Flått

- Bør vurdere vaksine

Det er tid for å vurdere flåttvaksine - og alle over 60 anbefales enda en ekstra vaksinedose.

FLÅTTSESONG 2022? Flåttsesongen starter allerede rundt april mange steder. Er du mye på tur i skog og mark i områder der det er rapportert om mye TBE-smitte fra flått, bør du vurdere vaksine. Og de over 60 år anbefales nå en ekstra vaksinedose. Foto: NTB/Shutterstock
FLÅTTSESONG 2022? Flåttsesongen starter allerede rundt april mange steder. Er du mye på tur i skog og mark i områder der det er rapportert om mye TBE-smitte fra flått, bør du vurdere vaksine. Og de over 60 år anbefales nå en ekstra vaksinedose. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er tid for å vurdere vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE), oppfordrer Folkehelseinstituttet (FHI).

De viser til at det siden 2018 har vært en økende trend i antall tilfeller av den flåttbårne sykdommen TBE hos mennesker som er smittet innenlands.

- Personer bør vurdere å vaksinere seg dersom de ofte ferdes i områder der flåtten kan være bærer av TBE-viruset, sier FHI.

Vaksinen kan tas når som helt på året, men ifølge Flåttsenteret anbefales det å påbegynne vaksinasjon på høsten eller vinteren i god tid før flåttsesongen begynner - som er cirka i april.

Og her bør den godt voksne delen av befolkningen passe spesielt på:

- For de over 60 eller med immunsvikttilstander anbefales det nå fire doser i grunnvaksinasjonen, ifølge Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus - som er nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer.

For de som er yngre enn 60 år og de immunfriske, består grunnvaksinasjonen av tre doser.

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Spesielt langs kysten er flåtten aktiv. Video: Lommelegen.no Vis mer

- Det er ikke en «flåttvaksine»

TBE-vaksinen ofte omtales som «flåttvaksine» på folkemunne, noe som FHI understreker er feil:

- Man har ikke vaksine mot selve flåtten eller flåttbitt, men kun mot den virusinfeksjonen man kan få dersom man er uheldig å bli bitt av flått som er bærer av TBE-viruset.

Vaksinen beskytter heller ikke mot sykdommen borreliose.

Borreliose, også kalt Lyme borreliose, er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge og Europa. Den skyldes en bakterie - som kan overføres av flått.

Fire doser til alle over 60

Ifølge Flåttsenteret gis de to første vaksinedosene med 1 - 3 måneders intervall. Tredje dose skal gis 5 - 12 måneder etter dose 2 (altså før den neste flåttsesongen) - og så kommer det eventuelt en fjerde dose som skal gis 5-12 måneder etter tredje dose.

Du kan få satt TBE-vaksine både hos fastleger, vaksineklinikker og enkelte apotek.

Oppfriskningsdose (booster) er nødvendig for vedvarende beskyttelse. Anbefalingene er at dersom man er under 60 år bør den første boosterdosen tas etter tre år, deretter hvert 5. år.

De over 60 år bør ta boosterdose hvert 3. år.

Økt forekomst av TBE siden 2018

Før 2018 var det gjennomsnittlig 6-12 TBE-tilfeller årlig. For åra 2018–2021 har antall TBE-tilfeller smittet i Norge økt til henholdsvis 23, 28, 36 og 64 tilfeller. Økningen er observert i fylkene Vestfold, Telemark og Agder.

FHI vet ikke hva som ligger til grunn for økningen–men påpeker at coronapandemien har ført til at flere har drevet mer med aktivt friluftsliv og dermed tilbrakt mer tid utendørs. Andre faktorer slik som økt testing og mer årvåkenhet hos klinikere kan også spille inn på økningen i antallet som har fått diagnosen TBE.

FHI skriver at de ønsker vi å gjøre oppmerksom på det som er gjeldende vaksineråd for TBE, på bakgrunn av økningen i antall registrerte tilfeller i Vestfold og Telemark og Agder:

- I Norge bør det vurderes å gi TBE-vaksine til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark, og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått i områder langs kysten samt i områder der det er rapportert humane tilfeller av skogflåttencefalitt (Agder, Telemark og Vestfold, tidligere Buskerud fylke). Risikoen for smitte er høyest i disse områdene, samt i tilgrensende geografiske områder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.