Medisiner

Bruker mer enn noen gang

I 2022 brukte vi reseptpliktige legemidler for 31,8 milliarder kroner. Legemiddelbruken per innbygger er rekordhøyt - og det samme er egenbetalingen: I gjennomsnitt brukte hver enkelt nordmann reseptlegemidler for 5867 kroner.

ØKT MEDISINBRUK: Paracetamol er blant de mest brukte reseptpliktige legemidlene - og nest etter kolesterolmedisinen atorvastatin, har paracetamol den største økningen av de mest brukte medisinene. Foto: Kristin Sørdal
ØKT MEDISINBRUK: Paracetamol er blant de mest brukte reseptpliktige legemidlene - og nest etter kolesterolmedisinen atorvastatin, har paracetamol den største økningen av de mest brukte medisinene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2022 brukte hver eneste nordmann i gjennomsnitt 1,6 legemiddeldoser hver dag - som beløp seg til 31,8 milliarder kroner i reseptpliktige legemidler.

Legemiddelbruken økte med nesten tre prosent i fjor. Fire av de fem mest bruke legemidlene brukes for hjerte- og karrelaterte sykdommer - men med selskap av paracetamol som fjerde mest brukte. Paracetamol er også et av legemidlene med størst økning i forbruk, som du kan lese mer om nedenfor.

Dette er ifølge Apotekforeningen, som har hentet tallene fra Farmaloggs legemiddelstatistikk.

Paracet blant de mest brukte medisinene

Det mest brukte reseptlegemiddelet i Norge er kolesterolmedisinen atorvastatin, som også er det legemiddelet på topp 10-lista med størst økning fra i fjor: Bruken har økt med ni prosent i 2022, skriver Aptekforeningen.

Blodproppforebyggende acetylsalisylsyre er nest mest brukt, mens kandesertan mot høyt blodtrykk er nummer tre.

Og så kommer vi til medisinen med den nest største økningen: Paracetamol.

Paracetamol er det fjerde mest brukte av de reseptpliktige legemidlene - og der har det vært en økning i bruk på 8 prosent.

Paracetamol kan skrives ut på resept fra lege, i tillegg til at du kan kjøpe det uten resept på apotek og i butikk. Salget av paracetamol uten resept kommer i tillegg til det vi omtaler her, som er reseptpliktig salg.

Vi har tidligere skrevet om forskjellene på de smertestillende medisinene paracetamol og ibuprofen - og at Legemiddelverket er klar i sin anbefaling: Paracetamol (Paracet) bør være førstevalget blant smertestillende.

Dette er spesielt viktig å være oppmerksom på for godt voksne - fordi det for dem er mange farer ved å bruke ibuprofen:

- For en godt voksen som bruker legemidler mot høyt blodtrykk eller hjertesvikt, kan samtidig bruk av Ibux svekke nyrefunksjonen og forverre både nyresvikt og hjertesvikt. Dessuten vil Ibux øke risikoen for alvorlige blødninger hvis det brukes i kombinasjon med blodfortynnende medisiner, sier Morten Finckenhagen, overlege ved Statens legemiddelverk, i denne artikkelen på Vi.no, og understreker:

- Dette er ingen spøk!

De eldste bruker mest

I gjennomsnitt brukte hver innbygger 581 doser reseptpliktige legemidler, som tilsvarer 1,6 dose per dag. Apotekforeningen skriver at hver person i snitt brukte 2,6 prosent mer legemidler i 2022 enn året før - og hele 27 prosent mer enn for 10 år siden.

En av årsakene til økt medisinbruk er ifølge Apotekforeningen alder:

– En viktig årsak til at legemiddelbruken øker, er at vi får en stadig eldre befolkning. Personer over 70 år bruker mer enn fem ganger så mye legemidler som de under 60. Den eldste delen av befolkningen bruker i snitt mer enn fire legemiddeldoser daglig. Jo flere eldre, jo sterkere vekst i legemiddelbruken får vi, forklarer fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

1000 kroner i egenandel

Vi brukte reseptpliktige legemidler for 31,8 milliarder i fjor - som tilsvarer at hver innbygger i gjennomsnitt brukte reseptlegemidler for 5867 kroner, en økning på 5,4 prosent fra 2021.

Det meste av regningen er det staten, gjennom folketrygden og sykehusene, som tar. Ifølge Apotekforeningen betales bare 18 prosent av utgiftene av pasienten selv - som tilsvarer at den enkelte i gjennomsnitt betalte i overkant av 1000 kroner for reseptlegemidlene sine i fjor.

– I Norge har vi et finansieringssystem som sikrer at den enkelte pasients legemiddelutgifter i stor grad dekkes av det offentlige, enten gjennom blåreseptordningen eller av sykehusene. For sykehusfinansierte legemidler er det som hovedregel ingen egenbetaling, forklarer direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Thor-Arne Englund.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.