Årsaker til dårlig ånde

Dårlig ånde kan være tegn på sykdom

Men ofte er det nok å legge litt ekstra innsats i munnhygienen.

FOBI: Noen av oss er så bekymret for å ha dårlig ånde at skrekken har fått et navn: Halitofobi. Foto: Shutterstock
FOBI: Noen av oss er så bekymret for å ha dårlig ånde at skrekken har fått et navn: Halitofobi. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): De fleste har dårlig ånde en gang iblant. Noen av oss er så redde for å ha dårlig ånde at de får en fobi som kalles halitofobi, en skrekk for det skal lukte vondt av munnen. Ofte er den ubegrunnet, men skrekken fører likevel til at man dytter i seg tyggegummi og bruker uforholdsmessig mye munnspray og munnskyll.

– Mange våger ikke engang å rådspørre tannlegen om ånden, så pinlig oppleves problemet. Det er synd, sier tannlege Sofia Nordwall i Trollhättans tannhelseteam.

God munnhygiene

Den største synderen er bakterier i munnen, de sørger for hele 90 prosent av tilfellene med dårlig ånde. Lukten oppstår når bakteriene i munnen bryter ned proteiner fra matrester, spytt og plakk. Da frigjøres svovelfor- bindelser, blant annet hydrogensulfid, som lukter gamle egg. Best trives bakteriene i en tørr munn, noe som forklarer den velkjente morgenånden.

Men hvordan vet man om den dårlige ånden er der også senere på dagen?

– Smaker det vondt i munnen, pleier det som regel å lukte vondt også. Man kan også slikke seg på håndleddet slik at det blir ordentlig bløtt, la det tørke og deretter kjenne hvordan det lukter, sier Sofia Nordwall.

Hvis det lukter ille skal man starte med å børste tennene ekstra nøye og regelmessig, bruke tanntråd og kanskje en tungeskrape. Som oftest holder det med god munnhygiene.

Kronisk dårlig ånde

– Illeluktende bakterier kan også sette seg mellom tennene og feste seg i tannstein. Dette kan være vanskelig å få bort på egen hånd, og da bør du bestille time hos tannlegen.

Andre vanlige årsaker til dårlig lukt er hull i tennene, tannløsning og slitte fyllinger.

– Betente tenner og tannkjøtt gir også en spesielt ubehagelig lukt som er vanskelig å beskrive, forteller tannlegen.

Kronisk halitose, som er den medisinske betegnelsen på langvarig dårlig ånde, deles inn i intra-oral (i munnen) halitose og ekstra-oral (utenfor munnen) halitose, avhengig av hvor den dårlige lukten kommer fra. Kommer lukten for eksempel fra lungene eller magen, regnes tilstanden som ekstra-oral halitose. Da hjelper det ikke å pusse tennene nøye.

Mandelsteiner og sur mage

– Hvis lukten kommer fra andre deler av kroppen, er det ikke sikkert at den sitter i spyttet. Da hjelper det lite å slikke seg på håndleddet. Noen ganger kan man få dårlige ånde fra detrituspropper i mandlene, populært kalt mandelsteiner, sier Sonja Nordwall.

Disse små, lyse klumpene løsner av seg selv, eller man harker dem opp. Noen får dem også fjernet hos legen, men de kan komme tilbake.

Mandelsteinene er plassert bak i munnhulen. Blir plagene for ille, kan det lønne seg å fjerne mandlene. Foto: Shutterstock
Mandelsteinene er plassert bak i munnhulen. Blir plagene for ille, kan det lønne seg å fjerne mandlene. Foto: Shutterstock Vis mer

Hvis man plages med mandelsteiner over lengre tid, kan man få diagnosen kronisk tonsillitt, og det kan være snakk om å fjerne mandlene. Men da skal åndeproblemet være ekstremt plagsomt, eller føre til betennelse.

– En stresset eller sur mage kan også være årsaker til vond lukt fra munnen, sier Nordwall.

Et av kjennetegnene på at du har den ekstra-orale varianten av halitose, er at pusten fra nesen også lukter dårlig. Lukten kommer fra lungene og kjennes selv om man puster med lukket munn.

Har du mistanke om sykdom i forbindelse med unaturlig lukt, bør du ta kontakt med fastlegen din.

Denne artikkelen ble først publisert i Må bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.