Forkjølelse og influensa

Blir du syk av å gå ut med vått hår?

Mødre har advart om det til alle tider: Går du ut med vått hår blir du forkjølet. Men er det egentlig sant?

FORKJØLELSE: Stemmer det at du blir syk av å gå ut med vått hår om høsten og vinteren? Illustrasjonsfoto: NTB
FORKJØLELSE: Stemmer det at du blir syk av å gå ut med vått hår om høsten og vinteren? Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er et minne mange av oss deler: Den litt pussige følelsen, når du går hjemover etter å ha vært i svømmehallen om vinteren, av at håret sakte forvandles til istapper.

Og samtidig, et sted i bakhodet, lyden av flere generasjoner mødre og bestemødre som sier: Du kommer til å bli forkjølet!

Vi har hørt det fra vi var små: Vått hår er livsfarlig. Legger du deg med vått hår om kvelden, blir du syk. Går du ut med vått hår i kulda, blir du forkjølet. Er du riktig uforsiktig, får du også lungebetennelse.

Sannsynligvis har du også advart dine egne barn og barnebarn om det samme.

Men er det sant?

Forkjølelse og smitte

Det korte svaret er nei. Det eneste som kan gi deg en forkjølelse, er forkjølelsesvirus. Det finnes omtrent 200 forskjellige typer av dem, og mer enn 100 varianter av rhinovirus, som er den mest vanlige synderen.

Selv om det kan virke logisk at du blir lettere forkjølet dersom du går med vått hår og blir kald - varmetapet fra hodet er jo stort - finnes det ingen forskning som direkte underbygger advarselen vi har fått av mødrene våre. Vått hår er ikke grunnen til at du blir forkjølet, selv om det er kaldt ute og hårtuppene dine fryser til is.

Dette er lungebetennelse. Lungebetennelse er en betennelse i lungevevet, og kan ha mange årsaker. Den vanligste infeksjon av mikroorganismer, spesielt bakterier. Allmennlege Brynjulf Barexstein og lungelege Christian Gartmann forklarer. Video: Lommelegen Vis mer

Det må som sagt et virus til - og smitte fra andre mennesker. Dersom du oppholder deg på et sted der det ikke finnes andre mennesker, for eksempel i en iskald ørken, kan du i teorien være utendørs i ukesvis med vått hår uten å bli noe annet enn kald på hodet og veldig ensom.

Værforandringer og forkjølelse

Når det er sagt, finnes det noe forskning som antyder at det å være kald kan føre til at du blir mer mottakelig for å bli syk dersom et forkjølelsesvirus kommer din vei. Og det gjør det jo stadig vekk.

Blant annet konkluderer en finsk studie fra 2016 med at fall i temperatur og luftfuktighet øker risikoen for å bli forkjølet. Dersom temperaturen falt med 1°C i tre dager, økte risikoen for å bli forkjølet med åtte prosent, ifølge studien.

Samtidig viser funnene at det ikke er kulden i seg selv som øker risikoen - stabilt, kaldt vær hadde ingen påvirkning på risikoen for forkjølelse sammenlignet med stabilt mildvær. Det var værforandringen som ga utslag.

En annen studie fra 2005 med 180 forsøkspersoner konkluderte med at nedkjøling av føttene i 20 minutter ga nesten dobbelt så stor risiko for å bli forkjølet 4-5 dager senere. Forskernes teori er at nedkjøling kan føre til midlertidig dårligere immunforsvar i nese og svelg. Om dette gjelder vått hår like mye som kalde føtter, er ikke undersøkt. Samtidig oppga de forsøkspersonene som ble forkjølet at de oftere pleide å være forkjølet om vinteren, enn de som ikke ble forkjølet etter forsøket. Forskerne tror derfor at enkelte personer er mer mottakelig for forkjølelser enn andre.

Slik unngår du forkjølelse

Forkjølelse er trolig verdens aller vanligste sykdom. Voksne har gjerne to til fire forkjølelser i året, et barn kan ha så mange som ti. Innen du fyller 75 år, vil du ha snufset deg gjennom 200 forkjølelser, og brukt til sammen to år av livet ditt på hosting og snørr, skriver fagbladet Sykepleien.

Vil du unngå å bli forkjølet, er det stort sett bare én ting som gjelder: god håndhygiene. Vask hendene ofte og grundig, unngå å ta deg i munn, nese og øyne og hold avstand til personer du vet er forkjølet.

Øker risiko for sopp og bakterier

Selv om det altså ikke er bevist at du blir forkjølet av å gå ut med vått hår, er det andre og viktigere årsaker til at du bør tørke håret ditt, særlig før du skal legge deg. Å sove med vått hår skaper nemlig ypperlige forhold for sopp- og bakterieinfeksjoner i hodebunnen, ifølge det amerikanske helsenettstedet Medical News Today. Det samme gjelder om du går med vått hår under en tett lue eller caps. I tillegg vil det å sove med vått hår slite mer på håret ditt, øke risikoen for flass og kan gjøre at du fryser mer og dermed sover dårligere.

Med andre ord kan det vært lurt å høre på moren din og tørke håret ditt før du går ut eller legger deg, om enn av litt andre årsaker enn hun tenkte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.