Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Desember er høysesong for grøt: Opptil 8 av 10 spiser julegrøt i desember, ifølge tidligere undersøkelser i regi av Melk.no.
Men spiser du mye grøt gjennom hele året - og er glad i å legge rikelig med kanel på grøten, bør du passe på:
Kanel inneholder stoffet kumarin som kan gi skade i levra.
- Mattilsynet anbefaler de som har et jevnt høyt forbruk av grøt med kanel om å begrense inntaket av kanel på grøten, sier Hanne-Marit Gran, seniorrådgiver ved seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet, til Vi.no.

Bruker du smertestillende? Her er bivirkningene mange ikke vet om
Vi PlussJevnt høyt forbruk bekymrer
I tillegg til grøt med kanel, peker Mattilsynet også på at man bør være oppmerksom og begrense inntaket av andre produkter, som kanelbasert te eller kanelbasert kosttilskudd.
Gran understreker at det er det jevne, høye forbruket som er risikoen - ikke et par tallerkener med julegrøt.
- Mattilsynet mener at det å spise noen grøttallerkener med kanel før jul ikke gir grunn til bekymring. Det er det jevne, daglige forbruket som gir grunn til bekymring.
Hun understreker at mengde er avgjørende:
- Her har mengde av kanel på grøten og hvor ofte man spiser grøt med kanel betydning for om det er knyttet helsefare å spise grøt i perioden november og desember. For de fleste av oss, så vil det ikke være noe helsefarer knyttet til grøten som blir servert i november og desember, sier Gran.

Fullvaksinert, ble koronasyk: - Jeg tenker på alle jeg utsatte for fare
Maks dose kanel
Anbefalingene om kanel og altså kumarin, er gitt på bakgrunn av en risikovurdering gjort av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) i 2010.
Men det er de samme anbefalingene om inntak som fremdeles gjelder, i 2021:
- Daglig tolerabelt inntak (TDI) av kanel på grøten for en voksen er på 1,4 gram. Dette er cirka en halv teskje (en teskje kanel veier 2,7 gram).
- For kanelbasert te er maks dose 1,9 desiliter daglig, før daglig før TDI overskrides
Tolerabelt daglig inntak sier noe om hvor mye et menneske kan få i seg daglig av et stoff gjennom et helt liv uten at det medfører helseskade.

Ufør og AFP: Feiler du her, kan du miste pensjonsretten
Vi PlussDette er risikoen
Risikoen ved for høyt inntak av kanel er leverskade. Men hvilke symptomer er det man skal være oppmerksom på, som kan tyde på for høyt forbruk og leverskade?
- Symptomer er at levra kan bli forgiftet. Når kumarininntaket overstiger tolerabelt daglig innhold (TDI) med 7-20 ganger, kan noen oppleve negative helseeffekter etter 1-2 uker med slike inntak, forteller Gran.
Men hvor stort må overforbruket være over hvor lang tid, for at dette skal skade levra?
Gran henviser til de trygge verdiene og understreker at man bør redusere inntaket dersom man har et for høyt forbruk over tid.
- Hvis man får i seg så store mengder kumarin slik at man får en leverskade, bør forbruket av kanel ned - og eventuelt kuttes helt ut. Hvis man opprettholder nivået av kanel, vil skaden kunne bli ytterligere forsterket.
Ifølge Mattilsynet, varierer det hvordan folk reagerer på kumarin. De hevder at man i hovedsak ikke merker mindre skader på levra og at skadene er forbigående.
- Reduserer man inntaket av kumarin antar man at levertoksisiteten av kumarin hos mennesker er reversibelt, sier Gran.

Oppskrift: Strikk genser og tørkle i julegave
Vi Pluss- Grøtspisere er utsatt
- Grøtspisere er utsatt, skriver Mattilsynet i sin anbefaling om kanel.
Spesielt utsatt er små barn (1- og 2-åringer) som regelmessig spiser havregrøt med kanel og barn som jevnlig drikker kanelbasert te.
Det påpekes også at voksne som regelmessig spiser havregrøt med kanel, drikker kanelbasert te eller tar kanelbaserte kosttilskudd (kaneltabletter) også kan overskride grensen for hva som anses som trygt.
- I tillegg til grøt, finnes det andre kanelprodukter som te med kanel, kanelboller og kosttilskudd med kanel. Så hvis inntaket av slike kanelprodukter er jevnt og høyt over tid, bør du vurdere å redusere på mengden av disse produktene og redusere kanel på grøten, understreker Gran.

Matvarer og kosttilskudd kan gi feil effekt av medisinene dine
Vi PlussObs for deg med leverproblemer
For barn er det ulike maksdoser for anbefalt daglig inntak - men for voksne er det kun er én vurdering for alle, uansett om det er snakk om unge voksne eller eldre.
Gran forteller at det ikke er vurdert hvordan eller hvorvidt kumarin-inntak kan påvirke eventuelle andre helseplager eller inntak av medisiner - men understreker at kumarin kan gi skade i levra.
- Hvis du har spesifikke helseplager knyttet til lever og er usikker på om kanelinntaket ditt er høyt, ta kontakt med fastlegen din for ytterligere råd.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.