Forkjølelse og influensa

Blir du syk av å gå ut med vått hår?

Mødre har advart om det til alle tider: Går du ut med vått hår blir du forkjølet. Men er det egentlig sant?

FORKJØLELSE: Stemmer det at du blir syk av å gå ut med vått hår om høsten og vinteren? Illustrasjonsfoto: NTB
FORKJØLELSE: Stemmer det at du blir syk av å gå ut med vått hår om høsten og vinteren? Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er et minne mange av oss deler: Den litt pussige følelsen, når du går hjemover etter å ha vært i svømmehallen om vinteren, av at håret sakte forvandles til istapper.

Og samtidig, et sted i bakhodet, lyden av flere generasjoner mødre og bestemødre som sier: Du kommer til å bli forkjølet!

Vi har hørt det fra vi var små: Vått hår er livsfarlig. Legger du deg med vått hår om kvelden, blir du syk. Går du ut med vått hår i kulda, blir du forkjølet. Er du riktig uforsiktig, får du også lungebetennelse.

Sannsynligvis har du også advart dine egne barn og barnebarn om det samme.

Men er det sant?

Forkjølelse og smitte

Det korte svaret er nei. Det eneste som kan gi deg en forkjølelse, er forkjølelsesvirus. Det finnes omtrent 200 forskjellige typer av dem, og mer enn 100 varianter av rhinovirus, som er den mest vanlige synderen.

Selv om det kan virke logisk at du blir lettere forkjølet dersom du går med vått hår og blir kald - varmetapet fra hodet er jo stort - finnes det ingen forskning som direkte underbygger advarselen vi har fått av mødrene våre. Vått hår er ikke grunnen til at du blir forkjølet, selv om det er kaldt ute og hårtuppene dine fryser til is.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.