Fullvaksinert mot korona

Bør fullvaksinerte eldre frykte covid-19-smitte?

Også fullvaksinerte nordmenn er blant de som har blitt smittet av corona og innlagt på sykehus den siste tiden.

FULLVAKSINERT: De eldre er blitt prioritert for vaksinering mot covid-19, og mange i alderen 50+ er nå fullvaksinert. Foto: NTB
FULLVAKSINERT: De eldre er blitt prioritert for vaksinering mot covid-19, og mange i alderen 50+ er nå fullvaksinert. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Forfatter Arne Svingen (54) er en av dem.

- Det var så tungt å puste at jeg ikke fikk sove. Jeg kjente trykket helt bak i ryggen. Det var skremmende. Men først og fremst ble jeg overrasket, sier Svingen til Aftenposten.no, og legger til at overraskelsen over å bli smittet skyldes både at han ble fullvaksinert i midten av juni, ikke har underliggende sykdommer og trener.

FHI mener likevel det ikke er grunn for fullvaksinerte eldre å frykte alvorlig sykdom.

20 prosent av de innlagte er fullvaksinert

I FHIs ukesrapport for uke 34 skriver de at blant de 167 nye pasientene innlagt de siste fire ukene som kunne bli koblet til MSIS (det nasjonale overvåkingssystemet for smittsomme sykdommer, basert på innmelding av meldingspliktige sykdommer fra laboratorier og leger) var 34 fullvaksinerte. Dette utgjør 20 prosent. Medianalderen blant de fullvaksinerte var 74,5 år.

De skriver videre at antall påviste tilfeller blant delvis og fullvaksinerte øker, og at covid-19 er påvist hos 1397 fullvaksinerte i løpet av de to siste ukene.

«Antall vaksinerte smittede forventes å øke etter hvert som antall vaksinerte øker», skriver FHI i rapporten.

Overlege Sara Viksmoen Watle i avdeling for smittevern og vaksine i FHI påpeker overfor Vi.no at de som har høyest risiko for alvorlig sykdom blant 50-80+ er de uvaksinerte.

- Vaksinene beskytter veldig godt mot å bli alvorlig syk, også blant eldre. I sjeldne tilfeller vil allikevel også fullvaksinerte kunne bli alvorlig syke fordi vaksinene ikke beskytter 100 prosent. Blant de fullvaksinerte, vil det være de som hadde høyest risiko før vaksinasjon som fortsatt vil ha høyest risiko blant de vaksinerte. Men risikoen for å bli smittet og å bli alvorlig syk er mye lavere når du er vaksinert, sier overlege Sara Viksmoen Watle i avdeling for smittevern og vaksine i FHI til Vi.no.

Eldre trenger ikke dose tre

Enkelte bør til tross for å være fullvaksinert fortsette med å leve mer skjermet når det er mye smitte i samfunnet, men dette gjelder ikke eldre generelt, påpeker Viksomen Watle.

- De som fortsatt bør leve mer skjermet er de som antas å ikke ha fått god beskyttelse etter de to vaksinedosene. Denne gruppen inkluderer de med alvorlig svekket immunforsvar, og som nå anbefales en ekstra vaksinedose for å øke forutsetningene for god beskyttelse mot å bli alvorlig syke hvis de blir smittet, sier Viksomen Watle.

Regjeringen skriver i en pressemelding at dette gjelder blant annet pasienter med immunsviktsykdommer, organtransplanterte, kreftpasienter med pågående eller nylig avsluttet kreftbehandling, og pasienter med autoimmune sykdommer som står på immundempende behandling, som utgjør inntil 200 000 personer i Norge.

– Det er foreløpig ikke behov for oppfriskingsdoser til fullvaksinerte i den generelle befolkningen i Norge, heller ikke blant eldre. Dette kan endre seg og er noe FHI følger med på, sier helseminister Bent Høie i pressemeldingen.

- Det er så langt ikke noe som tilsier at det er behov for oppfriskingsdoser til fullvaksinerte i den generelle befolkningen i Norge, heller ikke blant eldre. Fullvaksinerte i disse gruppene har god beskyttelse mot alvorlig koronasykdom, også mot delta-varianten, sier Viksomen Watle.

Gir Moderna bedre beskyttelse enn Pfizer?

De to vaksinene som brukes i Norge, er Spikevax (Moderna) og Comirnaty (BioNTech og Pfizer).

Kan eldre som er fullvaksinert med Moderna ha bedre beskyttelse mot å bli smittet av corona, og ikke minst av det såkalte Delta-viruset, enn de som har fått Pfizer?

- Det er studier som viser at vaksinen fra Moderna gir høyere nivåer av antistoffer mot spike-proteinet enn vaksinen fra BioNTech/Pfizer, men vi vet ikke helt hva dette betyr for vaksinens beskyttelse mot sykdom. Noen studier antyder at Moderna-vaksinen gir høyere grad av beskyttelse mot infeksjon med Delta-varianten. Kunnskapen om dette er allikevel fortsatt begrenset, sier Viksomen Watle.

Hun sier videre at beskyttelsen mot alvorlig sykdom er svært god for begge mRNA-vaksinene.

- Dette kan endre seg, og er noe FHI følger nøye med på. Dersom kunnskapen endrer seg, vil vi komme med nye råd, påpeker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.