Hårtap hos kvinner:

Da Kari kunne se rett gjennom håret, tok hun grep

- Håret var så tynt at det gikk ut over selvfølelsen, forteller Kari Sande (74). Nesten halvparten av alle kvinner blir tynnere i håret med alderen, men få snakker om det.

GIKK UT OVER SELVFØLELSEN: Kari Sande (74) vil bryte tabuer knyttet til hårtap blant kvinner. I mange år gikk hun med svært lite hår på hodet. Nå får hun montert permanente hårdeler én gang i måneden. Foto: Privat
GIKK UT OVER SELVFØLELSEN: Kari Sande (74) vil bryte tabuer knyttet til hårtap blant kvinner. I mange år gikk hun med svært lite hår på hodet. Nå får hun montert permanente hårdeler én gang i måneden. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg fikk problemer med å være meg selv da håret ble så tynt. Det gikk ut over selvfølelsen, forteller Kari Sande (74) til Vi.no.

- Jeg vasket håret hver dag før jobb slik at ingen skulle se hvor tynt det var.

Sande håper hun kan bidra til å bryte tabuet knyttet til hårtap hos kvinner. For tjue år siden oppsøkte hun hjelp. Nå får hun satt på såkalt permanent hårdel på hodet en gang i måneden. Hårdelene er tilpasset områdene på hodet hvor håret er borte, og limes rett på hodebunnen.

Flere årsaker til hårtap

- Jeg har snakket med mange som er redde for å gjøre noe med hårtapet. Men jeg har fått et helt annet liv etter at jeg fikk hjelp, jeg er blitt mer utadvendt, forteller hun.

I dag opplever hun å få komplimenter for hvor fin hun er på håret.

- Nå kan jeg gå med hevet hode. Jeg har alltid vært opptatt av hår, det er gjerne vi kvinner.

Sande mistet hår på grunn av en hodebunnsplage og har hatt lite hår siden hun var i tjueårene. For mange andre kvinner er hårtapet hormonelt betinget.

- Det er vanlig at aldersbetinget hårtap kommer med overgangsalderen for kvinner. Det kvinnelige hårtapet kommer sent i livet, og det er mer diffust enn hos menn. Kvinner beholder hårgrensen, men håret over hele hodet blir tynnere, sier seksjonsoverlege Dag Sollesnes Holsen ved Haukeland universitetssykehus til Vi.no.

Ifølge Holsen kan hårtap hos kvinner også ha andre årsaker. Noen får det han kaller «mannlig hårtap», med viker og tynt hår på issen. Kvinner som har litt for mye mannlig kjønnshormon, for eksempel ved polycystisk ovariesyndrom, kan oppleve dette.

Sjekk jernmangel

I noen tilfeller kan også hudsykdom være årsak til hårtap. Også for lite jern og stoffskifteforstyrrelser kan føre til hårtap.

- Blodprøver kan avdekke om dette er årsaken. Hos enkelte kan lavt jernlager føre til tørr hud, glissen hårvekst og sprø negler. Lavt stoffskifte, som er en folkesykdom, kan også få hårveksten til å endre seg, forklarer seksjonsoverlegen.

Lavt stoffskifte kan korrigeres, men ifølge overlegen er det ikke sikkert det vil føre til at håret vil bli som før. Har du jernmangel, kan det stille seg annerledes:

- Hvis du får gjennopprettet jernmangelen, kan hårvekst og neglevekst rette seg igjen, sier han.

Ett legemiddel kan hjelpe

Ifølge Holsen finnes bare ett legemiddel som er godkjent for bruk mot såkalt mannlig hårtap hos kvinner. Legemiddelet kan forsøkes ved andre typer hårtap som er knyttet til overgangsalder, men det er ikke dokumentert effekt på aldersbetinget hårtap.

- Recrea forte er reseptfritt og kan brukes av menn og kvinner som er i ferd med å miste håret. Linimentet smøres i hodebunnen. Det kan forsinke utviklingen med håravfall og til en viss grad få håret til å vokse igjen, men du må starte med en gang du ser at du blir tynn i håret. Middelet virker bare så lenge du bruker det, sier Holsen.

- Er det mulig å forebygge håravfall med for eksempel kosthold?

- Nei, det er ikke dokumentert. Det er sikkert hundrevis av sjampoer på markedet, men ingen som kan skilte med at de har en dokumentert virkning. Vi har heller ikke sett at østrogentilskudd har noen dokumentert effekt på hårplager.

I vår del av verden med vårt kosthold vil vi i praksis ikke se vitaminmangel som årsak til hårtap, ifølge Holsen.

Kjerringråd mot hårtap anbefaler han ikke.

- Det at det skal hjelpe å vaske håret i øl er bare en myte, sier han.

- Føler seg alene

Tor Verner Meyer er daglig leder ved Tops Apollo Hårsenter som har spesialkompetanse innen hårtap og hodebunnsproblemer. Det var her Kari Sande gikk for å få hjelp med sitt hårtap. Meyer forteller at de kvinnelige kundene hans ofte opplever hårtapet som et vanskelig tema som det snakkes lite om.

- Mange kvinner føler seg mer alene om dette. Håret er kvinnens pryd og for mange blir hårtapet et stort problem i det daglige, sier han.

Kvinnene som oppsøker hjelp har ikke nødvendigvis like stort hårtap som menn.

- Mange kvinner som kommer i overgangsalderen opplever det vi kaller androgenisk hårtap på grunn av hormonforandringer. Hårtapet er ikke like sterkt som hos menn, men de opplever å bli tynnere over hele håret. Det er ikke uvanlig og kan også være arvelig, sier Meyer.

- Mer vanlig enn vi tror

Ifølge Apollos nettsider rammes så mange som 40-50 prosent av kvinner over 50 år av hårtap. Hormonforandringer i kroppen, gener, alopecia, sykdomsbehandling eller alder kan være årsak til dette.

- Det er mye vanligere enn vi tror, sier Meyer.

Han har jobbet ved Apollo hårsenter siden etableringen i Norge i 1986. Hans inntrykk er at de får flere henvendelser fra kvinner som opplever hårtap nå enn tidligere. Han tror årsaken er at det er lettere å søke informasjon i dag enn før.

Parykk i dag er heller ikke det samme som før i tida.

- Det kan ikke sammenlignes i det hele tatt. Parykkene du får i dag ser virkelig naturlig og ekte ut, mener Meyer.

Likevel opplever han at det sitter langt inne for enkelte å søke hjelp.

- Det er ingen tvil om at en god løsning på hårproblem øker livskvaliteten til de fleste kvinner. Hårtap går direkte på utseendet og er ikke noe du kan skjule under et plagg. En kvinne med tynt hår føler seg ukomfortabel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.