Svartsurbær

Den beste helsekosten vokser gratis i hagen din

Glem å betale dyrt for helsekost som inneholder aronia - antakelig har du selv en aroniabusk full av bær i hagen, eller i en park i nærheten av der du bor.

ARONIA ELLER SVARTSURBÆR: De vokser "overalt" og er veldig sunne - og koster ingenting å plukke. Foto: Berit B. Njarga
ARONIA ELLER SVARTSURBÆR: De vokser "overalt" og er veldig sunne - og koster ingenting å plukke. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Blomstrende om våren, fargerik om høsten: Det de fleste av oss antakelig forbinder med en prydbusk i norske hager skjuler bær som regnes som svært sunne: Vi snakker om aronia, eller svartsurbær. Du har sikkert sett aronia som en av ingrediensene i kostbar helsekost? I tiden fremover kan du hamstre din egen helsekost - helt gratis.

Svært rike på antioksidanter

For de som er glad i sanking bugner det av både bær og sopp over deler av landet i år, og nå er det også tid for svartsurbærene - som skal være veldig sunne:

Bramat.no skriver på sine nettsider at aronia eller svartsurbær har dobbelt så mye antioksidanter som blåbær. Antioksidanter er ifølge Store Norske Leksikon stoffer i maten som antas å kunne hindre skadelig oksidasjon i kroppen. En studie fra 2015 viser at aronia har et svært høyt innhold av antioksidanten fenoler og er blant vekstene med aller mest antioksidanter.

Hvilke helseeffekter har aronia?

Nettstedet Medical News Today har samlet forskning gjort på helseeffektene av aronia - og de er potensielt mange:

Aronia kan virke forebyggende mot tarm- og endetarmskreft, og brystkreft, viser henholdsvis to forskjellige studier. Superbæret ser også ut til å ha god forebyggende effekt mot diabetes, og beskytter indre organer, spesielt leveren.

En annen studie fra 2015 viser hvordan aronia kan beskytte mot hjerte- og karsykdommer.

ADVARER: Bær fra frysedisken kan føre til flere sykdommer. Video: Berit B. Njarga. Klipp og reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Tonje Holte Stea, professor ved Institutt for helse- og sykepleievitenskap ved Universitetet i Agder (UiA) uttalte til forskning.no i 2020 at de mener aronia kan halvere bruken av antibiotika fordi det kan virke forebyggende mot urinveisinfeksjoner, og styrke immunforsvaret hos eldre.

Hvordan bruke aronia?

Som navnet tilsier er svartsurbær et surt og ganske beskt bær. Derfor anbefales man som med rognebær å vente med å plukke bærene til det har vært frost om natten - eller å fryse bærene før bruk, det gjør bærene søtere.

Svartsurbær kan brukes til både saft og syltetøy, eventuelt blandet sammen med andre bær. Eller du kan fryse dem hele og bruke bærene i smoothier eller i bakst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.