Sexleketøy kan være redningen:

De gode rådene når muskelplager bremser sexlivet

Smerter i skuldrer, armer eller rygg kan være et hinder for et godt sexliv. Men ekspertene har råd.

SEX HELE LIVET: Sexlivet forandrer seg når livet forandrer seg, men sexlivet kan få en ny vår hvis man tør å teste nye ting. Foto: Shutterstock/Scanpix
SEX HELE LIVET: Sexlivet forandrer seg når livet forandrer seg, men sexlivet kan få en ny vår hvis man tør å teste nye ting. Foto: Shutterstock/Scanpix Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): – Sexleketøy er et ergonomisk hjelpemiddel for sexlivet. Jeg vil slå et slag for sexleketøy. Det er kjemperelevant for eldre mennesker, sier Sidsel Schaller, psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi.

Schaller forsker på eldres seksuelle helse ved Universitetet i Oslo (UiO).

Sidsel Schaller, psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi. Foto: Universitetet i Oslo
Sidsel Schaller, psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

Muskel- og skjelettplager er den dominerende årsaken til sykefravær i samfunnet vårt, ifølge Norsk Helseinformatikk. Sexologen mener det er viktig å være klar over at dette også vil gå ut over sexlivet.

Smerter i skulder, armer eller rygg kan gjøre at man ikke greier å stimulere kjæresten slik man vil eller så lenge man vil.

– Selv om man for eksempel har ereksjonsproblemer kan man fortsatt bruke hendene sine på partneren, men dette kan bli problematisk med vonde skuldre eller gikt i fingrene. Problemer med hofter og knær vil også påvirke hvilke sexstillinger man får til. Har man vondt i knærne kan det være vondt å stå på alle fire i senga og bli tatt bakfra, sier Schaller.

Glem flauheten

Cecilie Kjensli driver den erotiske nettbutikken Cpunktet.no. Foto: Eva Rose
Cecilie Kjensli driver den erotiske nettbutikken Cpunktet.no. Foto: Eva Rose Vis mer

Schaller sier at folk fortsatt er konservative og tenker på sexleketøy som et hjelpemiddel eller som en dårlig substitutt for sex.

– De synes det er flaut og pinlig, men sexleketøy er rett og slett et positivt tilskudd. Det er noe alle bør ha i husholdet sitt for å gjøre ting lettere for seg, sier hun.

– Det er ikke flaut å kjøpe sexleketøy lenger, nå kan man enkelt gjøre det på nett, og det gjør folk i omtrent alle aldre. Mange er fremdeles litt sjenerte, men det går fort over når de opplever effekten av produktene som finnes, sier Cecilie Kjensli, driver av den erotiske nettbutikken Cpunktet.no.

Sexleketøy for første gang

Kjensli, som også tilbyr personlig veiledning, forteller at hun stadig er i kontakt med godt voksne.

– Mange handler for første gang fordi de tenker at nå er jeg blitt såpass gammel, at nå må også jeg oppleve dette. Noen har aldri hatt orgasme før, mens andre trenger ekstra stimuli av helsemessige årsaker. Jeg hører historier om dem som opplever en ny vår med ny partner i voksen alder, sier hun.

Også Kjensli mener sexleketøy er supre medhjelpere hvis du sliter med muskel- og skjelettplager.

– Det er behagelig å bruke dem, de stimulerer og gir en pirrende følelse. Ikke minst slipper du å bruke krefter for å ha deilig sex på egen hånd, eller sammen med en partner, sier Kjensli.

Ny vei til seksuell nytelse

I takt med at livet forandrer seg vil også sexlivet endre seg. Ifølge Schaller kan det føre til at man ikke lenger blir opphisset eller kan ha sex slik man hadde før. Rådet er da å utforske andre måter å ha sex på.

– I løpet av vårt seksuell liv utvikler vi måter å ha sex på som også inneholder mønstre for hvordan vi blir tente, hva vi liker å gjøre og hvordan vi kommer til orgasme, sier Schaller.

Å finne en annen vei til seksuell nytelse kan være krevende. I noen tilfeller vet man kanskje ikke lenger hva man ønsker fordi man må finne ut hvordan kroppen fungerer.

– Det er ikke sikkert det fungerer de første gangene. Man kan bli motløs, men det kommer etter hvert. I mer alvorlige situasjoner, der man for eksempel har mistet evnen til ereksjonen etter en prostataoperasjon, kan det også bli et sjokk når man ikke lenger kan gjøre alt slik man gjorde før, sier Schaller.

For de fleste er det mulig å få orgasme også uten ereksjon.

– Det er avhengig av stimuleringen man får. Når betingelsene for sex endrer seg er det viktig å vite at sexlivet ikke trenger å være over. Det er ingen grunn til å slutte å leke eller gjøre det som føles godt, understreker hun.

Hent fram fantasiene

Schallers konkrete råd er å utforske på nytt hvordan man kan ta på hverandre. Man kan fortelle hverandre om fantasier og om det er noe man vil prøve ut. Sexleketøy kan gi noen nye opplevelser.

– Det er viktig at man ikke forventer at sex må være slik den har vært. Dette gjelder alle som opplever funksjonsendringer. Erfaringen fra kliniske samtaler og forskning er at de som tidlig har utviklet et bredt repertoar i måter å være sammen på seksuelt er mindre sårbare for de endringen som kan komme, sier hun.

Kjensli, som også blogger om sex og samliv, mener vi er litt hjernevaska på at sex = samleie.

– Får vi det ikke til å funke, nei da er det liksom bare å glemme det, men sånn trenger det ikke å være, sier hun.

Hun mener man må tenke litt utenfor boksen og at sexleketøy fint kan integreres i sengekosen.

– Med en god vibrator er orgasmen aldri langt unna. Det er ikke bare deilig, men veldig bra for helsa. Orgasmer virker smertelindrende og får deg i bedre humør.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.