Medisiner

Bruker mer enn noen gang

I 2022 brukte vi reseptpliktige legemidler for 31,8 milliarder kroner. Legemiddelbruken per innbygger er rekordhøyt - og det samme er egenbetalingen: I gjennomsnitt brukte hver enkelt nordmann reseptlegemidler for 5867 kroner.

ØKT MEDISINBRUK: Paracetamol er blant de mest brukte reseptpliktige legemidlene - og nest etter kolesterolmedisinen atorvastatin, har paracetamol den største økningen av de mest brukte medisinene. Foto: Kristin Sørdal
ØKT MEDISINBRUK: Paracetamol er blant de mest brukte reseptpliktige legemidlene - og nest etter kolesterolmedisinen atorvastatin, har paracetamol den største økningen av de mest brukte medisinene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2022 brukte hver eneste nordmann i gjennomsnitt 1,6 legemiddeldoser hver dag - som beløp seg til 31,8 milliarder kroner i reseptpliktige legemidler.

Legemiddelbruken økte med nesten tre prosent i fjor. Fire av de fem mest bruke legemidlene brukes for hjerte- og karrelaterte sykdommer - men med selskap av paracetamol som fjerde mest brukte. Paracetamol er også et av legemidlene med størst økning i forbruk, som du kan lese mer om nedenfor.

Dette er ifølge Apotekforeningen, som har hentet tallene fra Farmaloggs legemiddelstatistikk.

Paracet blant de mest brukte medisinene

Det mest brukte reseptlegemiddelet i Norge er kolesterolmedisinen atorvastatin, som også er det legemiddelet på topp 10-lista med størst økning fra i fjor: Bruken har økt med ni prosent i 2022, skriver Aptekforeningen.

Blodproppforebyggende acetylsalisylsyre er nest mest brukt, mens kandesertan mot høyt blodtrykk er nummer tre.

Og så kommer vi til medisinen med den nest største økningen: Paracetamol.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.