Denne feilen vil gi deg en følelse av bomull i hodet

Det er anbefalt at voksne sover mellom 7 og 9 timer hver natt. Det er det flere gode grunner til.

Med alderen vil mange av oss våkne flere ganger i løpet av natta og dermed ende opp med for lite søvn. Søvneksperten har klare råd for hvordan disse nattlige våkenstundene bør tilbringes. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Med alderen vil mange av oss våkne flere ganger i løpet av natta og dermed ende opp med for lite søvn. Søvneksperten har klare råd for hvordan disse nattlige våkenstundene bør tilbringes. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi kjenner alle den deilige følelsen av å legge hodet på puta og kjenne at vi virkelig slapper av. Det er deilig å føle seg uthvilt om morgenen, men er du klar over hvor mange gode ting du har gjort for deg selv, bare ved å sove?

– Det er så mye som skjer i kroppen når vi sover og som har betydning for vår fysiske og mentale helse, sier Janne Grønli til Vi.no. Hun er somnolog, hjerneforsker og professor i biologisk psykologi ved Universitetet i Bergen.

Grønli er aktuell med boka Søvnkoden – Helt opplagt. Med boka håper hun at vi skal bli klar over alle helseeffektene søvn har. Hun håper også vi skal få et godt forhold til å det å sove og hjelp til å finne roen om kvelden.

Viktig å sove alle timene

For voksne er anbefalingen å sove mellom 7 og 9 timer hver natt. Det er det god grunn til, ifølge Grønli. I løpet av alle timene du sover skjer en mengde prosesser som er bra for kroppen. Disse prosessene blir ikke ferdige hvis du sover færre timer.

En viktig helseeffekt av nok søvn er at hjernen fungerer bedre:

– Avfallsstoffene som har hopet seg opp i hjernen i løpet av dagen blir borte i løpet av natta. Det gjør oss bedre rustet til å reagere raskt og for eksempel klare å utføre arbeidsoppgaver og gjøre ting som å løse kryssord, sier Grønli.

Men å «rense» hjernen og gjøre den klar til neste dag, tar flere timer. Har du fått for lite eller for dårlig søvn, vil du kjenne en følelse av bomull i hodet når du våkner.

Viktig for psyken og skjelettet

Ifølge Grønli er det heller ikke slik at mye søvn er viktigst for barn og unge. Gjennom hele livet vil vi nemlig ha nytte av veksthormonene som skilles ut når vi sover.

– Det er veldig viktig for eldre fordi søvnen er med på å holde bein og skjelett sterke, sier Grønli.

God og nok søvn er også viktig for å opprettholde stabil vekt. Årsaken til det er at kroppen er programmert til å bryte ned energi om dagen når vi er våkne. Om natta er vi programmert til å lagre energi. Denne balansen ødelegges om vi sover for lite og forbrenningen påvirkes negativt.

Har du opplevd å ha en kortere lunte etter en natt med lite søvn, er du ikke alene. Vil du være glad og fornøyd? Sov med god samvittighet.

– Forskning viser at lite søvn øker risikoen for depresjon. Lite søvn gjør oss også mer skeptiske til folk rundt oss og mer tilbøyelige til å tolke ting i verste mening enn om vi hadde fått en god natts søvn, sier Grønli.

Dagen har betydning

Det aller viktigste for å få god søvn og døgnrytme er ifølge Grønli å stå opp til samme tid hver dag. Aktiviteter på dagtid og naturlig lys utendørs er med på å bygge opp et behov for søvn. Fysisk aktivitet gjør at musklene må restitueres. Hjernen må sove. Aktivitet på dagtid gir et sterkere signal til hjernen om at det er behov for søvn. Derfor sover du bedre.

Et stort søvnbehov er nemlig bra: Det hjelper deg å sove lenger før du må opp og gjør det lettere å sovne igjen, hvis du for eksempel må på do i løpet av natta.

Grønli anbefaler å investere i lyspærer med varmt lys og lav intensitet. Da unngår du å våkne for mye under nattlige toalettbesøk.

– Hvis du har sovet 3–4 timer har du også redusert behovet for å sove der og da. Men unngå å stå opp og gjøre noe gøy som å sette på en film. Gjør noe kjedelig til du er søvnig og kan legge deg igjen, sier Grønli.

Finn årsak til søvnproblemet

Fungerer du godt på dagtid, har du hatt god søvn, ifølge forskeren.

Sliter du imidlertid med nattesøvnen, er rådet å finne ut hva som er årsaken, slik at du kan gjøre noe med det. Har du for eksempel en hudsykdom som klør om natta, bør du finne et middel som kan lindre kløen. Hindrer bekymringer deg i å få sove, anbefaler Grønli at du gjør noe med dette på dagtid.

– Snakk med venner og familie om det som bekymrer deg, råder hun.

Ifølge Grønli er psykisk lidelse den hyppigste årsaken til dårlig søvn.

– Hvis du har stoffskiftelidelse, hjertesykdom, er tung i pusten, opplever hyppig vannlating, sure oppstøt eller kløe og smerter, kan legen være nøkkelen til å finne årsaken til dine søvnproblemer.

– Bør vi ta sovemedisin hvis vi sliter med å sove?

– Det kommer an på hva som er søvnproblemet. Er du i sorg, for eksempel etter dødsfall eller skilsmisse, kan det være vanskelig å sove. Da anbefales sovemedisin fordi både søvn, mat og fysisk aktivitet har stor betydning for din helse. For mange kan det være en nødvendig og riktig hjelp i en slik fase. Som regel bør sovemedisin bare brukes i en kortere periode.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.