Hvor mye salt er farlig?

Daglig dose salt = maks 1/2 teskje

Selv om kroppen trenger noe salt daglig er det snakk om beskjedne mengder. Helsemyndighetene anbefaler nordmenn om å velge matvarer med lite salt og begrense bruken av salt i matlaging og på maten.

SALT: Du bør få i deg maks en halv teskje salt hver dag, men mange nordmenn får i seg det dobbelte. Det kan være knyttet til tidlig død, ifølge en fersk studie. Foto: NTB
SALT: Du bør få i deg maks en halv teskje salt hver dag, men mange nordmenn får i seg det dobbelte. Det kan være knyttet til tidlig død, ifølge en fersk studie. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge Helsenorge har kroppen behov for en liten mengde salt daglig for å fungere optimalt, men det er snakk om svært små mengder, nærmere bestemt 1,5 gram salt.

Derimot får vi i oss cirka 10 gram salt hver daglig, tilsvarende en toppet teskje hver.

I 2019 gikk Helsedirektoratet ut og anbefalte nordmenn om å kutte i saltforbruket, og divisjonsdirektør Linda Granlund kalte det høye saltinntaket i den norske befolkningen en av vår tids store helseutfordringer.

– Et høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk. Over 30 prosent av befolkningen i Norge har høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk kan føre til hjerte- og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken i Norge, uttalte Granlund i en pressemelding i 2019.

Norske helsemyndigheters saltanbefaling er å få i seg maks en halv teskje salt hver dag, som utgjør 5 gram.

Mye salt i ferdigprodusert mat

Ifølge Helsedirektoratet bidrar industribearbeidede matvarer med hele 70–80 prosent av saltet i kostholdet vårt. I Storbritannia startet de i 2005 World Action on Salt, Sugar and Health (WASSH), som gjennomfører en egen Salt Awareness Week, altså en uke for bevisstgjøring rundt saltbruken i mat, hvert år. De ønsker å bidra til en bevisstgjøring rundt saltreduksjon over hele verden. Også Verdens Helseorganisasjon (WHO) jobber for å få ned verdens saltinntak med 30 prosent innen 2025, ifølge Helsenorge.

WASSH trekker frem rollen til matindustrien, og skriver på sine nettsider at en saltreduksjonspolitikk rettet spesielt mot næringsmiddelindustrien er nødvendig da tre fjerdedeler av saltet nasjonen, altså Storbritannia, spiser hver dag er i ferdig tilberedt mat. Siden dette saltet ikke kan fjernes av forbrukeren, så holder det ikke å bare å be folk spise mindre salt når maten de faktisk spiser er full av salt.

RIS: Det er flere ting man bør huske på dersom risen skal smake best mulig og unngå å være farlig. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Vil du velge matvarer med mindre salt kan du se etter nøkkelhullsmerkede varer, eller se på næringsinnholdet til de matvarene du handler. Salt oppgis i gram salt per 100 gram matvare i næringsdeklarasjonen.

Salter du maten ved middagsbordet?

Ifølge Helsedirektoratet bidrar vår egen salting i matlaging og på maten med 10–15 prosent av det daglige inntaket. Men visste du at nettopp de som alltid strør på ekstra salt på maten på tallerkenen, har en høyere risiko for å dø tidlig? Det viser en britisk studie som er publisert i European Heart Journal og nylig omtalt av NRK.

Studien som er gjennomført ved hjelp av en spørreundersøkelse blant 501 379 briter, konkluderer med at jo oftere man tilsetter salt på maten, jo høyere er faren for en lavere forventet levealder og tidlig død - uansett årsak. Sammenliknet med de som sjelden eller aldri tilsetter salt, har de som alltid tilsetter maten ekstra salt 28 prosent større risiko for tidlig død.

- Selv en beskjeden reduksjon i natriuminntaket, ved å tilsette mindre eller ingen salt på maten ved bordet, vil sannsynligvis resultere i betydelige helsegevinster, spesielt når det oppnås i den generelle befolkningen, sier Professor Lu Qi ved Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine, New Orleans, USA i en pressemelding om den ferske studien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.