Alkohol og bakrus

Dagen derpå: Verre jo eldre du blir?

Stemmer det at bakrusen blir verre med alderen? På en måte, mener kjemiker og og bakrus-forfatter Alexander Harald Sandtorv - men det er neppe kroppen din sin feil.

RUS OG BAKRUS: Mange opplever at bakrusen blir verre med alderen, men forskning gir ingen entydig konklusjon når det gjelder årsaken. Foto: NTB
RUS OG BAKRUS: Mange opplever at bakrusen blir verre med alderen, men forskning gir ingen entydig konklusjon når det gjelder årsaken. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De aller fleste av oss har opplevd det: Hodet verker, kroppen skjelver, du er uggen og kvalm og orker knapt bevege deg ut av senga. Minner fra kvelden før fyker glimtvis forbi, en feststemt feiring - sommerfest, bryllup, 60-årslag - med latter, venner, skravling og skåling.

Litt for mye skåling, etter formen å dømme. Men drakk du egentlig så mye? Du pleide da å tåle mye mer enn dette før, da du var yngre og var på fest hver helg? Hva har skjedd? Er det faktisk sant at bakrusen blir verre jo eldre du blir?

Tåler alkohol dårligere

Generalsekretær Ragnhild Kaski i alkovettorganisasjonen Av-og-til sier at ja, til en viss grad er det slik.

- Når vi blir eldre går nedbrytingen av alkohol saktere. Det gjør at promillen både stiger raskere og synker saktere jo eldre vi blir. Det gjør at man kan oppleve å tåle alkohol dårligere enn da man var yngre, sier hun.

Samtidig er det gjerne slik at festingen blir mer begrenset med årene. Det spiller også inn på hvordan tømmermennene oppleves.

- Når du drikker sjeldnere tåler du ikke alkoholen like godt, og da skal det også mindre til før du føler deg beruset, og før du blir fyllesyk. De fysiske endringene blir tydeligere jo eldre du blir, så tendensen du merker som 30-åring blir enda tydeligere når du bikker 60, sier Kaski.

- Ikke kroppen sin feil

Alexander Harald Sandtorv er kjemiker og forfatter av boka Fylla har skylda - Med vitenskapen inn i bakrusen. I boka går han vitenskapelig til verks i sin utforsking av de beryktede tømmermennene. Han er ikke like overbevist om at alderen avgjør hvor fyllesyk du blir.

- Forskningen sier både ja og nei, så det er litt vanskelig å konkludere. Men i Danmark er det blitt uført en stor undersøkelse på akkurat dette. Den viser at det godt kan hende du føler deg mer bakfull når du blir eldre, men at det sannsynligvis ikke har noe med kroppen din å gjøre, sier han.

Det er snarere livssituasjonen din som spiller inn, antyder den danske undersøkelsen, ikke alderen i seg selv.

- Når du er ung, har du som regel mindre ansvar og færre forpliktelser dagen derpå. Uten barn eller en stressende jobb som venter på deg, blir det enklere å være bakfull. Du kan ligge på sofaen hele dagen uten at det gjør noe, forklarer Sandtorv.

Sjeldnere full

En annen forklaring er at de fleste av oss drikker mindre og sjeldnere når vi blir litt eldre. Det er først og fremst i ungdoms- og studenttida vi drikker så mye at dagen derpå blir problematisk, deretter dabber det av. Drikkemønsteret endres fra festfyll hver helg til et par glass vin i ny og ne.

- Fordi vi sjeldnere drikker oss fulle, blir kroppen også dårligere til å takle det. Derfor føles det verre, sier Sandtorv.

Men igjen: Forskerne er ikke helt enige med hverandre her. Enkelte mener at det ikke bare er livssituasjonen som endres når vi blir eldre, men også kroppens evne til å fordøye alkohol.

- Det er gjort forsøk som viser at eldre rotter har lavere nivåer av to enzymer som forbrenner alkohol enn yngre rotter. Det betyr at de trolig forbrenner alkoholen dårligere, og dermed også tåler den dårligere enn de yngre rottene. Det realistisk å tenke at dette også gjelder mennesker, men hittil har man ikke klart å bevise det, sier Sandtorv.

Med andre ord: Det kan være at du faktisk blir mer bakfull jo eldre du blir - eller så kan det være at det bare føles verre, fordi du ikke lenger er vant til det. Uansett er det ubehagelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.