Ny diagnose: Forlenget sorglidelse

Da John døde, stoppet Joans liv

Forfatter Joan Didion klarte ikke å komme seg videre da forfattermannen John Dunne døde.

Forfatterne Joan Didion og John Dunne fotografert i sitt hjem i Malibu i California i 1977. Da han døde beholdt hun alle skoene hans, hun klarte ikke tenke tanken på at han aldri skulle komme tilbake. Foto: NTB Scanpix
Forfatterne Joan Didion og John Dunne fotografert i sitt hjem i Malibu i California i 1977. Da han døde beholdt hun alle skoene hans, hun klarte ikke tenke tanken på at han aldri skulle komme tilbake. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Sorg er et livsvilkår, og hvis vi vil gjennom den er vi nødt til å føle den. Men for noen blir sorgen så avgrunnsdyp at det eneste de makter å gjøre er å stenge virkeligheten ute og gå i skjul i sin egen fantasi.

Da den kjente amerikanske forfatteren Joan Didion mistet sin mann, forfatteren John Dunne, falt ikke tilværelsen hennes fra hverandre. Den stoppet. Gikk i stå. Forfatteren frøs fast i sin og ektemannens fortid og nektet følelsesmessig og mentalt å akseptere at hun hadde blitt enke. I året som fulgte etter dødsfallet isolerte hun seg for å gjenoppleve sine og ektemannens lykkestunder og repetere sykdomsforløpet hans. Logikken hennes var denne: Hvis hun kunne finne noe å klandre legene for, ville han nok våkne til liv igjen.

Boka The Year of magical thinking, utgitt på norsk under tittelen De magiske tankers år, følger hennes sorgprosess, full av selvbedrag og minner. Alt i et høyst menneskelig forsøk på å unngå følelsen av absolutt meningsløshet og dyp depresjon. Tittelen refererer til magisk tenking i den forstand at man kan endre virkeligheten hvis man bare ønsker det sterkt nok. Didion forteller gjennom boka om sin fysiske og psykiske tilstand i sorgens ingenmannsland. Hun nekter blant annet å kvitte seg med ektemannens sko, for han skal jo bruke dem når han kommer tilbake.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.