Forventet levealder kvinner og menn

Blir menn snart like gamle som kvinner?

Vi blir stadig eldre, og kvinner blir fortsatt eldre enn menn. Men mannfolka haler innpå - særlig i samfunn med høy grad av likestilling. Kan det være en sammenheng? Ja, tror flere forskere.

LEVER LENGER: Forskjellen i forventet levealder mellom kvinner og menn blir stadig mindre. Særlig i likestilte samfunn, viser forskning. Foto: NTB
LEVER LENGER: Forskjellen i forventet levealder mellom kvinner og menn blir stadig mindre. Særlig i likestilte samfunn, viser forskning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det har tilsynelatende vært en naturlov: Kvinner lever lenger enn menn. Slik har det vært så lenge SSB har ført statistikk over vår forventede levealder.

Men de siste årene har forskerne sett en tydelig og uavbrutt trend: Mannfolka har begynt å ta igjen damene.

I 1985 var forventet levealder for kvinner 79,4 år. Forventet levealder for menn var 72,6 år. Altså nesten sju års forskjell.

I 2021 var forventet levealder for kvinner 84,7. Det er faktisk en svak nedgang fra 2020, da forventet levealder var 84,9 år, men forskerne tror det skyldes at de strenge tiltakene under pandemien i 2020 førte til lavere dødstall blant eldre enn normalt.

Samtidig økte den forventede levealderen for menn til 81,6 år. Altså bare 3,1 års forskjell. Det er den minste forskjellen mellom kjønnene i moderne tid, melder SSB.

Forskjell i levealder halvert

Forskjellen mellom kjønnene er med andre ord halvert siden midten av 1980-tallet. Og trenden ses ikke bare i Norge, over hele den vestlige verden blir gapet mellom kjønnene stadig mindre. Samtidig stiger den forventede levealderen for begge kjønn i alle vestlige land - i hvert fall gjorde den det jevnt og trutt fram til coronapandemien kom og førte til en nedgang i noen land.

Men i alle land ser forskerne det samme: Mennenes forventede levealder stiger mer enn kvinnenes. Hvorfor?

Svaret består av flere faktorer: Vi har lavere forekomst av hjerte- og karlidelser samtidig som vi er blitt flinkere til å behandle dem. Vi har langt færre drepte i trafikken. Og vi har nesten sluttet å røyke.

I alle disse tre faktorene har menn vært overrepresentert. Betyr det at gapet mellom kvinner og menns forventede levealder snart vil bli helt borte?

- Vi forventer i hvert fall at forskjellen vil fortsette å bli mindre, sier Ane Tømmerås, demograf i SSB.

Likestilling øker menns levealder

Britiske eksperter anslo i 2018 at dersom dagens utvikling fortsetter, vil menns forventede levealder være like høy som kvinnenes - 87,5 år - innen 2032. Vi er med andre ord på god vei til full likestilling mellom kjønnene når det gjelder levealder, mener britene.

Og nå kommer vi til noe interessant: For det er faktisk ikke utenkelig at likestilling er et nøkkelord her. En nylig publisert studie som tar utgangspunkt i EUs Gender Equality Index, viser at det fra 2010 til 2019 var en tydelig sammenheng mellom økt likestilling i samfunnet og ikke bare økt forventet levealder generelt - men også mindre forskjell i forventet levealder mellom kvinner og menn. Jo mer likestilt samfunn, desto mindre gap i forventet levealder.

Sammenhengen var mest tydelig når det gjaldt kvinners utdannelse, deltakelse i arbeidsmarkedet og lønn, mens fordeling av makt til kvinner ikke var like utslagsgivende.

Vil menn gå forbi?

Selv om studien kun viser en sammenheng og ikke nødvendigvis en årsakssammenheng, konkluderte forskerne med at kvinners deltakelse i samfunnet har betydning for helsa til begge kjønn, og at likestilling ser ut til å være minst like gunstig for menn som for kvinner når det gjelder forventet levealder.

Flere andre studier har kommet fram til samme konklusjon, blant annet en studie fra Tyskland.

Betyr dette at vi i likestilte Norge om få år vil oppleve at menn tar igjen kvinner i forventet levealder, og kanskje til og med går forbi?

Ane Tømmerås tror ikke det.

- Helt siden vi startet målingene har kvinner ligget noe over menn i forventet levealder. Jentebabyer har noe lavere dødelighet enn guttebabyer, og det ser ut til at det er en varig faktor. Og det er fortsatt slik at det er flere kvinner som blir veldig gamle, sier hun.

Tilbake til normalen

Ser man på statistikken et par hundre år tilbake i tid, vil man nemlig oppdage at dagens forskjell på cirka tre år fremstår veldig normal. Det er det store gapet, det som nådde toppen midt på 1980-tallet, som er unormalt.

I 1820-årene var forventet levealder i Norge 45 år for menn og 48 år for kvinner. Hundre år senere, i begynnelsen av 1920-årene, var tallene økt til 60 år for menn og 63 år for kvinner. Vi hadde altså fått 15 ekstra leveår, men forskjellen mellom kjønnene var den samme. Nye hundre år senere, i 2022, har vi fått enda 20 år ekstra - og igjen er forskjellen mellom kjønnene cirka tre år.

Vi er med andre ord tilbake til normalen. Og med mindre kvinner begynner å ta mer risiko og leve mye mer usunt enn i dag, vil de trolig fortsette å bli litt eldre enn menn også i fremtiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.