Alkohol og bakrus

Derfor blir du mindre bakfull om sommeren

Det er ikke bare hvor fort eller hvor mye du drikker som avgjør hvor tung dagen derpå blir. Det handler også om fargen på det du har i glasset.

LYST OG LETT: Det er ikke bare nettene som blir lysere om sommeren - men også fargen på det vi har i glasset. Foto: NTB
LYST OG LETT: Det er ikke bare nettene som blir lysere om sommeren - men også fargen på det vi har i glasset. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er rart med det: Når lyset, sola og varmen kommer tilbake om våren, blir alt litt lettere. Klærne, skoene, humøret, maten - alt blir lysere og lettere.

Også det vi har i glasset. Rødvin foran peisen byttes ut med hvitvin på terrassen. Konjakk til kaffen droppes for en gin & tonic før middag.

Til og med dagen derpå føles lettere. Hva kommer det av?

Mørk farge = tyngre bakrus

Akkurat når det gjelder dagen derpå, kan noe av forklaringen ligge nettopp i det du har i glasset. For i tillegg til hvor mye du drikker, hvor fort og med hvor høy alkoholprosent, er det en ting til som avgjør hvor bakfull du blir: Fargen.

Du har kanskje hørt det før, at brunt brennevin kan gjøre deg mer dårlig? Det stemmer faktisk - men det gjelder ikke bare brennevin. Også for vin og øl har fargen noe å si: Jo mørkere farge, desto tyngre bakrus.

- Ja, det er en sammenheng her, sier Alexander Harald Sandtorv, kjemiker og forfatter av boka Fylla har skylda - Med vitenskapen inn i bakrusen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.