Overgangsalderen i arbeidslivet

Ber sjefen legge til rette i overgangsalderen

Er det opp til arbeidsgiver å tilpasse seg kvinner i overgangsalderen? Ja, mener det britiske arbeiderpartier Labour. Norsk gynekolog støtter forslaget.

KORTERE ARBEIDSDAG? Noen kvinner har så mye plager i forbindelse med overgangsalderen at det britiske arbeiderpartiet Labour foreslår tilrettelegging som kan minne om den gravide tilbys. Foto: Shutterstock
KORTERE ARBEIDSDAG? Noen kvinner har så mye plager i forbindelse med overgangsalderen at det britiske arbeiderpartiet Labour foreslår tilrettelegging som kan minne om den gravide tilbys. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Det var på Labours årskonferanse i høst at kravet ble fremmet: Arbeidsgivere på mellomstore og store arbeidsplasser må forplikte seg til å gi kvinner som har plager knyttet til overgangsalder tilpasset arbeidstid og -oppgaver ved behov.S

Tiltak som er nevnt, er muligheten til å skyve på arbeidsdagen hvis man sover dårlig om natta, og rett til å stå over presentasjoner og møter i perioder der plagene føles belastende, skriver The Guardian.

I forslaget heter det også at ledere skal sett seg inn i hvilke plager kvinner kan ha i denne livsfasen.

– Helt fantastisk, utbryter gynekolog Inger Øverlie ved Medicus. Hun forsket på overgangsalderen på nittitallet, og håper vi kan få økt fokus på denne livsfasen.

Aldring er tabu

– Jeg tror det er kulturelt betinget: Overgangsalder er lik aldring er lik tabu. Kvinner rundt femti vil ikke snakke om det, selv om de er midt oppe i det. På nittitallet var det annerledes, og jeg tror det kommer tilbake nå. Jeg ser en økende interesse for temaet. Men at det skal løftes på et politisk nivå, det ser jeg ikke for meg at vil skje i Norge.

Gynekologen vil imidlertid ikke avvise at det kan skje, og viser til det økte fokuset på psykisk helse da daværende statsminister Kjell Magne Bondevik ble sykmeldt for depresjon. Hun tror fokus fra politikere er bra, men mener det kan slå begge veier.

– Fokus kan fort komme til å handle om produktivitet og sykeliggjøring. Men tiltak som kortere arbeidstid i en periode, tilgang til hvilerom og bedriftshelsetjeneste med tilbud om gynekologi og endokrinologi ville ha vært til hjelp for mange.

Noen av mine mannlige kolleger vil nok si at sånn er det å bli gammel. Men det fungerer ikke i dagens samfunn der vi skal være på topp både yrkesmessig og privat. Gynekolog Inger Øverlie

Sluttet å være tema

Gynekologen forteller at overgangsalderen sluttet å være et offentlig tema idet den store Womens Health Initiative (WHI)-studien avslørte sammenheng mellom bruk av østrogentilskudd til kvinner i overgangsalderen og forekomsten av brystkreft. På 90-tallet sluttet derfor mange å ta tilskudd av østrogen. Mange følte skam over at de hadde vært så dumme å ta østrogen, mener Øverlie. Temaet overgangsalder forsvant fra offentligheten. Plagene besto.

Gynekolog Inger Øverlie. Foto: Medicus
Gynekolog Inger Øverlie. Foto: Medicus Vis mer

– For mange er det ille. Jeg tror vi har fokusert veldig mye på subjektive plager som hetetokter og dårlig søvn, men snakker du med kvinner i denne alderen hører du at det er veldig mye annet også. De er nedstemte, depressive, tar lett til tårene og er tunge til sinns. De psykiske forandringene kommer veldig overraskende på mange, de kjenner ikke seg selv igjen, forteller gynekologen.

– Noen av mine mannlige kolleger vil nok si at sånn er det å bli gammel. Men det fungerer ikke når vi skal være på topp både yrkesmessig og privat. Min mor var også plaget, men det var ikke det samme presset den gang – selv om hun var yrkesaktiv. Mange av kvinnene i tidligere generasjoner forsvant på denne alderen, de holdt seg hjemme. Det har vi ikke mulighet til i dag.

- Ingen snakker om den

Øverlie mener det politiske utspillet fra britiske Labour er et utslag av målrettet informasjonsarbeid fra organisasjoner som British menopause society, et samarbeid mellom spesialister innen kvinnehelse. I Storbritannia har fagfolk lyktes med å løfte denne delen av kvinnehelsen inn i offentligheten, mens det i Norge fortsatt regnes som en del av kvinners helse som tilhører privatlivet. Men hun mener å se en endring også her hjemme:

– Flere yngre kvinner ønsker behandling for å fungere i hverdagen, og medisinindustrien kommer med nye produkter. Det har de ikke gjort de siste tretti åra, mener hun.

– De nye preparatene går i hovedsak ut på det samme som de gamle, men bildet er litt mer nyansert nå enn da avisene slo fast at det var livsfarlig å ta hormoner mot overgangsplager. Det er på tide at vi begynner å snakke om plagene kvinner har i overgangsalderen, både i familien og på arbeidsplasser. Nå om dagen tror jeg nesten ikke en eneste mann aner noe om overgangsalderen, for ingen snakker om den – i hvert fall ikke konene deres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.