Blåbær og demens

Blått er gull for hukommelsen din

Føler du deg helt på bærtur? Ikke om du velger blåbær: En halv kopp blåbær om dagen kan både gi deg bedre hukommelse her og nå, og redusere risikoen for å utvikle demens senere i livet, viser forskning.

GIR BEDRE HUKOMMELSE: En håndfull blåbær om dagen kan gi bedre helse både fysisk og mentalt, og redusere risikoen for demens senere i livet. Foto: NTB
GIR BEDRE HUKOMMELSE: En håndfull blåbær om dagen kan gi bedre helse både fysisk og mentalt, og redusere risikoen for demens senere i livet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De er små, blå og søte, og på sensommeren fyller de store områder av skogene våre og frister oss ut på tur. Ikke bare smaker blåbær himmelsk godt, men det å gå på blåbærtur gjør også mye bra for kroppen, humøret og helsa. Nå viser forskning at de søte bærene har enda en gunstig virkning - på hjernen din.

Vi har vel alle hørt uttrykket å være helt på bærtur? Eller at noen ikke skjønner bæret? Det kan hende vi må revurdere språket vårt litt, for det kan i hvert fall ikke være blåbær det er snakk om her.

En ny studie fra USA viser nemlig at dersom du inntar en halv kopp med blåbær hver dag når du er i 50-årene, kan du ikke bare få bedre hukommelse og kognitiv funksjon, men også trolig kunne forebygge utviklingen av demens senere i livet.

Bedre hukommelse

Studien er utført ved University of Cincinnati i USA. Deltakerne i studien var i alderen 50 til 65 år. Alle hadde overvekt, begynnende diabetes og rapporterte selv om mild hukommelsessvikt som var kommet med alderen. Alle disse faktorene øker risikoen for demens.

Deltakerne ble delt i to like store grupper. Den ene gruppen fikk et kosttilskudd med samme innhold som en halv kopp med blåbær, mens den andre gruppen fikk et placebo-produkt.

Etter 12 uker viste blåbær-gruppen tydelige forbedringer på kognitive tester. De rapporterte også om betydelig færre episoder der de hadde hatt problemer med å huske noe. I tillegg viste målinger at deltakerne hadde fått lavere nivåer av fastende blodsukker, og risikoen for å utvikle diabetes var dermed blitt redusert. I placebo-gruppen ble det ikke registrert eller rapportert om noen slike endringer.

Ifølge Robert Krikorian, som ledet studien ved University of Cincinnati, viser resultatene fra studien at tilskudd av blåbær på et tidlig stadium kan ha en gunstig effekt for å forebygge fremtidig kognitiv svikt hos personer i enkelte risikogrupper.

Forebygger demens

Mer enn 100 000 personer i Norge lever med demens, og antallet er forventet å øke til det dobbelte i løpet av de neste 20 årene. Det finnes ingen kur mot demens, men sykdommen kan til en viss grad forebygges gjennom en sunn og aktiv livsstil, ved å unngå røyking og overvekt - og kanskje også ved å spise en neve blåbær hver dag.

Blåbær er svært rike på antocyaner, en type antioksidanter som finnes i fargestoffene i blåbær og solbær. Antocyaner har flere gunstige biologiske effekter som kan beskytte hjerneceller.

Ved Stavanger Universitetssykehus pågår det for tiden en lignende studie, der 320 deltakere mellom 60 og 80 år får tilskudd med aktivt virkestoff fra blåbær over en lengre periode, og deretter gjennomgår kognitive tester og undersøkelser av fysisk helse. Målet for studien er å undersøke om antocyaner kan forebygge demensutvikling, og få kunnskap om antocyaners påvirkning på kolesterol, betennelsesfaktorer og biologiske prosesser sentrale for demensutvikling. Studien skal etter planen avsluttes i 2026.

Mens vi venter på resultatet av den norske studien, er det liten grunn til å la blåbærtuene i marka få stå i fred når bærsesongen snart er i gang igjen. Det er bokstavelig talt gratis helse i hvert eneste bær, og du gjør både hjernen, kroppen og smaksløkene dine en tjeneste ved å ta med deg bærplukkeren og komme deg ut på bærtur.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.