Gresshoppe og larver i mat

- Bra for både kroppen og miljøet

Pulver fra gresshoppa Locusta migratoria er nå godkjent i mat i Norge. Lise Solie ved Norges Toppidrettsgymnas, testet gresshoppepulver i mat for flere år siden og anbefaler alle å teste det. - Vi trenger å få i oss riktig sammensetning av næringsstoffer for å fungere optimalt.

FOR NY INSEKTMAT: Toppidrettstrener Lise Solie håper vi kommer til å spise mer insekter. - Det er ikke mulig å få mat mer miljøvennlig. I tillegg er det store mengder protein, fiber og vitaminer i denne maten, understreker hun. Foto: Eric Røkeberg
FOR NY INSEKTMAT: Toppidrettstrener Lise Solie håper vi kommer til å spise mer insekter. - Det er ikke mulig å få mat mer miljøvennlig. I tillegg er det store mengder protein, fiber og vitaminer i denne maten, understreker hun. Foto: Eric Røkeberg Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De er sunne for kroppen vår og det er bra for kloden om vi endrer matvanene våre og spiser dem. Vi snakker om framtidas mat, nemlig insekter og larver. Her til lands har vi foreløpig ingen vane med å spise insekter, men kanskje dette kan endre seg de kommende årene?

I juni 2021 ble nemlig tørkede, gule melormer som det første insektet godkjent i EU til bruk i mat.

- Deretter er det nå godkjent fem nye insektprodukter, opplyser Svanhild Vaskinn, seniorrådgiver i seksjon kjemisk mattrygghet ved Mattilsynet til Vi.no.

De fem nye insektsproduktene er europeisk vandregresshoppe, gule melormer, hussiriss og larver av liten melbille.

Gresshoppesmoothie

Lise Solie, prestasjonstrener ved Norges Toppidrettsgymnas, er en av dem som mener vi bør omfavne det å spise denne typen ny mat - for miljøet og for vår egen helse.

Allerede i 2016 brukte hun gresshoppemel av oppmalte sirisser i smoothie og i hjemmelagede knekkebrød. Til NRK uttalte hun da at hun skulle ønske det hadde vært mulig å få tak i insekter hos noen som drev med oppdrett i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.