Alkohol og bakrus

Derfor blir du mindre bakfull om sommeren

Det er ikke bare hvor fort eller hvor mye du drikker som avgjør hvor tung dagen derpå blir. Det handler også om fargen på det du har i glasset.

LYST OG LETT: Det er ikke bare nettene som blir lysere om sommeren - men også fargen på det vi har i glasset. Foto: NTB
LYST OG LETT: Det er ikke bare nettene som blir lysere om sommeren - men også fargen på det vi har i glasset. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er rart med det: Når lyset, sola og varmen kommer tilbake om våren, blir alt litt lettere. Klærne, skoene, humøret, maten - alt blir lysere og lettere.

Også det vi har i glasset. Rødvin foran peisen byttes ut med hvitvin på terrassen. Konjakk til kaffen droppes for en gin & tonic før middag.

Til og med dagen derpå føles lettere. Hva kommer det av?

Mørk farge = tyngre bakrus

Akkurat når det gjelder dagen derpå, kan noe av forklaringen ligge nettopp i det du har i glasset. For i tillegg til hvor mye du drikker, hvor fort og med hvor høy alkoholprosent, er det en ting til som avgjør hvor bakfull du blir: Fargen.

Du har kanskje hørt det før, at brunt brennevin kan gjøre deg mer dårlig? Det stemmer faktisk - men det gjelder ikke bare brennevin. Også for vin og øl har fargen noe å si: Jo mørkere farge, desto tyngre bakrus.

- Ja, det er en sammenheng her, sier Alexander Harald Sandtorv, kjemiker og forfatter av boka Fylla har skylda - Med vitenskapen inn i bakrusen.

- Helt generelt kan man si at jo mørkere farge alkoholen har, desto verre er den for deg dagen etter. Konjakk er verre en vodka, rødvin er verre en hvitvin, og mørkt øl er verre enn lyst.

BAKRUSFORSKNING: Kjemiker Alexander H. Sandtorv har gått vitenskapelig til verks for å finne årsaker til - og løsninger på - bakrus.
BAKRUSFORSKNING: Kjemiker Alexander H. Sandtorv har gått vitenskapelig til verks for å finne årsaker til - og løsninger på - bakrus. Vis mer

Trøblete kongenere

I Fylla har skylda utforsker Sandtorv både fyll og bakfyll, og kommer med en rekke gode råd om hvordan de beryktede tømmermennene kan unngås. Ett av dem er altså å holde seg til lyse eller blanke saker.

Årsaken er noen kjemiske stoffer som kalles kongenere, og som bidrar med smak, farge og lukt i forskjellige typer alkohol. Eksempler på kongenere er acetaldehyd, tanniner og furfural - og selv om de er naturlige, er de strengt tatt også giftige.

- Mengdene du får i deg er så små at det er ufarlig, men de skaper litt ekstra trøbbel for kroppen din. Den har egentlig en stor nok jobb fra før med å forbrenne alkoholen - som også er gift for kroppen - og nå har du lesset på den kongenere i tillegg. Det gjør bakrusen enda litt verre, forklarer Sandtorv.

Konjakk er verst

I en amerikansk studie fra 2010 fikk deltakerne servert enten bourbon, en amerikansk mais-whiskey som er spesielt rik på kongenere, eller vodka, som har lite eller ingen kongenere. Målet var å se hvilken effekt kongenere har på rus, søvn og bakrus. Resultatet? Deltakerne rapporterte om betydelig verre bakrus etter å ha drukket bourbon enn vodka, til tross for at promillen hadde vært den samme.

Verdt å merke seg: Vodka ga også bakrus. Den ble bare enda litt verre av bourbon. Det er altså ikke slik at kongenere er hovedårsaken til tømmermennene - de kommer uansett dersom du drikker mye alkohol. Den eneste måten å unngå bakrus på, er å drikke mindre.

Samtidig kan det være greit å vite hva du bør styre unna dersom du ikke vil gjøre vondt verre. Øverst på lista over høyt innhold av kongenere troner konjakk, rødvin, mørk rom og whisky. Nederst ligger gin, vodka og lyst øl.

Kanskje er det derfor livet føles så mye lettere om sommeren?

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.