«Feriehjertesyndrom»:

Derfor blir flere innlagt på hjerteavdeling i høytidene

Har du hjerteproblemer, bør du være ekstra forsiktig med julematen. Her er ekspertenes råd til hvordan du kan nyte julematen på en måte som er bra for helsa.

SAMLES RUNDT BORDET: Julemiddagen er viktig for oss, men det er gode råd å følge for å unngå overspising. Foto: Shutterstock NTB
SAMLES RUNDT BORDET: Julemiddagen er viktig for oss, men det er gode råd å følge for å unngå overspising. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Blir du full i magen og spiser mye, betyr det økt belastning på hjertet. Det kan føre til høyere blodtrykk og høyere puls, som også kan gjøre det vanskeligere å puste, sier Erik Arnesen, doktorgradsstipendiat i Ernæring ved Universitetet i Oslo, til Vi.no.

Han forklarer at mye kaloririk mat på en gang vil øke blodsukkeret og innholdet av fett i blodet raskt og kraftig.

– For enkelte kan det føre til at blodkar blir trangere. Det kan dannes blodpropp som kan utløse et akutt hjerteinfarkt, sier han.

Han påpeker at risikoen for akutte hjerteproblemer ikke gjelder personer som er helt friske.

– Du går ikke fra å være helt frisk til å få hjerteinfarkt, men du er i risikosonen hvis du for eksempel har begynnende åreforkalkning. Saltet i julematen kan være et stort problem for personer som har problemer med nyrer og har opplevd hjertesvikt fra før, sier Arnesen.

«Feriehjertesyndrom»

Ifølge Arnesen viser undersøkelser fra andre vestlige land at en del får såkalt «feriehjertesyndrom». Det vil si at det er flere innleggelser med symptomer på hjertesvikt i romjula og andre høytider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.