Tran og D-vitamin

Da tran var en del av skolehverdagen

Med økt oppmerksomhet rundt kosthold og vitaminer gjorde tranen et inntog i norske skoler. Dermed var tran en del av norske barns skolehverdag i mange tiår.

TID FOR TRAN: Tran var et viktig innslag i skolens helsefremmende tiltak. Foto: Oslo byarkiv/Halvor Brinchmann
TID FOR TRAN: Tran var et viktig innslag i skolens helsefremmende tiltak. Foto: Oslo byarkiv/Halvor Brinchmann Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For mange er minnet langt fra lystbetont: Klassen i stram oppstilling foran kateteret, hver elev med en spiseskje hjemmefra i hånda. Brekningsfornemmelsen når transkvetten nådde svelget. Det gjorde ikke saken bedre at den av og til var harsk. For elevene som hadde opplevd krigen, der tran erstattet smøret i stekepanna og selv speilegget smakte torskelever, kunne den obligatoriske skoletranen være en ekstra prøvelse.

D-vitaminet oppdages

Men ned skulle den, tranen, av alle sunne grunner. Riktignok hadde de gylne dråpene vært brukt medisinsk i lange tider, men nøyaktig hva det var i tranen som styrket helsa, fikk man en klarere forståelse av først på begynnelsen av 1920-tallet. Da oppdaget nemlig den amerikanske biokjemikeren Elmer McCollum, gjennom rotteforsøk, hvorfor tran kunne forebygge og kurere såkalt engelsk syke som gir vekstforstyrrelser i skjelettet hos barn.

Få år tidligere hadde McCollum og kollegaer identifisert A-vitaminet og funnet at det kunne forebygge øyesykdom. McCollum forsøkte deretter å finne ut om det også var A-vitaminet som kurerte engelsk syke, ved å ødelegge dette vitaminet i tranen og se hva man sto igjen med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.