Årsaker til dårlig ånde

Dårlig ånde kan være tegn på sykdom

Men ofte er det nok å legge litt ekstra innsats i munnhygienen.

FOBI: Noen av oss er så bekymret for å ha dårlig ånde at skrekken har fått et navn: Halitofobi. Foto: Shutterstock
FOBI: Noen av oss er så bekymret for å ha dårlig ånde at skrekken har fått et navn: Halitofobi. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): De fleste har dårlig ånde en gang iblant. Noen av oss er så redde for å ha dårlig ånde at de får en fobi som kalles halitofobi, en skrekk for det skal lukte vondt av munnen. Ofte er den ubegrunnet, men skrekken fører likevel til at man dytter i seg tyggegummi og bruker uforholdsmessig mye munnspray og munnskyll.

– Mange våger ikke engang å rådspørre tannlegen om ånden, så pinlig oppleves problemet. Det er synd, sier tannlege Sofia Nordwall i Trollhättans tannhelseteam.

God munnhygiene

Den største synderen er bakterier i munnen, de sørger for hele 90 prosent av tilfellene med dårlig ånde. Lukten oppstår når bakteriene i munnen bryter ned proteiner fra matrester, spytt og plakk. Da frigjøres svovelfor- bindelser, blant annet hydrogensulfid, som lukter gamle egg. Best trives bakteriene i en tørr munn, noe som forklarer den velkjente morgenånden.

Men hvordan vet man om den dårlige ånden er der også senere på dagen?

– Smaker det vondt i munnen, pleier det som regel å lukte vondt også. Man kan også slikke seg på håndleddet slik at det blir ordentlig bløtt, la det tørke og deretter kjenne hvordan det lukter, sier Sofia Nordwall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.