Flått

- Bør vurdere vaksine

Det er tid for å vurdere flåttvaksine - og alle over 60 anbefales enda en ekstra vaksinedose.

FLÅTTSESONG 2022? Flåttsesongen starter allerede rundt april mange steder. Er du mye på tur i skog og mark i områder der det er rapportert om mye TBE-smitte fra flått, bør du vurdere vaksine. Og de over 60 år anbefales nå en ekstra vaksinedose. Foto: NTB/Shutterstock
FLÅTTSESONG 2022? Flåttsesongen starter allerede rundt april mange steder. Er du mye på tur i skog og mark i områder der det er rapportert om mye TBE-smitte fra flått, bør du vurdere vaksine. Og de over 60 år anbefales nå en ekstra vaksinedose. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er tid for å vurdere vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE), oppfordrer Folkehelseinstituttet (FHI).

De viser til at det siden 2018 har vært en økende trend i antall tilfeller av den flåttbårne sykdommen TBE hos mennesker som er smittet innenlands.

- Personer bør vurdere å vaksinere seg dersom de ofte ferdes i områder der flåtten kan være bærer av TBE-viruset, sier FHI.

Vaksinen kan tas når som helt på året, men ifølge Flåttsenteret anbefales det å påbegynne vaksinasjon på høsten eller vinteren i god tid før flåttsesongen begynner - som er cirka i april.

Og her bør den godt voksne delen av befolkningen passe spesielt på:

- For de over 60 eller med immunsvikttilstander anbefales det nå fire doser i grunnvaksinasjonen, ifølge Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus - som er nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer.

For de som er yngre enn 60 år og de immunfriske, består grunnvaksinasjonen av tre doser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.