Sukkererter

Bør ikke spises rå

Kjøper du importerte sukkererter, bør du sørge for å forvelle dem før de spises, råder Mattilsynet.

SUKKERERTER: Kjøper du sukkererter utenfor den norske sesongen, er det gode grunner til å ikke spise dem rå rett fra posen. Foto: Berit B. Njarga
SUKKERERTER: Kjøper du sukkererter utenfor den norske sesongen, er det gode grunner til å ikke spise dem rå rett fra posen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sesongen for norske sukkererter er av naturlige årsaker ikke spesielt lang, og ifølge Bama produseres de i Norge i juli, august og september. Dermed er det gjerne importerte sukkererter du får tak i på butikken store deler av året.

Disse bør du ifølge Mattilsynet koke før du spiser dem. Her ser du hvorfor.

Mattilsynet skriver på Matportalen at sukkererter bør gis et raskt oppkok før de spises.

Det er nemlig slik at importerte sukkererter kan være forurenset med bakterier som E.coli, Salmonella og Shigella, har Mattilsynet tidligere uttalt i en pressemelding.

- I varmere land kan det ofte være mer smitte i produksjonsmiljøet. Det gir en større sjanse for at det kan være bakterier eller parasitter på importerte grønnsaker derfra. Sukkererter er et produkt vi vet kan gi sykdom, har Annette Haugane i Mattilsynet tidligere uttalt.

De viser til at flere personer i Oslo i desember 2019 ble syke med mage-tarm-symptomer og årsaken viste seg å være bakterien Shigella sonnei i importerte sukkererter fra Kenya.

ADVARER: Bær fra frysedisken kan føre til flere sykdommer. Video: Berit B. Njarga. Klipp og reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Derfor anbefaler Mattilsynet å alltid å gi importerte sukkererter et raskt oppkok før de spises.

Også Bama skriver på sine nettsider at man må huske å varmebehandle sukkerertene før man spiser dem, noe det også gjerne informeres om på emballasjen til sukkerertene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.