Demens i Norge: - Det haster

Nasjonalforeningen for folkehelsen etterspør mer forskning på demens og større fokus på forebygging, og påpeker at det haster.

DEMENSFORSKNING: Antallet demente kommer til å bli langt større de neste 20 årene. Derfor må det forskes mer på demens, mener Nasjonalforeningen for folkehelsen, her ved generalsekretær Mina Gerhardsen. Foto: Ilja C. Hendel
DEMENSFORSKNING: Antallet demente kommer til å bli langt større de neste 20 årene. Derfor må det forskes mer på demens, mener Nasjonalforeningen for folkehelsen, her ved generalsekretær Mina Gerhardsen. Foto: Ilja C. Hendel Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tirsdag presenterte FHI en ny studie de har deltatt i sammen med Universitetet i Oslo og University of Washington, som viste at demens topper lista over sykdommer som koster det norske samfunnet mest. Oversikten viser at demens koster samfunnet betydelig mer i helseutgifter, enn andre sykdommer:

I 2019 utgjorde helseutgiftene knyttet til demens 31.92 milliarder, og de høye utgiftene er i hovedsak knyttet til sykehjem.

Nasjonalforeningen for folkehelsen er interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende. Generalsekretær Mina Gerhardsen mener disse nye tallene aktualiserer behovet for forskning på demens.

- Demens koster mer enn alle krefttyper til sammen, likevel forskes det mye mindre på demens. I Norge har vi flere ypperlige demensforskningsmiljøer, som blant annet kan skilte med en Nobelpris. Det er på tide å sette inn et ekstra gir. Bare forskning kan stoppe demens, sier Gerhardsen til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.