Hjemmelegene og KRY

Den nye fastlegen kommer enten hjem til deg, eller videochatter med deg

Nye legetjenester høster både kritikk og skryt fra ekspertene.

HJEMME: Hjemmelegene flytter legekonsultasjonen fra fastlegekontoret til hjemme hos pasienten. Foto: Åsmund Holien-Mo
HJEMME: Hjemmelegene flytter legekonsultasjonen fra fastlegekontoret til hjemme hos pasienten. Foto: Åsmund Holien-Mo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Private aktører prøver å gjøre noe med måten vi møter leger på. Hjemmelegene sender leger hjem til pasienter, og KRY prater med dem på videoanrop. Felles for tjenestene er at de leter etter nye løsninger for brukerne i helsesektoren.

De mener det er enklere og bedre for pasienten å få legen hjem, eller gjennom videokonsultasjon, mens andre mener at fastlegens kunnskap om den spesifikke pasienten, og fysiske undersøkelser, ikke kan erstattes av fremmede leger og videoanrop.

Les også: Catrin Sagen om voksen kjærlighet: Derfor er den annerledes

- Fysisk undersøkelse kan ikke erstattes

Petter Brelin er fastlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin. Han er skeptisk til KRY, som videochatter med pasientene.

Petter Brelin, fastlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin. Foto: Liv B. Johannessen
Petter Brelin, fastlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin. Foto: Liv B. Johannessen Vis mer

- Jeg ville holdt meg langt unna KRY, sier han, og fortsetter:

- Som lege ville jeg ikke følt meg trygg på å stille en diagnose over video. Det blir rett og slett et for dårlig grunnlag.

Liselotte Lunde, presseansvarlig i KRY, mener dagens teknologi er kommet langt nok for videokonsultasjoner.

- Video gir et godt nok inntrykk av pasienten. I tillegg gjør vi en grundig symptomkartlegging før konsultasjonen, sier hun.

Les også: Midjemålet avslører hvor usunn du er

- Kommer ikke utenom utviklingen

Også Lommelegen tilbyr videokonsultasjon med lege. Daglig leder Charlotte Lunde understreker at de er restriktive med å skrive ut resepter, og ikke skriver sykemeldinger.

- Jeg er enig i at videochat ikke er tilstrekkelig for en rekke medisinske problemstillinger, men det er et godt supplement. Jeg er enig i noe av kritikken, men mener det er bedre å være med på utviklingen med en faglig etisk standard, enn å sitte på gjerdet, sier hun og fortsetter:

- Denne utviklingen kommer vi ikke utenom.

Lunde i Lommelegen mener videochat er en etterlengtet tjeneste for pasientene.

- De har mange spørsmål, og søker opp egne symptomer og sykdommer på nett. De ønsker i større grad svar på spørsmål så fort som mulig, sier hun.

Hun har ingen ambisjoner om å erstatte fastlegen, og mener fremdeles de gjør den viktigste jobben.

40 «fikk» lungebetennelse - halvparten hadde det ikke

Fastlege Brelin mener KRY-legene som utfører videokonsultasjonene er upresise. Han viser til tidsskriftet Läkärtidningen i Sverige, som skriver at 24 av 40 som fikk diagnosen lungebetennelse av en KRY-lege, egentlig ikke hadde det. Og at de gir for mye antibiotika.

Liselotte Lunde, presseansvarlig i KRY. Foto: KRY
Liselotte Lunde, presseansvarlig i KRY. Foto: KRY Vis mer

Liselotte Lunde i KRY mener de er restriktive på utskriving av medisin og sykemelding.

- Vi skal ikke være noen sykemeldingssentral, og er strenge på å gi dette. I tillegg diagnostiserer vi ikke nedre luftveisinfeksjoner (blant annet lungebetennelse, journ.anm.) i Norge, sier hun.

Les også: Dette bør du IKKE fikse selv

- Hjemmelegene mangler oppfølging

Fastlege Brelin har ikke like sterke protester mot Hjemmelegene, som drar hjem til pasientene og gjør en fysisk undersøkelse. Så lenge de gjør en grundig nok jobb.

- Det de mangler er oppfølging. Også er det ikke alle som har råd til det, sier han.

Han innrømmer at det nok kan være enklere for brukeren å få en lege på besøk hjem en kveld når det trengs, enn å vente en uke på time hos fastlegen. Men står fast på at fastlegen har det beste grunnlaget for å behandle pasienten.

HJEMMELEGENE: Den nye tjenesten vil besøke pasientene hjemme. Foto: Åsmund Holien-Mo.
HJEMMELEGENE: Den nye tjenesten vil besøke pasientene hjemme. Foto: Åsmund Holien-Mo. Vis mer

Tanken med fastlegeordningen er at den samme legen skal kunne følge opp pasienten over tid, få kjennskap til tidligere sykdom, medisin og reaksjoner på medisin. På det grunnlaget skal diagnostiseringer eller henvisninger være velinformerte.

- Kunnskapen en fastlege har om pasienten er viktig for å kunne gi god nok behandling. Trenger man oppfølging av en sykdom er fastlegen best, sier han.

Vil hjelpe med de små tingene

- Kjennskap til pasienten over tid er viktig, og der gjør fastlegen den viktigste jobben. Vi hverken kan eller vil erstatte fastlegen, sier Nicolai Skarsgård, daglig leder i Hjemmelegene, og fortsetter:

- Vi kan hjelpe med mindre ting en søndagskveld, eller når fastlegen ikke har ledig time.

Samtidig mener Brelin at også de små tingene skal behandles av fastlegen, for å kunne danne et helhetlig bilde.

Nicolai Skarsgård, daglig leder i Hjemmelegene. Foto: Åsmund Holien-Mo.
Nicolai Skarsgård, daglig leder i Hjemmelegene. Foto: Åsmund Holien-Mo. Vis mer

- Våre leger er opptatt av å sikre god oppfølging, og besøker ofte samme pasient flere ganger, skyter Skarsgård inn, og legger til at de ønsker å være med i refusjonsordningen.

Les også: Dette er helsegevinstene ved å få nok stillhet

Digitalisering og innovasjon

Både Skarsgård i Hjemmelegene og Lunde i KRY mener deres tjenester henger bedre med i tiden enn det offentlige helsevesenet har klart.

Særlig med tanke på digitalisering.

- Helsevesenet har ikke klart å henge med, og det er viktig å slippe til nytenkere fordi vi kan være en brikke i løsningen. Dette er vårt forsøk på å modernisere og tenke nytt om legetimer, sier Skarsgård.

Han mener dagens definisjon på en fastlege og legevakt ikke legger godt nok til rette for nyskaping i primærhelsetjenesten.

- Legene våre sier de føler det digitale toget går, og at de vil være med. Mange har ambisjoner om å utvikle det offentlige helsevesenet, forteller Lunde i KRY.

KRY: Man trenger ikke forlate sofaen for å snakke med en lege i KRY. Foto: KRY
KRY: Man trenger ikke forlate sofaen for å snakke med en lege i KRY. Foto: KRY Vis mer

Brelin i Allmennmedisinforeningen forteller at fastleger allerede tilbyr både nettbestilling og e-konsultasjoner allerede.

- Nå har vi gått sammen med myndighetene for å få videokonsultasjoner som nasjonal tjeneste. Jeg oppfatter norsk helsevesen som langt framme, og som raske med å ta i bruk ny teknologi, sier han.

Han legger til at videokonsultasjonen bør være med fastlegen som kjenner pasienten.

Les også: Det er en grunn til at tilstanden kalles «den stille morderen»

Vil hjelpe fastlegene

Lunde i KRY, mener deres videotjenester kan være et supplement til fastlegene.

- I dag står fastlegeordningen i en krise. Det er vanskelig å få time, og da er KRY en god løsning. Vi kutter i køene hos fastlegen og på legevakten, hevder hun.

APP: Slik ser KRY-appen ut. Foto: KRY
APP: Slik ser KRY-appen ut. Foto: KRY Vis mer

Fastlege Petter Brelin er uenig:

- Det ser ikke ut til at KRY kutter i hverken fastlege- eller legevaktkøene. Undersøkelser viser at det ikke hjelper, sier han.

Undersøkelsene han viser til er gjort i Sverige, hvor KRY startet sin virksomhet.

- Disse tjenestene ber ofte pasienten om å gå til fastlegen for oppfølging, dermed belaster de fastlegene enda mer, hevder Brelin.

Les også: Åtte tips som gjør deg til suksess i eget hode

Mener fastlegene har noe å lære

Geir Godager har forsket på fastlegeordningen i mange år, og er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo (UIO). Han mener fastlegene kan lære noe av Hjemmelegene og KRY.

- Dette er et nytt produkt som pasientene ønsker. De leverer noe annet enn fastlegen. Det kan være en innovasjon som gir pasientene noe mer, bedre eller annerledes enn før, mener han, og fortsetter:

Geir Godager, førsteamanuensis ved UIO, har forsket på fastlegeordningen i mange år. Foto: UIO
Geir Godager, førsteamanuensis ved UIO, har forsket på fastlegeordningen i mange år. Foto: UIO Vis mer

- Jeg synes det er rart at de som er høyt på banen for å kritisere dette, er de samme som sier at fastlegene er overarbeidet.

Han tror tjenestene i utvalgte situasjoner kan havne i konkurranse med fastlegen, men ser ikke på dette som utelukkende negativt.

- Hvis man bor i en liten kommune med få leger å velge mellom, så kan fastlegene og de nye tjenestene havne i konkurranse. Det kan motivere fastlegene til å tenke nytt om hva de leverer, mener Godager.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.