Influensavaksine 2023

Bør du ta årets influensavaksine?

Senest i uke 40 blir årets influensavaksine tilgjengelig i landets kommuner, og både den og den nye koronavaksinen anbefales én spesiell aldersgruppe.

INFLUENSAVAKSINE 2023: I uke 40 skal årets influensavaksine være tilgjengelig i landets kommuner. Foto: NTB
INFLUENSAVAKSINE 2023: I uke 40 skal årets influensavaksine være tilgjengelig i landets kommuner. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Årets vaksiner vil sendes til kommunene i september og oktober, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI). De skal være tilgjengelige rundt uke 40.

I deres siste ukesrapport om covid-19, influensa og andre luftveisinfeksjoner i Norge skriver de at det fortsatt er lite sykdom som følge av covid-19 og andre luftveisinfeksjoner i befolkningen, men at det de siste ukene har vært en svakt økende trend.

Er du i denne alders- eller risikogruppen anbefaler FHI å ta influensavaksinen foran årets influensasesong, i tillegg til den oppdaterte koronavaksinen.

Hvem bør ta influensavaksine?

Ifølge FHI er årets influensavaksine satt sammen for å beskytte mot de fire stammene, to influensa A- og to influensa B-stammer som er antatt å kunne dominere i løpet av vinterhalvåret på den nordlige halvkule. Innholdet i vaksinen er anbefalt av verdens helseorganisasjon og er basert på global overvåkning av influensavirus, skriver de på sine nettsider.

Nær 1,6 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for alvorlig influensasykdom, deriblant beboere i omsorgsboliger og sykehjem, alle fra fylte 65 år og barn og voksne med

  • kronisk lungesykdom (inkludert astma),
  • hjerte- og karsykdom (annet enn velregulert høyt blodtrykk),
  • diabetes type 1 og 2
  • leversvikt eller nyresvikt
  • kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet og/eller hostekraft
  • nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom (f.eks. organtransplanterte, kreft, HIV, reumatoid artritt og andre sykdommer)
  • svært alvorlig fedme (KMI over 40)
  • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege (f.eks. personer med medfødte kromosomavvik, genetiske syndromer og sammensatte kromosomavvik som ikke er klassifisert annet sted)

FHI anbefaler at alle over 65 år tar både influensavaksine i tillegg til koronavaksinen, som også er en ny variant av vaksinen.

Hvorfor vaksinere seg mot influensa?

Helsenorge skriver på sine nettsider at influensa blant annet kan føre til alvorlig lungebetennelse og forverring av mange kroniske sykdommer. Dessuten er personer med hjerte- og karlidelser mer utsatt for hjerteinfarkt, hjerneslag og død i influensasesongen enn ellers i året.

Gjennomsnittlig dør 900 personer årlig som følge av influensa, men vaksinasjon beskytter mot alvorlig influensa, ifølge Helsenorge.

Du får effekt av vaksinen etter 10-14 dager fra vaksinen blir satt, men effekten avtar over tid. De anbefaler å ta influensavaksinen fra oktober til desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.