Videoen rører hele verden:

Demenssyke Marta «våkner» av Svanesjøen

Den rørende videoen av prima ballerina Marta C. Gonzalez går verden rundt.

SE TV: Kroppen til demenssyke Marta husker plutselig når musikken settes på. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Musica para despertar, musikk til oppvåkning, heter den frivillige organisasjonen som filmet Marta C. Gonzales i videoen over. Prosjektet er stiftet og ledet av psykolog Pepe Olmedo ved Universitetet i Granada. Det som startet som et lokalt samarbeid mellom Olmedo og det lokale eldresenteret Cáxar de la Vega, spredte seg først til andre spanske byer - før prosjektet ifølge sine egne nettsider nå har aktivitet i 170 land.

Marta C. Gonzalez var førstedanser i New York Ballet på 1960-tallet. Videoen som deles av Musica para despertar er filmet på sykehjemmet i Valencia der hun bodde, og viser hva som skjer når Marta får høre Pjotr Tsjajkovskijs musikk fra balletten Svanesjøen. Først nøler hun. Så lar hun minnene ta over, og armbevegelsene viser med all mulig tydelighet at Martas kropp fortsatt har dansen i seg. Etterpå er hun tydelig følelsesmessig berørt.

Bedrer livskvalitet og humør

Det er også Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, etter å ha sett videoen av Marta:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.