Utroskap i voksen alder:

- De fleste som har levd et liv har opplevd utroskap

Wencke Mühleisen har selv vært utro og opplevd å bli bedratt. Nå skriver hun om en aldrende kvinne som får vite at mannen har hatt et sidesprang.

SVIK I VOKSEN ALDER: Wencke Mühleisen tar for seg alderdom og utroskap i sin nye roman. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
SVIK I VOKSEN ALDER: Wencke Mühleisen tar for seg alderdom og utroskap i sin nye roman. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Muligheten for kjærlighet, relasjoner og erotikk forandrer seg med alderen. Og mulighetene blir dårligere for kvinner enn for menn, men vi snakker lite om det, sier Wencke Mühleisen, forfatter, kjønns- og medieforsker, som i disse dager kommer med romanen Redd deg selv, lille hjerte.

Erika, som er hovedpersonen i boka, er i midten av 60-åra når ektemannen gjennom flere tiår forteller at han har en elskerinne. Tilståelsen utløser en voldsom identitetskrise for Erika. Hun innser hvor viktig ektemannen har vært gjennom alle årene og hvor høyt hun elsker ham. Men hva er hun mest redd for? Å bli en enslig, aldrende kvinne, eller å miste ektemannen? Hva gjør en kvinne som er i ferd med å bli usynlig, som ikke lenger blir ansett å være attraktiv, men som fortsatt begjærer og ønsker erotikk i livet?

Med ektemannen Jans tilståelse piskes også grums fra fortida opp: Erikas utroskap 20 år tidligere.

- Sviket den gang hadde aldri blitt åpnet opp ordentlig. Det har etset på relasjonen. I parterapien skjønner Erika at hun ikke har sett mannens ståsted og smerte tydelig nok, sier Mühleisen.

Var selv utro

- Jeg har opplevd å bli bedratt og har selv bedratt. Romanen handler ikke om mitt privatliv, men jeg tar utgangspunkt i min egen forståelse av psykologiske fenomener, sier Mühleisen.

- Hva var grunnen til at du var utro?

- Jeg tror jeg skamfullt kan svare at jeg den gang, da jeg var utro mot min daværende kjæreste, hadde en grunn holdning til overskridelsen og tillitsbruddet. Jeg hadde ikke helt forståelse for det. Jeg var en god del yngre, og hadde ikke den innsikten i tillitsbruddets brutale konsekvenser som jeg har i dag.

Ifølge forfatteren viser statistikk at en fjerdedel av alle nordmenn, uavhengig av kjønn, er utro. Utroskapen synker noe med alderen.

- Jeg tror de fleste mennesker som har levd et langt liv har opplevd utroskap. Ifølge statistikkene er det forbausende vanlig.

Flere enslige eldre kvinner enn menn

Statistikken viser også at det er en mye større andel kvinner som tar initiativ til samlivsbrudd før midtlivet, men at situasjonen snus på hodet etter midtlivet.

- Da er det flere menn som tar initiativ til brudd. Det fører til at mange eldre kvinner lever enslig, mens de eldre mennene finner yngre kvinner. At eldre kvinner ofte ikke ses som erotisk attraktive gjør noe med oss, sier Mühleisen og kaller det «den ubehagelige kjønnsproblematikken».

RESEPTFRITT: Fra 2020 trenger du ikke lenger konsultere legen dersom du trenger hjelp mot potensproblemer. Video: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Det er den Erika ser. Jan kan gå ut døra med sin 15 år yngre elskerinne, men hvilke muligheter har Erika til tilknytning, nærhet og erotikk hvis hun blir forlatt? Hun befinner seg i den siste tredjedelen av livet og funderer på om hun ikke trenger mer omsorg, kjærlighet og tilknytning i livet når hun blir eldre.

- Det er inngrodd i kulturen. Menn skildres som mer erotisk attraktive som eldre enn kvinner. Erika opplever en frykt, men fascineres også av tanken på å bli alene. Hun reflekterer over at krisen kan åpne for endring og vekst i det fastlåste forholdet eller at det å gå hver til sitt kan være frigjørende for begge, sier Mühleisen.

Erika sliter også med sjalusi. Et Facebook-bilde av den 15 år yngre elskerinnen setter i gang stygge tanker om rivalen. Hun får seksuelle fantasier og tanker om elskerinnen som en konvensjonell, enkel kvinne. Samtidig skammer hun seg over egen kvinneforakt.

KVINNEKAMP: «Mrs. America» er et stjernespekket historisk drama om kvinnefrigjøringens førstelinje, og deres motstandere. Video: FX/HBO Nordic Vis mer

- Vi snakker lite om hvor etsende sjalusien er for den som blir bedratt og som frykter å bli forlatt. Det er en dyp, eksistensiell følelse.

Aldring smertefullt og vanskelig

Mühleisen tror både menn og kvinner opplever aldring og forfall som smertefullt og vanskelig, men at det skrur seg til på en annen måte for kvinner. En felles forestilling om den attraktive kvinnen er at det er en yngre kvinne.

Mühleisen forteller at hun selv opplevde å bli mer usynlig i 40-50-åra.

- Jeg gikk forbi folk på gata og fikk en teflonaktig følelse. Det var ubehagelig å oppleve at blikkene skled unna.

- I motsetning til at blikkene stoppet på deg?

- Ja, det kan være både behagelig og ikke behagelig. Jeg har et behov for å bli sett på som et erotisk menneske. De fleste har det. Samtidig kan objektivisering være problematisk. Det viser Metoo veldig godt.

- For meg var det til hjelp å analysere situasjonen, å skjønne at det hang sammen med kulturen og samfunnet jeg lever i. Det skaper et annet refleksjonsrom og en ny livsfølelse i en sårbar forstand. Det er ikke noe galt i det. I motsetning til krampaktig å følge oppfordringene til en suksessfull aldring, anbefaler jeg en kritisk og åpen holdning som omfavner nye muligheter til vekst og livslyst siste tredjedel av livet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.