Gresshoppe og larver i mat

- Bra for både kroppen og miljøet

Pulver fra gresshoppa Locusta migratoria er nå godkjent i mat i Norge. Lise Solie ved Norges Toppidrettsgymnas, testet gresshoppepulver i mat for flere år siden og anbefaler alle å teste det. - Vi trenger å få i oss riktig sammensetning av næringsstoffer for å fungere optimalt.

FOR NY INSEKTMAT: Toppidrettstrener Lise Solie håper vi kommer til å spise mer insekter. - Det er ikke mulig å få mat mer miljøvennlig. I tillegg er det store mengder protein, fiber og vitaminer i denne maten, understreker hun. Foto: Eric Røkeberg
FOR NY INSEKTMAT: Toppidrettstrener Lise Solie håper vi kommer til å spise mer insekter. - Det er ikke mulig å få mat mer miljøvennlig. I tillegg er det store mengder protein, fiber og vitaminer i denne maten, understreker hun. Foto: Eric Røkeberg Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De er sunne for kroppen vår og det er bra for kloden om vi endrer matvanene våre og spiser dem. Vi snakker om framtidas mat, nemlig insekter og larver. Her til lands har vi foreløpig ingen vane med å spise insekter, men kanskje dette kan endre seg de kommende årene?

I juni 2021 ble nemlig tørkede, gule melormer som det første insektet godkjent i EU til bruk i mat.

- Deretter er det nå godkjent fem nye insektprodukter, opplyser Svanhild Vaskinn, seniorrådgiver i seksjon kjemisk mattrygghet ved Mattilsynet til Vi.no.

De fem nye insektsproduktene er europeisk vandregresshoppe, gule melormer, hussiriss og larver av liten melbille.

Gresshoppesmoothie

Lise Solie, prestasjonstrener ved Norges Toppidrettsgymnas, er en av dem som mener vi bør omfavne det å spise denne typen ny mat - for miljøet og for vår egen helse.

Allerede i 2016 brukte hun gresshoppemel av oppmalte sirisser i smoothie og i hjemmelagede knekkebrød. Til NRK uttalte hun da at hun skulle ønske det hadde vært mulig å få tak i insekter hos noen som drev med oppdrett i Norge.

- Datteren min og vennene synes det var litt kult å spise, men det stoppet opp fordi det fortsatt ikke var lovlig med oppdrett i Norge og vanskelig å få tak i, sier hun til Vi.no.

Å spise insekter og larver er kanskje uvant for de fleste av oss, men insekter er en ny kilde til proteiner og andre næringsstoffer som fettstoffer, vitaminer og mineraler.

Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) vil insekter som mat bidra til en mer bærekraftig og miljøvennlig matproduksjon og bedre matsikkerhet.

- Vi var også skeptiske til sushi

Solie blir engasjert når vi forteller om EU-godkjenningen.

- Det er spennende at vi er på ballen igjen. Vi har så lite kunnskap og så er vi så skeptiske til ting, men vi var også skeptiske til sushi da det begynte å bli en greie, sier hun og understreker at vi lever i en verden der vi blir tvunget til å tenke annerledes fordi vi er så grådige mot jorda vår.

- Det er ikke mulig å få mat mer miljøvennlig. Vi påvirker ikke klimaet i det hele tatt ved å spise insekter. I tillegg er det store mengder protein, fiber og vitaminer i denne maten, understreker hun.

Hun tilføyer at kalorier ikke bare er kalorier.

- Vi trenger å få i oss riktig sammensetning av næringsstoffer for å fungere optimalt. Det er viktig for å unngå nedstemthet, sykdommer og slapphet.

Mindre betennelser og slitasje på kroppen

I tillegg til å drikke gresshoppesmoothiene selv, serverte Solie også disse til hockeyspillerne ved Norges Toppidrettsgymnas.

- Ishockey er vanvittig mye mengdetrening og med slik trening er det behov for mye mat. Jeg mener gresshoppesmoothiene påvirket restitusjonen til spillerne slik at de restituerte seg raskere, men vi holdt ikke på med smoothiene lenge nok til at jeg kan si at dette var årsaken, sier hun.

Hun mener også at hun merket på egen kropp at gresshoppesmoothiene hadde god effekt.

- Ja, jeg trener ganske mye, jobber mye og har en aktiv jobb. På vinteren føler jeg meg mer slapp, trøtt og sliten. Jeg har større behov for restitusjon. Jeg husker at jeg hadde lite betennelser og opplevde mindre slitasje på kroppen da jeg drakk smoothiene. Dette gjaldt også ishockeygutta.

Må tenke på generasjonen etter oss

Solie er ikke i tvil om at hun vil anbefale andre å spise mer insekter.

- Alle er skeptiske når det gjelder insekter i mat, men når du vet hvor bra det er for kroppen din og for miljøet ... jeg vil oppfordre alle om å teste det ut. Vi burde være mer skeptiske til alt av e-stoffer og ferdigprodusert mat enn det som kommer fra naturen, understreker hun.

Hun tror flere og flere vil bli opptatt av hva vi som enkeltmennesker kan gjøre for å ha det best mulig med oss selv og samtidig ta vare på jorda vår.

- Med økonomien blir vi også presset til å finne billigere løsninger. Dette er det fineste vi kan gjøre for oss selv og kloden. Det handler om etikk og ikke bare tenke på mat som gourmet eller at kjøtt er kjøtt. Det kommer en generasjon etter oss.

Kilde til proteiner og næringsstoffer

Så hva slags mat kommer vi til å sette på middagsbordet om noen år? Kommer vi til å spise mer insekter som gresshopper og larver?

Meny er blant matvarebutikkene som har testet ut matvarer med insekter i. I 2019 solgte kjeden Mjølmums-brød i 29 MENY-butikker på Østlandet gjennom to måneder. Grovbrødet besto av 2,1 prosent mel fra melbillelarver.

- Det var en test og planen var å avslutte etter noen måneder. Vi så på dette som et første lille steg til å utforske, vise frem og ufarliggjøre fremtidens mat og kanskje en fremtidig proteinkilde, sier Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef i Meny til Vi.no.

Ifølge Hynne ble brødet overraskende godt mottatt.

- Det fikk mye oppmerksomhet, og mange var nysgjerrige – de fleste positivt nysgjerrige, men vi hadde så klart også skeptikerne, sier hun.

Kan komme flere produkter

Ifølge Hynne utelukker ikke Meny å teste ut flere produkter med insekter framover.

Vi lever i en tid med stort fokus på bærekraft, klimautfordringer og matmangel, hvilket betyr at vi må tenke nytt og teste ut fremtidens mat, sier hun.

Vi.no har også vært i kontakt med matvareleverandøren Orkla som opplyser at de ikke har noen planer om å bruke insekter i sine matvarer.

Ifølge Vaskinn i Mattilsynet er mye opp til oss som forbrukere.

- Hvor mange produkter det vil være snakk om i norske butikkhyller, avhenger av om matprodusentene ønsker å bruke insekter, og om vi som forbrukere ønsker å kjøpe det, sier hun.

Kan tilsettes potetprodukter, kjeks og bakervarer

- Alle insekter som skal brukes til mat, må være godkjent og vurdert som helsemessig trygge av den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet (EFSA). Insekter i mat skal være like trygt som alle andre matvarer, understreker Vaskinn.

Ifølge Vaskinn kan de ulike insektene tilsettes litt i ulike matvarekategorier, men det er satt en øvre grenseverdi for hvor mye som kan tilsettes de ulike matvarekategoriene.

- Hvilken type mat blir det eventuelt aktuelt å bruke gresshoppepulver og larver i?

- Tørkede larver av gul melorm (Tenebrio molitor) kan brukes hele eller som pulver og kan tilsettes i kjeks, belgbaserte retter, i proteinprodukter eller i belgvekstbaserte retter, sier Vaskinn.

Europeisk vandregresshoppe (Locusta migratoria) kan brukes i fryst form, tørket form og pulverform. De kan tilsettes bearbeidede potetprodukter, belgvekstbaserte retter og pastabaserte produkter, kjøtterstatninger, supper og suppekonsentrater, salater, sjokoladevarer og pølser blant annet.

- Er det mange produsenter eller importører av insekter og larver i Norge nå?

- Så vidt vi vet er det svært få matvarer hvor det brukes insekter. Folk trenger ikke være bekymret for at vanlig matvarer plutselig skal inneholde insekter, sier Vaskinn.

HELSESKADELIG: Denne tørkerull-typen bør du unngå hvis den skal være i kontakt med mat. Reporter: Berit B. Njarga Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Ifølge Vaskinn skal alle matvarer som inneholder insekter merkes tydelig. Kjøper du en matvare som inneholder tørkede larver av gul melorm skal det i ingredienslisten stå «tørkede larver av Tenebrio molitor (gul melorm)».

- Matvarer som inneholder insekter er omfattet de samme merkekravene som annen mat.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.