Å leve med MS

Den alvorlige sykdommen har ikke satt stopper for Kristin (61)

Da Kristin Skjønvoll (61) fra Drammen fikk påvist MS, ble hun livredd og så for seg et liv i rullestol. Slik gikk det heldigvis ikke.

HELDIG: Kristin Skjønvoll fikk MS som 30-åring. Hun er takknemlig for at sykdommen er holdt noenlunde i sjakk og at den ikke har preget henne nevneverdig. Foto: Ellen Jarli
HELDIG: Kristin Skjønvoll fikk MS som 30-åring. Hun er takknemlig for at sykdommen er holdt noenlunde i sjakk og at den ikke har preget henne nevneverdig. Foto: Ellen Jarli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nå, mer enn 30 år siden hun fikk diagnosen Multippel Sklerose, er Kristin Skjønvoll fortsatt ganske bra tatt i betraktning den alvorlige sykdommen hun har. Plagene er «peanuts» å regne, sier Kristin om det som har fått betegnelsen godartet MS.

Med godartet menes det at sykdommen ikke har gjort henne altfor syk. Samtidig er det umulig å forutsi om hun over natta kan bli langt verre. Kristin var bare 30 år da hun plutselig ble helt nummen på venstresiden i ansiktet. Den gangen tenkte hun overhodet ikke på at det kunne være MS, men hun tok det på alvor. Oppsøkte lege og ble senere undersøkt av en nevrolog. Da hun også fikk øyebetennelse var det ikke lenger noen tvil om at hun hadde den alvorlige sykdommen.

Da det viste seg at plagene var MS, gikk det nærmest et ras av tanker gjennom hodet på Kristin. Hun var nygift, i full jobb og kunne tenke seg barn. «Hvordan skal dette gå?» lurte hun på.

Fryktet rullestol

Det eneste hun visste om sykdommen var at mange ble veldig preget. Flere kunne ikke gå, og hun fryktet å måtte bruke rullestol resten av livet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.