Blåbær og demens

Blått er gull for hukommelsen din

Føler du deg helt på bærtur? Ikke om du velger blåbær: En halv kopp blåbær om dagen kan både gi deg bedre hukommelse her og nå, og redusere risikoen for å utvikle demens senere i livet, viser forskning.

GIR BEDRE HUKOMMELSE: En håndfull blåbær om dagen kan gi bedre helse både fysisk og mentalt, og redusere risikoen for demens senere i livet. Foto: NTB
GIR BEDRE HUKOMMELSE: En håndfull blåbær om dagen kan gi bedre helse både fysisk og mentalt, og redusere risikoen for demens senere i livet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De er små, blå og søte, og på sensommeren fyller de store områder av skogene våre og frister oss ut på tur. Ikke bare smaker blåbær himmelsk godt, men det å gå på blåbærtur gjør også mye bra for kroppen, humøret og helsa. Nå viser forskning at de søte bærene har enda en gunstig virkning - på hjernen din.

Vi har vel alle hørt uttrykket å være helt på bærtur? Eller at noen ikke skjønner bæret? Det kan hende vi må revurdere språket vårt litt, for det kan i hvert fall ikke være blåbær det er snakk om her.

En ny studie fra USA viser nemlig at dersom du inntar en halv kopp med blåbær hver dag når du er i 50-årene, kan du ikke bare få bedre hukommelse og kognitiv funksjon, men også trolig kunne forebygge utviklingen av demens senere i livet.

Bedre hukommelse

Studien er utført ved University of Cincinnati i USA. Deltakerne i studien var i alderen 50 til 65 år. Alle hadde overvekt, begynnende diabetes og rapporterte selv om mild hukommelsessvikt som var kommet med alderen. Alle disse faktorene øker risikoen for demens.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.