Alkohol og bakrus

Dagen derpå: Verre jo eldre du blir?

Stemmer det at bakrusen blir verre med alderen? På en måte, mener kjemiker og og bakrus-forfatter Alexander Harald Sandtorv - men det er neppe kroppen din sin feil.

RUS OG BAKRUS: Mange opplever at bakrusen blir verre med alderen, men forskning gir ingen entydig konklusjon når det gjelder årsaken. Foto: NTB
RUS OG BAKRUS: Mange opplever at bakrusen blir verre med alderen, men forskning gir ingen entydig konklusjon når det gjelder årsaken. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De aller fleste av oss har opplevd det: Hodet verker, kroppen skjelver, du er uggen og kvalm og orker knapt bevege deg ut av senga. Minner fra kvelden før fyker glimtvis forbi, en feststemt feiring - sommerfest, bryllup, 60-årslag - med latter, venner, skravling og skåling.

Litt for mye skåling, etter formen å dømme. Men drakk du egentlig så mye? Du pleide da å tåle mye mer enn dette før, da du var yngre og var på fest hver helg? Hva har skjedd? Er det faktisk sant at bakrusen blir verre jo eldre du blir?

Tåler alkohol dårligere

Generalsekretær Ragnhild Kaski i alkovettorganisasjonen Av-og-til sier at ja, til en viss grad er det slik.

- Når vi blir eldre går nedbrytingen av alkohol saktere. Det gjør at promillen både stiger raskere og synker saktere jo eldre vi blir. Det gjør at man kan oppleve å tåle alkohol dårligere enn da man var yngre, sier hun.

Samtidig er det gjerne slik at festingen blir mer begrenset med årene. Det spiller også inn på hvordan tømmermennene oppleves.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.