Svartsurbær

Den beste helsekosten vokser gratis i hagen din

Glem å betale dyrt for helsekost som inneholder aronia - antakelig har du selv en aroniabusk full av bær i hagen, eller i en park i nærheten av der du bor.

ARONIA ELLER SVARTSURBÆR: De vokser "overalt" og er veldig sunne - og koster ingenting å plukke. Foto: Berit B. Njarga
ARONIA ELLER SVARTSURBÆR: De vokser "overalt" og er veldig sunne - og koster ingenting å plukke. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Blomstrende om våren, fargerik om høsten: Det de fleste av oss antakelig forbinder med en prydbusk i norske hager skjuler bær som regnes som svært sunne: Vi snakker om aronia, eller svartsurbær. Du har sikkert sett aronia som en av ingrediensene i kostbar helsekost? I tiden fremover kan du hamstre din egen helsekost - helt gratis.

Svært rike på antioksidanter

For de som er glad i sanking bugner det av både bær og sopp over deler av landet i år, og nå er det også tid for svartsurbærene - som skal være veldig sunne:

Bramat.no skriver på sine nettsider at aronia eller svartsurbær har dobbelt så mye antioksidanter som blåbær. Antioksidanter er ifølge Store Norske Leksikon stoffer i maten som antas å kunne hindre skadelig oksidasjon i kroppen. En studie fra 2015 viser at aronia har et svært høyt innhold av antioksidanten fenoler og er blant vekstene med aller mest antioksidanter.

Hvilke helseeffekter har aronia?

Nettstedet Medical News Today har samlet forskning gjort på helseeffektene av aronia - og de er potensielt mange:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.