelsesmessig er dette den beste perioden i livet. Vi nyter tilværelsen på mange plan, forsikrer Hanssen.

BLIR BEDRE: Trivselen øker og man er endelig tilstede i øyeblikket, mener 80-åringen Ingeborg Moræus Hanssen. Hun har skrevet flere bøker om det positive rundt alderdom. Foto: John Andresen
BLIR BEDRE: Trivselen øker og man er endelig tilstede i øyeblikket, mener 80-åringen Ingeborg Moræus Hanssen. Hun har skrevet flere bøker om det positive rundt alderdom. Foto: John Andresen Vis mer

- Vet hva man står for

Man blir klokere, både fordi vi får et større perspektiv på tingene og fordi man har mer erfaring, mener hun.

Dessuten blir man tryggere på den man er, og kan være seg selv uten å tenke så mye på hva andre måtte mene. Man vet hva man står for, uten å være redd for å fronte det.

- Som Kåre Willoch formulerte det: «Når du er 50, har du kommet opp på sletta.» Vi trenger ikke klatre eller strebe så mye mer etter verken familie, bolig eller jobb, vi vet hvem vi er, hva vi har og hvor vi står, sier Hanssen.

Les også: Her er treningen som gir bedre psykisk helse

Mer fornøyd som gammel

Thomas Hansen er forsker ved Velferdsforskninsinstituttet Nova og Oslo Met. Han bekrefter at spesielt i tidlig alderdom, for de fleste er dette mellom 60 og 80 år, er livskvalitet og trivsel generelt på topp.

Da er helsen og livsbetingelsene omtrent som før. Man engasjerer seg, får brukt seg selv og er til nytte, enten overfor barn og barnebarn eller i lokalmiljøet eller samfunnet for øvrig, for eksempel gjennom frivillig arbeid.

LYKKELIG ALDERDOM: - Ja, livet blir bedre med alderen, sier forsker Thomas Hansen ved Nova og Oslomet. Foto: Oslomet
LYKKELIG ALDERDOM: - Ja, livet blir bedre med alderen, sier forsker Thomas Hansen ved Nova og Oslomet. Foto: Oslomet Vis mer

- Livskvalitet oppstår i spenningen mellom hvordan man har det og hva man forventer, mener han.

- En styrke som følger aldringsprosessen er at man skrur ned forventningene og er mer fornøyd med det man har. Man blir mindre opptatt av å sammenlikne seg med andre, hva de har og hvordan de lever. Man har mer realistiske forventninger og ambisjoner, og er mer orientert mot det man har og opplever her og nå, sier forskeren.

Eldre nyter oftere øyeblikket

At tempoet senkes bidrar også positivt, mener Moræus Hanssen.

- Endelig er tiden kommet for å være mer til stede i øyeblikket. Man unner seg tid og ro og langsommere tempo. Det kan føles som en triumf, så sant man har funnet roen i sitt indre. Alt går i langsommere tempo, man kan sitte på en benk i parken og bare være, forteller hun.

Man blir også mer raus, og gleder seg over å kunne dele med de man har rundt seg.

Hun tilføyer at nå er tiden kommet hvor man har bedre råd til å ta vare på seg selv.

- Massasje, fysioterapi, akupunktur, osteopati, sunt kosthold og trening er både luksus og viktige brikker i en god alderdom, understreker hun.

Alderdom gir flatere følelsesliv

Følelseslivet flates også ut, på godt og vondt. Sorgene og de tunge dagene føles ikke så intense, til gjengjeld blekner gledesrusen og de høye toppene, erkjenner Hanssen.

- Trivselen øker om du har noe å stå opp til om morgenen, enten det er jobben, frivillig arbeid eller andre sosiale aktiviteter som føles meningsfylte, sier Moræus Hanssen.

Et skille ved 80

Forsker Thomas Hansen sier at det er et skille når man kommer i sein alderdom, fra 80 og oppover:

- Den sene alderdommen kjennetegnes ved helseproblemer og venner og nære som faller fra. Framtida ser usikker ut og man blir avhengig av hjelp fra andre. Livskvaliteten er klart lavere i denne livsfasen. Mange er ensomme og har depressive plager, ser Hansen.

Les også: Menn er friskere enn kvinner på sine eldre dager

De fleste nyter sin alderdom

Det betyr mye for livskvaliteten at man bor i et lokalmiljø hvor man føler seg forankret, og har tilknytning til et nettverk, tror forskeren.

I sein alderdom vil mange føle trygghet i å bo i en omsorgsbolig eller på sykehjem.

Thomas Hansen tilføyer at uten at det er dokumentert forskningsmessig, tror han at det kan legges for mye vekt på enerom. Å bo med andre kan gi økt trygghet og trivsel for mange, avhengig av personlighetstype.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.