Fysisk afrodisiak:

- Dans øker sexlysten hos kvinner

Hvis sexlysten har begynt å dabbe av, bør du kaste deg ut på dansegulvet, ifølge dansk sexolog.

INSPIRERENDE DANS: Dans er ikke bare gøy, det kan fort lede til mer morro. Foto: Shutterstock
INSPIRERENDE DANS: Dans er ikke bare gøy, det kan fort lede til mer morro. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Vi har hørt det tusenvis av ganger: kvinners sexlyst går nedover med alderen. Dette er også bevist gjennom flere studier, ifølge Bente Træen, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo.

Men - det er ikke dermed sagt at det være slik for alle. For det er flere måter kvinner kan opprettholde sexlysten på, for eksempel ved å danse mer!

Det hevder i alle fall kognitiv sexolog Lene Alexander.

Kåt av vals?

LENE ALEXANDER: Kognitiv sexolog, psykoterapeut, foredragsholder og lærer i seksuell dans. Foto: Privat
LENE ALEXANDER: Kognitiv sexolog, psykoterapeut, foredragsholder og lærer i seksuell dans. Foto: Privat Vis mer

Danske Lene Alexander jobber som psykoterapeut, foredragsholder og lærer i seksuell dans. Hun mener at dans vekker lysten på sex fordi den får kvinner til å ha det bra med seg selv i tanker, følelser og kropp, og dermed gir gode vibrasjoner i kroppen.

- Dermed etableres det et større overskudd av lykkehormoner som kan brukes til å vekke lyst, sier Lene Alexander til Vi.no.

Så, for å sette det på spissen: Betyr det at vi kan bli kåt av å ta en vals?

- Selvfølgelig er det en forskjell på hvilken type dans vi bruker når vi snakker om sensuell dans, understreker sexologen.

For noen typer dans inviterer mer til sensualitet enn andre.

- Det skal imidlertid sies at all dans er bevegelse, og bevegelse gir en bedre kroppsbevissthet som definitivt er bra for lysten, følelsen av å være i god form og styrke evnen til å føle seg deilig, sier Alexander videre.

VEKKER LYSTEN: Dans kan føre til et overskudd av lykkehormoner som kan brukes til å vekke lyst, mener sexolog Lene Alexander. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
VEKKER LYSTEN: Dans kan føre til et overskudd av lykkehormoner som kan brukes til å vekke lyst, mener sexolog Lene Alexander. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer

Derfor mister vi lysten

Professor Bente Træen er delvis enig med den danske sexologen.

- Fysisk aktivitet og dans berører jo følelser, så hvis andre forhold ligger til rette for det, kan kanskje dans være noe som gir mer sexlyst. Dans kan gjøre at du føler deg mer attraktiv, og selvtillit og selvfølelse er viktig for sexlysten, sier Træen til Vi.no.

BENTE TRÆEN: Professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: Lasse Moer / UIB.
BENTE TRÆEN: Professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: Lasse Moer / UIB. Vis mer

Samtidig legger hun til:

- For kvinner i alderen 55 pluss, blir det for enkelt å si at dans øker sexlysten. For hvorvidt dansen virker eller ikke, vil ha sammenheng med hva årsaken til selve lystproblemet er.

Træens studie på eldre og seksualitet viser at 45 prosent av kvinner mellom 50 og 67 år har et lystproblem, og det øker til omtrent 50 prosent hos kvinner over 67 år.

Men hva er det som gjør at sexlysten reduseres etter hvert som kvinner blir eldre?

Her er det store individuelle forskjeller, understreker Træen.

- Redusert sexlyst hos godt voksne kvinner skyldes noen ganger biologiske endringer i kroppen, som følge av aldring og endret hormonproduksjon i kroppen etter menopause. Men det kan også skyldes sykdom og medisiner vi tar, sier professoren.

Psykologiske faktorer som lavt selvbilde spiller også inn, men noe av det viktigste er årsaker som knytter seg til samlivet og relasjonen til partneren:

- Man føler seg kanskje ikke anerkjent av partneren, da opplever man heller ikke en intimitet. Dette er det aller viktigste for kvinners sexlyst, sier Træen.

Også stress og følelsen av aldri å ha fri fra jobb, spiller negativt inn på lysten.

- Noen har også med seg traumer fra tidligere i livet, enten fra fysiske eller seksuelle overgrep, legger professoren til.

- Kos øker sexlysten

Det positive er at selv om kvinnens lyst endres gjennom livet, trenger den på ingen måte å falle eller forsvinne helt, mener Lene Alexander.

- Ofte handler det om å ta ansvar for sin egen seksualitet og lyst, sier sexologen.

Alexander mener at lysten til enhver tid kan vekkes med riktige øvelser, samt ved å endre tankemønsteret.

- Vårt største organ er huden, den registrerer alt, og sender deretter signaler til hjernen. Det vil si at kroppen din er mer intelligent enn hodet, og kroppen husker alt, mener hun.

Sexologen understreker samtidig at alt henger sammen - kanskje føler du lyst i kroppen, men tankene dine forhindrer lysten din. Eller kanskje du tenker på sex, men kroppen er fylt med stress slik at du ikke klarer å kjenne på lysten.

- Det er derfor berøring og kos er viktig for å aktivere hormonet oksytocin som lindrer smerte, reduserer stress og har en selvhelbredende effekt, forteller Alexander videre.

Her er Træen enig med sexologen.

- Det aller viktigste for godt voksne kvinners sexlyst er intimitet og nærhet med partneren sin. Gjennom studien vår så vi at det seksuelle repertoaret endrer seg med alderen: det blir mindre viktig med penetrering, og mer viktig med ting som handler om kos og berøring, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.