Alkohol og smertestillende

Dagen derpå: Hva er best av Paracet og Ibux?

Når tømmermennene banker i tinningen, er det fristende å ty til smertestillende tabletter som Ibux eller Paracet. Men hvilken av dem du velger, kan ha stor betydning for helsa di. Særlig hvis du har passert femti.

PARACET ELLER IBUX DAGEN DERPÅ? Det beste er å unngå bakrusen, men om du ikke klarer deg uten smertestillende er det flere ting det er viktig å være oppmerksom på før du tar en Ibux eller Paracet. Foto: NTB
PARACET ELLER IBUX DAGEN DERPÅ? Det beste er å unngå bakrusen, men om du ikke klarer deg uten smertestillende er det flere ting det er viktig å være oppmerksom på før du tar en Ibux eller Paracet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Bakrus er noe de fleste av oss på et eller annet tidspunkt i livet stifter bekjentskap med. Dessverre er den som regel selvforskyldt, men ubehaget blir ikke mindre av den grunn. Når hodepinen dunker i tinningen som følge av et glass eller to for mye kvelden før, er det lett å ty til det de fleste av oss har liggende i husapoteket: Ibux eller Paracet. Men hvilken av dem bør du egentlig ta?

Svaret er, som med mye annet, at det kommer litt an på. Både hvor gammel du er, hvilke andre medisiner du tar og hvordan den generelle helsen din er, spiller en avgjørende rolle for hva du bør velge.

Hjelper bare mot hodepinen

Alexander Harald Sandtorv er kjemiker og forfatter av boka Fylla har skylda - Med vitenskapen inn i bakrusen. I boka går han vitenskapelig til verks i sin utforsking av de beryktede tømmermennene. Hans anbefaling er Ibux, fordi det er bedre for leveren din. Men anbefalingen følges av noen viktige forutsetninger, som du kan lese mer om lenger ned i artikkelen.

- Paracetamol brytes ned i leveren, akkurat som alkohol. Å ta Paracet når leveren din allerede har mer enn nok med å bli kvitt alkoholen, kan føre til overbelastning, noe som kan være skadelig. Ibux er bedre for leveren, men det hjelper ikke på noe annet enn hodepinen, sier Sandtorv.

Risikabelt å ta Ibux

Overlege Morten Finckenhagen i Legemiddelverket gir derimot en annen anbefaling - særlig når det gjelder godt voksne. Legemiddelverkets generelle råd er at Paracet bør velges framfor Ibux i så godt som alle tilfeller, også når målet er å lindre bakrus.

- Teoretisk sett er det riktig at Paracet kan påvirke leveren negativt, men dersom du ikke har en alvorlig leversykdom, er kronisk alkoholmisbruker eller er ekstremt underernært vil det ikke være farlig eller overbelastende for leveren å ta to Paracet dagen derpå. Tvert imot vil det være mer risikabelt å ta Ibux, særlig for godt voksne, så det fraråder vi, sier han.

MEDISINER: Visste du at du kan levere medisinene dine til et apotek for destruksjon? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Er du ung, sprek og ikke har noen andre helseproblemer, har det ikke så mye å si om du velger Ibux eller Paracet. Men har du passert midtveis i livet, må du være litt mer oppmerksom. For voksne fra femti år og oppover vil en normaldose Paracet være mindre risikabelt enn Ibux og lignende legemidler, såkalte NSAID, fordi virkestoffet ibuprofen kan ha uheldige interaksjoner med en rekke andre legemidler, påpeker Finckenhagen.

- I denne aldersgruppen er det mange som bruker flere legemidler, blant annet mot høyt blodtrykk, hjerte- og karlidelser eller blodfortynnende midler. Å ta Ibux sammen med slike legemidler kan være direkte farlig, advarer Finckenhagen.

- Paracet er førstevalget

Skal du lindre bakrus bør derfor Paracet være førstevalget, poengterer overlegen, til tross for virkningen det kan ha på leveren din.

- Det er en relativt utbredt tro at Paracet er farlig for leveren, også blant en del leger. Men det gjelder bare de med alvorlig leversvikt eller underernæring, og ved bruk av høyere doser enn det som er anbefalt i pakningsvedlegget. En normal lever vil takle en vanlig dose Paracet helt utmerket, også etter at du har drukket alkohol, sier han.

Og minner samtidig om at det beste er å forebygge bakrusen, slik at den ikke oppstår.

- Å nyte et glass vin med god mat i godt selskap er uproblematisk for de fleste, men seniorer bør huske på at en skikkelig rotbløyte kan være farlig. Vi tåler ikke like godt å bli fulle når vi er eldre, sier Finckenhagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.