Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
– Han blir trist av å være alene i leiligheten hele dagen, forteller Christin Johnsen.
Hun snakker om faren som har moderat demens og som grunnet alder tilhører risikogruppa for coronaviruset. I tillegg til å være i risikogruppa er han også blant de mange eldre som opplever at isolasjon har en negativ effekt på helsa.
Slik blir det å besøke sykehjem: - Det kommer til å være tøft
I et par år har han besøkt et dagsenter som er tilrettelagt for personer med demenssykdom i Aurskog-Høland kommune.
Besøkene på dagsenteret har gitt ham masse glede i hverdagen. I tillegg har aktivitetene ved dagsenteret hatt stor betydning for hans kognitive helse. Da coronaviruset kom til Norge måtte senteret stenge dørene.

– Første gangen vi var der ble vi møtt med musikk, hygge og sangbøker med kjente tekster og stor skrift for eldre som ser dårlig. Far lyste opp når han fikk gå dit. Livet hans er å gå på dagsenteret, forteller Johnsen.
Viktig besøk fra dagsenteret
Etter to til tre uker med stengt dagsenter får nå faren jevnlig besøk fra en av de ansatte.
– Hun er der mange ganger i uka. Det hjelper. Han snakker mye om henne når jeg er på besøk. Han er jo trist, men når han snakker om henne så lyser han opp og forteller hva de har pratet om, sier Johnsen.
Når han får besøk av henne ser de på gamle bilder. De drikker kaffe, spiser mat sammen og hygger seg på verandaen.
– Hun brenner for jobben sin, det ser jeg jo, sier Johnsen.
Til tross for at coronaviruset har gjort hverdagen tyngre for faren roser Johnsen helsetjenesten i kommunen.
– Vi blir godt ivaretatt. Jeg kan ringe når som helst om jeg lurer på noe eller trenger noen å snakke med. Dette er mennesker som jobber med eldre mennesker fordi de ønsker det.
Noen blir sykere
– Jeg opplever at brukere og pårørende har stor forståelse for at vi må ta smittevernhensyn. De er veldig takknemlige for tilbudet de får, sier Gunn L. Syvertsen, demenskoordinator i Aurskog Høland, til Vi.no.
Syvertsen har tidligere fortalt til Aldring og helse at kommunen omstilte seg raskt og endret tilbudet til brukerne da coronaviruset ble påvist i Norge.
Siden da har ansatte ved dagsenteret reist hjem til brukerne. Hva brukerne får av besøk varierer fra to til ti timer i uka.
– Noen av dem er blitt dårligere. Om årsaken er at de ikke er like mye på dagsenteret nå eller om det ville vært en naturlig progresjon av sykdommen, er vanskelig å si. Noen har fått fall i funksjonen, noen holder seg på stedet hvil, mens andre har fått bedre funksjon fordi de nå får tettere oppfølging hjemme, sier Syvertsen.
Syke uten dagsenteret
Eldre mennesker med demens besøker ellers dagsenteret inntil fire dager i uka. Her får de holde på med ulike aktiviteter som å stable ved, gjøre hage- eller håndarbeid, bake, lese avisa, drive med fysiske aktiviteter eller gå turer.
– Det å ha rutiner og forutsigbarhet i hverdagen er viktig for dem. Vi legger til rette for mestring som kan holde sykdommen i sjakk. Mange av disse menneskene hadde blitt sykere uten dagsenteret. De kunne fått større funksjonsfall og sånn sett stå i fare for å måtte på sykehjem, mener Syvertsen.
Ifølge demenskoordinatoren blir mange sykere når de kommer på sykehjem fordi de ikke lenger får samme grad av mestring.
– Å mestre hverdagen er et grunnleggende behov. Det å klare å kle på seg og forstå hva et kjøkken og kjøleskap er, og å klare å smøre seg en brødskive.
Roser tiltakene
Kari Midtbø Kristiansen, daglig leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for Aldring og helse, sier pandemien rammer eldre dobbelt: De er i risikogruppe og skal beskyttes mot smitte, men denne beskyttelsen kan føre til andre, langsiktige konsekvenser for helsa.
- Jeg vil berømme Aurskog-Høland kommune for å ha vært raskt ute med å skreddersy tjenester for den enkelte. De har klart å tenke på tvers av tjenestene, og opprettholdt normal rytme og normale rammer så godt som mulig ut fra tilgjengelige ressurser og hva som er ansvarlig, sier hun.
Hun roser også at tiltakene gir pårørende pusterommet de trenger og at den oppsøkende virksomheten bidrar til lærdom for framtida.

Mammaen som forsvant
- Det er ønskelig at man finner flere varianter av dagtilbud tilpasset den enkelte. Dette jobber også dagsentrene med flere steder i landet, sier hun.
– En tristere mann
I løpet av de siste ukene har Johnsen likevel merket stor forskjell på faren.
– Det er en tristere mann som sitter der. Det blir jo trist å være alene i leiligheten store deler av dagen. Han gråter lett. Han forstår hva som foregår med coronaviruset. Han ser det hver dag når hjemmehjelpen og hjemmesykepleien er innom fordi fokuset på hygiene er enda større enn før. Hjemmesykepleien kan heller ikke gi en klem som de vanligvis gjør.
De siste ukene har han ikke fått den stimulien han er vant med på dagsenteret.

FHI løsner på corona-rådene til besteforeldre
– Han var på dagsenteret tre ganger i uka. Nå blir han ikke stimulert på samme måte. Jeg merker at han er blitt dårligere. Den kognitive tilstanden hans er blitt verre. Han framstår som mer forvirret nå enn for bare noen uker siden, men han har fortsatt glimt i øyet, forteller dattera.
Selv besøker Johnsen faren en til to ganger i uka. Familien er blitt enige om at brødrene hennes ikke skal besøke faren for å beskytte ham mot coronasmitte. Hun forteller at det er vanskelig for henne at heller ikke hun kan gi den omsorgen hun er vant til.
– Jeg synes det er leit at jeg ikke kan gi faren min en klem eller holde hånda hans når han blir lei seg. Det er viktig å besøke og gjøre noe hyggelig sammen med de eldre mens vi har dem i live, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.