Rådene for å leve godt med demens

– De første tegnene på demens kan være noe annet enn hukommelsesvansker

For å få så god behandling som mulig er det viktig å oppdage eventuell demens tidlig.

LEVE MED USYNLIG SYKDOM: Personer som har fått demens kan bli deprimerte av å ikke få til det de fikk til tidligere. For personer med demens er det spesielt viktig å være fysisk, psykisk og sosialt aktiv. Foto: REX NTB Scanpix
LEVE MED USYNLIG SYKDOM: Personer som har fått demens kan bli deprimerte av å ikke få til det de fikk til tidligere. For personer med demens er det spesielt viktig å være fysisk, psykisk og sosialt aktiv. Foto: REX NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det er viktig å være klar over at det første symptomet på demens kan være noe annet enn hukommelsesvansker, sier Thale Kinne Rønqvist, nevropsykolog ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse til Vi.no.

Ifølge nevropsykologen kan det første symptomet på demenssykdom for mange være symptomer på angst eller depresjon.

Er du nettopp blitt pensjonist og hunden din dør, så vet du at det er en naturlig forklaring på tristheten, men føler du deg bare nedfor og at ting er håpløst uten at det blir bedre kan det være tegn på depresjon.

– Da er det lurt å kontakte fastlege for å finne ut hva årsaken kan være. Depresjon kan være det første symptomet på demens hvis personen ikke har hatt slike symptomer tidligere i livet, sier Kinne Rønqvist.

Et godt liv med demens

Det er alltid en fordel å oppdage en eventuell demensdiagnose tidlig for å få bedre planlagt behandling og god oppfølging.

– Det er viktig å huske at de fleste eldre ikke får demens. Årsaken til depresjonen kan for eksempel være at du er lite aktiv. Hvis det skulle være slik at depresjonen er tidlig tegn på demens er det verdt å vite at du med riktig hjelp kan få et godt liv med demens, understreker Kinne Rønqvist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.