Sex i eldre alder

- De holder på som bare det

Avliver sexmyter om godt voksne.

SEX I ELDRE ALDER: At eldre ikke har særlig med sex, er en klassisk myte. En norsk studie viser tvert i mot at eldre har mer sex i dag enn eldre før i tiden. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
SEX I ELDRE ALDER: At eldre ikke har særlig med sex, er en klassisk myte. En norsk studie viser tvert i mot at eldre har mer sex i dag enn eldre før i tiden. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer

(Vi.no): Vi kommer ikke bort fra at aldring medfører kroppslige endringer, noe som også kan påvirke helsa på ulike måter.

Aldring kan dermed også påvirke sexlivet i en litt annen retning. Betyr det at man slutter å ha sex når man bikker 65 år?

På ingen måte, mener ekspertene.

Har mer sex i dag enn tidligere

- Den mest typiske myten er at man ikke har sex når man blir eldre. Dette er det nok mange som tror på, men dette kunne ikke vært lengre fra virkeligheten, mener Marthe Sørflaten, presseansvarlig hos Kondomeriet.

Hos butikken som selger sexleketøy, møter de stadig på eldre par i 70- eller 80-årene som kommer innom for å finne noe spennende til sexlivet, forteller hun.

MARTHE SØRFLATEN: Presseansvarlig hos Kondomeriet. Foto: Kondomeriet.
MARTHE SØRFLATEN: Presseansvarlig hos Kondomeriet. Foto: Kondomeriet. Vis mer

Bente Træen, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, forteller at dagens godt voksne og eldre har mer sex enn det tilsvarende aldersgruppe hadde for noen tiår siden.

- Sammensetningen av gruppen eldre har endret seg. Eldre i dag har vokst opp med tilgang på sikker prevensjon i en tid med likestilling mellom kjønn, abortkamp og seksuell eksperimentering i stor grad. De er nok mentalt sett en helt annen gruppe, en gruppe som er vant til å stå på kravene og å bli hørt, mener Træen.

Professoren, som har forsket på eldres seksualitet, forteller at godt voksne og eldre har hyppigere sex i dag sammenlignet med før fordi vi stadig får bedre helse og økt livskvalitet.

BENTE TRÆEN: Professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: UIO.
BENTE TRÆEN: Professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: UIO. Vis mer

- Har glede av sex hele livet

I sin studie på eldre og seksualitet, publisert i 2018, forsøkte Træen og forskningskolleger å slå i hjel flere myter om eldres sexliv. Og resultatene av innsamlet data fra eldre mellom 60-75 år, gjorde nettopp dette.

- Et av hovedfunnene våre er at de fleste eldre som har en partner er seksuelt aktive og seksuelt tilfredse. Da slår vi i hjel myten om at eldre er aseksuelle jo eldre de blir, sier professoren.

Cecilie Kjensli, sexinspirator, innehaver av Cpunktet.no, og forfatter av boken «Sex fra Ah til Åh …», tror at personer med lang livserfaring er mindre konservative når det gjelder sex.

- Nyere norsk forskning viser at de holder på som bare det! Jeg får stadig henvendelser fra eldre som trenger hjelp til å finne riktig sexleketøy som kan booste lysten og nytelsen. De forteller gladelig om erotikken i ekteskapet, og møte med nye partnere på sine eldre dager, og at de nå vil nyte for fullt, forteller Kjensli.

CECILIE KJENSLI: Sexinspirator, innehaver av Cpunktet.no, og forfatter av boken «Sex fra Ah til Åh …». Foto: Caroline Roka.
CECILIE KJENSLI: Sexinspirator, innehaver av Cpunktet.no, og forfatter av boken «Sex fra Ah til Åh …». Foto: Caroline Roka. Vis mer

Hun understreker at sex er mye mer enn det «trauste» samleie - noe godt voksne med lang erfaring har fått med seg, mener hun.

- Kjører man standardløpet hver gang man har sex blir det fort kjedelig, og særlig for kvinner er det da lett å miste interessen i det lange løp. Er man åpen og nysgjerrig, og heller finner andre gode måter og teknikker å ha det intimt og deilig sammen på, vil man kunne ha glede av sex, kos og nærhet hele livet, sier Kjensli.

- Viktigst med kos

Én myte som forskerne langt på vei kan bekrefte, er at cirka annenhver eldre har minst ett seksuelt problem, det vanligste er ereksjonsproblemer hos menn og lystproblemer hos kvinner, opplyser Træen.

- Men det som overrasket oss veldig, er at de fleste ikke bekymrer seg så veldig over det - eldre selv er ikke så bekymret som yngre. Både fordi man har en forventning om at sånn er det å bli gammel, og samtidig ser man at det finnes andre måter å ha sex på enn det man gjerne hadde i 30-40-årsalderen, sier Træen.

Med det mener professoren at det for mange eldre er mer viktig med kos og beføling, kyssing og massasje fremfor penetrering.

- Det er en veldig bra ting. Fokuset på penetrering er ikke er så heldig, det kan skygge for andre sider ved seksuallivet, mener Træen.

Lykkelig uten sex

Professoren poengterer samtidig at det er mange eldre som ikke har sex i det hele tatt, og som er fornøyd med det.

- Det er ikke sånn at man ha et sexliv for å være lykkelig. Du kan utmerket ha et veldig ålreit liv selv om du ikke har sex. Man må gjøre det som er bra for en og som føles bra, ikke for å følge noen statistikk, understreker Træen.

Her er Kjensli enig.

- Det er jo ikke sånn at alle elsker sex. Noen har større apetitt enn andre, og det er greit. Det viktigste er at man er fornøyd selv, sier hun.

...

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.