Forventet levealder kvinner og menn

Blir menn snart like gamle som kvinner?

Vi blir stadig eldre, og kvinner blir fortsatt eldre enn menn. Men mannfolka haler innpå - særlig i samfunn med høy grad av likestilling. Kan det være en sammenheng? Ja, tror flere forskere.

LEVER LENGER: Forskjellen i forventet levealder mellom kvinner og menn blir stadig mindre. Særlig i likestilte samfunn, viser forskning. Foto: NTB
LEVER LENGER: Forskjellen i forventet levealder mellom kvinner og menn blir stadig mindre. Særlig i likestilte samfunn, viser forskning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det har tilsynelatende vært en naturlov: Kvinner lever lenger enn menn. Slik har det vært så lenge SSB har ført statistikk over vår forventede levealder.

Men de siste årene har forskerne sett en tydelig og uavbrutt trend: Mannfolka har begynt å ta igjen damene.

I 1985 var forventet levealder for kvinner 79,4 år. Forventet levealder for menn var 72,6 år. Altså nesten sju års forskjell.

I 2021 var forventet levealder for kvinner 84,7. Det er faktisk en svak nedgang fra 2020, da forventet levealder var 84,9 år, men forskerne tror det skyldes at de strenge tiltakene under pandemien i 2020 førte til lavere dødstall blant eldre enn normalt.

Samtidig økte den forventede levealderen for menn til 81,6 år. Altså bare 3,1 års forskjell. Det er den minste forskjellen mellom kjønnene i moderne tid, melder SSB.

Forskjell i levealder halvert

Forskjellen mellom kjønnene er med andre ord halvert siden midten av 1980-tallet. Og trenden ses ikke bare i Norge, over hele den vestlige verden blir gapet mellom kjønnene stadig mindre. Samtidig stiger den forventede levealderen for begge kjønn i alle vestlige land - i hvert fall gjorde den det jevnt og trutt fram til coronapandemien kom og førte til en nedgang i noen land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.