Covid 19 og influensa

- Bli hjemme eller bruk munnbind

Med økt smitte av både korona, influensa og RS-virus, oppfordrer assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, nordmenn om å være flinke til å holde seg hjemme.

COVID-19: Det kan komme en smittetopp bestående av både korona, influensa og RS-virus, og den kan komme snart, ifølge FHI. Foto: NTB
COVID-19: Det kan komme en smittetopp bestående av både korona, influensa og RS-virus, og den kan komme snart, ifølge FHI. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Helsemyndighetene bekymrer seg for en smittetopp bestående av både influensa, covid-19 og RS-viruset den nærmeste tiden. Dermed oppfordrer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad folk til å bli flinkere til å holde seg hjemme når de er syke.

– Vi bør bli flinkere til å holde oss hjemme ved sykdom, enten det er forkjølelse, influensa eller covid-19, sier han til NRK.

Folkehelseinstituttet sier nemlig det er mulig at alle tre epidemiene er betydelig større ved juletider. Dermed frykter de at den samlede belastningen på helsetjenesten kan bli stor.

Hvem bør vaksinere seg mot influensa?

De skriver i sin siste ukesrapport at forekomsten av covid-19 er svakt økende, samtidig som influensaforekomsten fortsatt er lav, men øker raskt. Det ventes at sesongens influensaepidemi er i full gang fra siste halvdel av desember.

Økningen skjer tidligere enn normalt, og det ventes at sesongens influensaepidemi er i full gang fra siste halvdel av desember, skriver FHI, og påpeker at det nå haster å vaksinere seg mot influensa for de som er i risikogruppene blant barn og voksne.

Per 27. november er 57 % av personer over 65 år vaksinert mot influensa. Blant risikogruppene i alderen 18-64 år er dekningen 28,5 %, ifølge FHI.

De oppfordrer også de som er anbefalt dette, å ta en oppfriskningsdose med koronavaksine for å redusere følgene av korona-epidemien i vinter.

Hvilke symptomer har det? Hvordan smitter influensa og hvordan skille fra korona? Vis mer

Luftveissymptomer? Hold deg hjemme

Blir man syk med luftveissymptomer anbefales man å holde seg hjemme, og å ha god hoste- og håndhygiene.

– Og dersom vi må bevege oss ut når vi er smittsomme, bør vi bruke munnbind for å beskytte andre, sier Nakstad til NRK.

Ny medisin mot korona: Paxlovid

I disse dager blir også en ny medisin mot alvorlig koronaforløp tilgjengelig i Norge, nærmere bestemt Paxlovid: Legemiddelet anbefales eldre og andre med risiko for alvorlig koronasykdom.

Ved riktig bruk er det anslått at Paxlovid reduserer antallet innleggelser på sykehus med mer enn 80 prosent blant personer med høy risiko for alvorlig covid-19-sykdom, ifølge regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.