Sunt kosthold

Bytte av kosthold kan gi enorm effekt på hjernen din

En ny studie viser at et sunnere kosthold kan ha en enorm effekt på aldringen av hjernen.

SUNNERE HJERNEHELSE: En kostholdsendring kan gi enorm effekt på aldringen av hjernen din, viser studie. Også hvis du ikke går ned i vekt. Foto: NTB
SUNNERE HJERNEHELSE: En kostholdsendring kan gi enorm effekt på aldringen av hjernen din, viser studie. Også hvis du ikke går ned i vekt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den ferske studien gjennomført av israelske forskere og nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet eLife, viser at et sunnere kosthold til tross for et relativt lite vekttap, ga stor effekt i aldringen av hjernen.

Tor Strand, professor ved Universitetet i Bergen og lege ved Sykehuset Innlandet, sier til NRK at forskerne på elegant vis har greid å måle at kosthold og en lettere kropp har en tydelig effekt på hjernen.

Sunnere lever og mindre aldring av hjernen

Studien ble gjennomført ved at 102 overvektige personer med en BMI på rundt 30 i gjennomsnitt, måtte leve på sunn mat i 18 måneder. 93 av dem var menn, og gjennomsnittsalderen var på litt over 51 år.

Matinntaket var i stor grad basert på et typisk middelhavskosthold. Vi.no har tidligere skrevet om de mange helsefordelene ved å leve på middelhavsdietten, som også er kåret til verdens beste kosthold.

Mennene spiste 1500–1800 kilokalorier (kcal) hver dag, mens kvinnenes kaloriinntak var på mellom 1200 og 1400 kcal. Deltakerne ble også oppfordret til å trene under de 18 månedene, men det var ingen krav til trening i perioden.

Effekten av et sunnere kosthold

Etter de 18 månedene hadde deltakerne i studien i snitt gått ned 2,3 kilo, altså er det snakk om en liten vektnedgang. Derimot var det i hjernen man så en oppsiktsvekkende effekt, ved hjelp av MR-scanninger av hjernen før og etter studien.

«Vi så at 1 prosent kroppsvekttap blant deltakerne resulterte i 8,9 måneders mindre svekkelse av hjernealderen», skriver forskerne.

I snitt var altså hjernene til deltakerne nesten 9 måneder yngre enn det som var forventet hvis de ikke hadde endret kostholdet.

I tillegg hadde fettverdiene i leveren gått markant ned. Mye fett i leveren er blant annet en av risikofaktorene for å utvikle Alzheimer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.