Polioepidemien i Norge på 50-tallet:

– De sa at foreldrene våre var døde

Alis Lorentzen (75) var en av mange barn som ble rammet av polio. Hun glemmer aldri de vonde sykehusopplevelsene.

STERK GRUNNET SYKDOM: Alis Lorentzen (75) har levd hele livet med smerter. Hun forteller at sykdommen har gjort henne sterk. Foto: Privat
STERK GRUNNET SYKDOM: Alis Lorentzen (75) har levd hele livet med smerter. Hun forteller at sykdommen har gjort henne sterk. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): I åra 1950–54 var det et landsomfattende utbrudd av poliovirus i Norge. Sykdommen ble først kalt barnelammelse, men også større barn og voksne ble i økende grad rammet av viruset. Mer enn 500 døde av sykdommen, mens over 4000 fikk varige lammelser i kroppen.

– Vi barna lå og ropte på mamma og pappa. Pleierne ville ha fred, så de sa at foreldrene våre var døde slik at vi skulle slutte å rope, forteller Alis Lorentzen (75).

I 1952 var hun en av de mange barna som ble alvorlig rammet av polio (poliomyelitt). De ble liggende på sykehus med forskjellige varianter av lammelser. Alis, som da var sju år, ble lammet i venstre side av kroppen og var ni måneder på sykehus.

Ødelagt barndom

Selv om det i dag er over 70 år siden, er de vonde minnene fortsatt sterke. Alis glemmer aldri opplevelsen av å ligge alene og syk på Haukeland sykehus i troen på at foreldrene var gått bort.

– Det er ganske tøft når man er sju år. Jeg ble syk i 1952. Året etter kom vaksinen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.