Blir du "yngre" av å passe barnebarn?

Å passe barnebarn gjør at besteforeldre føler seg yngre enn de faktisk er, har forskere hevdet. Men stemmer det?

NY FORSKNING: Føler besteforeldre seg yngre av å passe barnebarn, eller er det heller slik at de som føler seg relativt unge og spreke oftere passer barnebarn? Foto: NTB
NY FORSKNING: Føler besteforeldre seg yngre av å passe barnebarn, eller er det heller slik at de som føler seg relativt unge og spreke oftere passer barnebarn? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For mange er barnebarn en kilde til glede og vitalitet, og med barnepass følger som regel også fysisk aktivitet. Dermed virker det i utgangspunktet logisk at det å passe barnebarn har en foryngende effekt, slik tidligere undersøkelser har konkludert.

Blant annet viste en studie fra 2016 at besteforeldre over 65 år som passet barnebarn følte seg minst to år yngre enn de faktisk var.

Forskerne har sett på besterforeldres selvopplevde alder, fordi det anses som en sterk indikator på deres fysiske og mentale helsetilstand, i den grad at det noen ganger kan forutsi fysisk og psykisk helserisiko, inkludert risiko for å dø.

Før og etter barnebarn

En ny studie slår imidlertid hull på myten om at pass av barnebarn gir besteforeldre opplevelsen av å være yngre enn de er, melder forskning.no.

Der tidligere studier kun har undersøkt besteforeldres selvopplevde alder etter at de begynte å passe barnebarn, valgte forskerne denne gangen å begynne et annet sted: De analyserte data fra spørreundersøkelser der 7.700 tyske menn og kvinner mellom 50 og 85 år ble spurt om hvor unge og friske de følte seg - før en del av dem begynte å passe barnebarn.

Senere ble deltakerne stilt det samme spørsmålet, etter at 21% av dem hadde begynt å passe barnebarn. Resten utgjorde kontrollgruppen.

Annen årsakssammenheng

Resultatene viste at det å passe barnebarn ikke påvirket deltakernes subjektive alder. Forskerne bak den nye studien mener derfor at tidligere studier har bommet på årsakssammenhengen når de har vist at mennesker i denne gruppen føler seg yngre enn de er.

Forskerne tror heller at sammenhengen er omvendt: Besteforeldre som er eller føler seg relativt unge og spreke, passer helt enkelt barnebarna mer enn de som ikke har like god helse til det.

Det pekes videre på at selv langtidsstudier der forskere har stilt det samme spørsmålet til de samme deltakerne over tid, har en tendens til å miste besteforeldre med dårlig helse av syne fordi de etterhvert dropper ut av studien. Dermed har man endt opp med å utelukkende se på spreke besteforeldre, og derfor stort sett fått positive resultater.

Barnebarn er en påminnelse om aldring

Den ferske studien, som nylig ble publisert i The Journals of Gerontology, byr imidlertid et noe overraskende funn: Eldre mennesker som passet barn utenfor egen slekt, opplevde at det hadde en viss foryngende effekt.

Besteforeldrerollen er en kraftfull påminnelse om at man aldres, påpeker forskerne, noe som igjen kan ha betydning for hvor gammel man føler seg. Hypotesen er derfor at det å passe andre barn enn egne barnebarn gir et snev av opplevd foryngelse, som ikke dempes av påminnelsen om aldring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.