Rådene for å leve godt med demens

– De første tegnene på demens kan være noe annet enn hukommelsesvansker

For å få så god behandling som mulig er det viktig å oppdage eventuell demens tidlig.

LEVE MED USYNLIG SYKDOM: Personer som har fått demens kan bli deprimerte av å ikke få til det de fikk til tidligere. For personer med demens er det spesielt viktig å være fysisk, psykisk og sosialt aktiv. Foto: REX NTB Scanpix
LEVE MED USYNLIG SYKDOM: Personer som har fått demens kan bli deprimerte av å ikke få til det de fikk til tidligere. For personer med demens er det spesielt viktig å være fysisk, psykisk og sosialt aktiv. Foto: REX NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det er viktig å være klar over at det første symptomet på demens kan være noe annet enn hukommelsesvansker, sier Thale Kinne Rønqvist, nevropsykolog ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse til Vi.no.

Ifølge nevropsykologen kan det første symptomet på demenssykdom for mange være symptomer på angst eller depresjon.

Er du nettopp blitt pensjonist og hunden din dør, så vet du at det er en naturlig forklaring på tristheten, men føler du deg bare nedfor og at ting er håpløst uten at det blir bedre kan det være tegn på depresjon.

– Da er det lurt å kontakte fastlege for å finne ut hva årsaken kan være. Depresjon kan være det første symptomet på demens hvis personen ikke har hatt slike symptomer tidligere i livet, sier Kinne Rønqvist.

Et godt liv med demens

Det er alltid en fordel å oppdage en eventuell demensdiagnose tidlig for å få bedre planlagt behandling og god oppfølging.

– Det er viktig å huske at de fleste eldre ikke får demens. Årsaken til depresjonen kan for eksempel være at du er lite aktiv. Hvis det skulle være slik at depresjonen er tidlig tegn på demens er det verdt å vite at du med riktig hjelp kan få et godt liv med demens, understreker Kinne Rønqvist.

Personen kan også bli deprimert fordi han eller hun ikke klarer å gjøre ting som før som følge av demenssykdommen.

– Er det mulig å påvirke sykdommen?

– Vi vet at aktivitet og turer i frisk luft er bra for alle. For personer med demens er det spesielt viktig å være fysisk, psykisk og sosialt aktiv. Det er også viktig å opprettholde interesser og gjøre ting man liker. Det kurerer ikke sykdommen, men det kan sikre et best mulig liv. Hos lege kan man også få behandling i form av medisiner og samtaler.

– Skammer seg

Ifølge Kinne Rønqvist er det også viktig å informere nettverket sitt om sykdommen.

– Mange vegrer seg for å fortelle om demensdiagnosen fordi de skammer seg, men erfaringen er at de som forteller om sykdommen til sine nærmeste får det bedre. Forståelse fra andre er viktig, sier hun.

– En del personer som har demens sier de skulle ønske de hadde en skadet arm for da ville folk se at de var syke. Demens er en usynlig sykdom og noen ganger gjør det situasjonen vanskeligere.

Har du mistanke om at du eller din nærmeste har en demensdiagnose er det viktig å vite at du har rettigheter.

Rett til utredning

– Du har rett til å få en utredning. Det vil du få hvis du kontakter fastlege. Får personen påvist demensdiagnose er det viktig å kontakte hukommelsesteamet i kommunen der du bor. Da får både pasient og pårørende viktig hjelp, understreker hun.

Gjennom hukommelsesteamene får pasienter og pårørende mulighet til å treffe andre i samme situasjon. Hukommelsesteamet legger også til rette for aktiviteter som bedrer livskvaliteten.

– All erfaring viser at det er viktig å treffe andre med demens. For pårørende er det også kjempeviktig å treffe andre pårørende som forstår. Det kan føre til merkbar bedring i flere år. Tilbakemeldingen fra pårørende og familien er at det gjør sykdommen lettere å takle.

Du kan lese mer om hvordan den demenssyke og pårørende lever bedre med demens på Aldring og Helses nettsider.

Er du pårørende får du tips og råd til hjelp her.

Lett å overse symptomer

Symptomene på demens utvikler seg så sakte at det er lett å overse dem. Tidlige symptomer på demens kan være nedsatt konsentrasjonsevne, eller at personen blir fortere sliten og får søvnvansker.

– Symptomene kan også være tegn på depresjon, demens eller kan ha andre naturlige forklaringer, understreker nevropsykologen.

I de fleste tilfeller med demens er det de pårørende som merker at noe er galt. Er du pårørende og mistenker demenssykdom er rådet å sammenlikne hvordan personen fungerer i dag sammenliknet med for ti år siden. Still deg selv spørsmålene:

  • Er personen blitt forandret personlighetsmessig? Er personen veldig mye annerledes enn for ti år siden?
  • Var personen for eksempel veldig praktisk og fikset alt tidligere, men har fått problemer med å gjøre enkle ting som å åpne en hermetikkboks i dag?

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.